Maya Sar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maya Sar
Žanrovipop/zabavna
ZanimanjePjevačica
InstrumentiKlavir
Karijera2010-danas
IzdavačiAquarius

Maja Sarihodžić (djevojački: Hodžić) (Tuzla, 12. juli 1981.), poznatija po scenskom imenu kao Maya Sar, bosanskohercegovačka je kantautorica zabavne i pop muzike. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012. u Bakuu, izvodeći pjesmu "Korake ti znam".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Maya Sar je diplomirala na odsjeku za klavir. Nakon svog uspješno završenog studija profilira se kao prateći vokal, a sarađuje i sa zvučnim regionalnim imenima. 2004. Maya Sar nastupa kao prateći vokal Deena, koji Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Euroviziji u Istanbulu. Nekoliko godina bila je član ansambla Dine Merlina. S njim nastupa 2011. kao pijanistica i prateći vokal u pjesmi "Love in rewind" na Eurovision Song Contestu u Düsseldorfu, gdje osvajaju 6. mjesto u superfinalu.

Maya Sar počinje solo karijeru u Bosni i Hercegovini 2010. godine, kada objavljuje baladu "Nespretno". Muzičkim izrazom spaja pop, soul i bosansku ljubavnu pjesmu sevdalinku. Na njenu inicijativu nastaje i pjesma "Moj je život moja pjesma", kojom se zajedno sa svojim kolegicama iz regije uključuje u aktivističku borbu protiv raka maternice. Uz Mayu Sar pjevaju Nina Badrić iz Hrvatske, Karolina Gočeva iz Makedonije i Aleksandra Radović iz Srbije. Ova pjesma donosi joj Nagradu Internacionalne lige humanista (ILH). 2005. 2014. godine za projekat "Moj je život moja pjesma", dobija nagradu od ECCA -e (Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice).

Privatno[uredi | uredi izvor]

Maya Sar je u braku s Mahirom Sarihodžićem, muzičkim producentom, s kojim u Sarajevu drži tonski studio "Long Play Studio".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Maya Sar koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.