Sisak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sisak
Sisak Gimnazija.JPG
Gimnazija u Sisku
Grb Položaj
Grb općine Sisak Nedostaje karta
Osnovne informacije
Država: Hrvatska Hrvatska
Županija: Sisačko-moslavačka
Stanovništvo: 52.236
Stanovništvo (Urbana zona): 37.491
Površina: 422,75 km2
Gustoća: 124 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 347 n.m.
Pozivni broj: 38
Poštanski broj: 44 000
Administracija (Stanje: 2013.)
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnica: Kristina Ikić Baniček (SDP)

Sisak je grad u Hrvatskoj, središte Sisačko-moslavačke županije. Grad Sisak se nalazi na ušću rijeke Odre u Kupu i Kupe u Savu, u plodnom i često močvarnom području Panonske nizije, obilježenom umjerenom kontinentalnom klimom. Kroz historiju grad se razvijao uz Kupu, sad s njene desne, sad s njene lijeve strane. Razvoju grada posebno je pridonijela činjenica da su Sava i Kupa plovne upravo do Siska, što je potaklo privredni razvoj i trgovinu.

Sisak je kroz svoju historiju promijenio više službenih imena, no - nakon ilirsko-keltske Segestice - sva su kasnija imena zasnovana na rimskom imenu Siscija (lat. Siscia). Tako će se u ranom srednjem vijeku grad zvati Siscium, a potom će se pojavljivati razne grafije koje upućuju na kajkavski oblik imena grada: Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck. Na kraju se pojavljuje ime Sziszak i Sisak.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: