Feminnem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Feminnem
Flickr - aktivioslo - Feminnem - Kroatia.jpg

Feminnem je girl grupa osnovana 2004. godine. U grupi nastupaju Ivana Marić (rođena 1982. u Čapljini), Neda Parmać (rođena 28. aprila 1985. u Pločama) i Pamela Ramljak (rođena 1979. u Čapljini). Na Eurosongu 2005. u Kijevu, Feminnem su s pjesmom "Call Me" osvojili 14. mjesto za Bosnu i Hercegovinu.

Godine 2004, nakon televizijskog takmičenja Nove TV za nove pjevače, Hrvatski Idol, Pamela, Neda i Ivana koje su dogurale do same završnice osnovale su Feminnem, te objavili hit single "Volim te, mrzim te". Nakon raspada grupe Divas postale vodeći hrvatski girl-band.

2004–2007: Prvi nastup na Euroviziji, Feminnem Show i odlazak Ivane[uredi | uredi izvor]

Već 2005. godine s pjesmom "Call Me", autora Andreja Babića, predstavljale su Bosnu i Hercegovinu na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 2005. Pjesma je osvojila 14. mjesto u finalu i to je bio 3. najbolji rezultat Bosne i Hercegovine do tad. U decembru 2005. su izdale svoj prvi album Feminnem Show, koji je dobio ime po emisiji koju su dobile na BHT-u. 2006. su nastupale na HRF-u sa pjesmom "Reci nešto, al' ne šuti više". 2007. su se prijavile na Doru sa pjesmom "Navika" i osvojile 9. mjesto. Krajem godine, Ivana je odlučila napustiti Feminnem i započeti samostalnu karijeru. Neda i Pamela su krenule u potragu za trećom članicom.

2007–2009: Dolazak i odlazak Nikol i drugi pokušaj pobjede na Dori[uredi | uredi izvor]

Neda i Pamela su održale audiciju za odabir nove članice, te uz pomoć Ante Viljca, Maje Šuput i Branimira Mihaljevića izabrale novu članicu – Nikol Bulat. Snimile su novi singl "Chanel 5" s kojim su nastupale na HRF-u gdje dobivaju nagradu za najviše glasova putem interneta. 2009. se opet prijavljuju na Doru sa pjesmom "Poljupci u boji" i osvajaju 3. mjesto s najvećim brojem bodova žirija. Na ljeto 2009. opet odlaze na HRF sa pjesmom "Oye, Oye, Oye" koju su snimile zajedno sa španskim pjevačem Alexom Mangom. Unatoč tim uspjesima, Nikol se nije uklopila u Feminnem te je krajem ljeta 2009. nakon brojnih svađa i nesuglasica s kolegicama napustila grupu.

Drugi nastup na Euroviziji, Lako je sve, Easy to See i raspad[uredi | uredi izvor]

Neda i Pamela su pronašle novu članicu Niku Antolos koja je svoju karijeru započela 2009. u TV-showu RTL-a Hrvatska traži zvijezdu. Izdaju singl "Sve što ostaje" koji postaje hit. 2010. se po treći put pojavljuju na Dori, ovaj put sa pjesmom "Lako je sve. Nakon osvojenog 4. mjesta polufinalu, ugasle su nade za pobjedu, ali naprotiv, Feminnemke u finalu osvajaju maksimalan broj žirija i televotinga. Nakon Dore izdaju svoj drugi album pod nazivom Lako je sve. U svibnju odlaze na Pjesmu Eurovizije 2010. i u polufinalu osvajaju 13. mjesto sa 33 boda, sa kojima se nisu mogle plasirati u finale. Nakon Evrovizije izdaju svoj treći album Easy to See koji sadrži pjesme s albuma Lako je sve samo na engleskom jeziku, i pjesmom Mil Amantes na španskom. Također nastupaju na Pjesmi Mediterana u Budvi. Kasnije izdaju singl Baš mi je dobro s kojim na stupaju na CMC-vom Festivalu u Vodicama. 5. aprila 2011. je na internet procurio njihov novi singl pod imenom "Sve što ti nisam znala dati". U novembru 2011. objavljuju singl "Subota bez tebe" na kojem se surađivale sa Antonijom Šolom i Branimirom Mihaljevićem. U februaru 2012. su članice benda u emisiji Glazbeni Show Dalibora Petka potvrdile da su se razišle u prijateljskim odnosima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]