Alma Čardžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Alma Čardžić, rođena u Maglaju, je bosanskohercegovačka pjevačica.

Prvi veći rezultat je postigla sa petnaest godina kada je na najjačem amaterskom festivalu "Studentsko ljeto" odnijela pobjedu. 1992. godine nastupa na Jugoviziji, a 1993. takmiči se na "BiH takmičenju za pjesmu Evrovizije" gdje se plasirala na drugo mjesto sa pjesmom "Svi na ulice". Godine 1994. Alma je izabrana da sa Dejanom Lazarevićem u duetu predstavlja BiH na "Takmičenju za pjesmu Evrovizije" u Dublinu. 1996. izlazi njen prvi samostalni album pod nazivom "Plavo oko”. 1997. po drugi puta predstavlja BiH na "Eurosongu" sa pjesmom Milića Vukašinovića "Goodbye". 1998. godine Alma objavljuje svoj drugi samostalni album pod nazivom "Duša". 2001. godine izlazi Almin treći samostalni album pod nazivom "Malo po malo" . Na dodjeli drugog BH Oscara održanog 22. januara 2004. godine, Alma je osvojila dvije prestižne nagrade i to: "Pjevačica decenije" i "Singl godine" (za pjesmu "Dva dana").

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • 2004- BH Oscar, "Pjevačica decenije"
  • 2004- BH Oscar, "Singl godine" (za pjesmu "Dva dana")