Maya Sar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Maya Sar
Žanrovi pop/zabavna
Zanimanje Pjevacica
Instrumenti Klavir
Izdavači Aquarius
Albumi
Portugal Turneja Krive Rijeci Korake Ti Znam
(2016) (2014) (2012)

Maya Sar, pravog imena Maja Sarihodžić (djevojački: Hodžić) (Tuzla, 12. juli 1981.), bosanskohercegovačka je kantautorica zabavne i pop muzike, tekstopisac, pjevačica i muzičarka. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012., koji se održao u glavnom gradu Azerbejdžana, u Bakuu, krajem maja 2012. Maya je pjevala Korake ti znam.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Maya Sar je diplomirala na odsjeku za klavir. Nakon svog uspješno završenog studija profilira se kao prateći vokal, a sarađuje i sa zvučnim regionalnim imenima. 2004. Maya Sar nastupa kao prateći vokal Deena, koji Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Euroviziji u Istanbulu. Nekoliko godina bila je član ansambla Dine Merlina. S njim nastupa 2011. kao pijanistica i prateći vokal u pjesmi "Love in rewind" na Eurovision Song Contestu u Düsseldorfu, gdje osvajaju visoko šesto mjesto u superfinalu.

Kao solistica Maya Sar skreće pozornost publike u Bosni i Hercegovini 2010. godine, kada objavljuje svoj veoma uspješan single, baladu "Nespretno", kojom se profilira u najbolje ženske vokale mlađe generacije u regiji. Muzičkim izrazom dosta podsjeća na Alicu Keys, dok svojim senzibilitetom spaja pop, soul i bosansku ljubavnu pjesmu sevdalinku. Na njenu inicijativu nastaje i pjesma "Moj je život moja pjesma", kojom se zajedno sa svojim kolegicama iz regije uključuje u borbu protiv raka maternice. Uz Mayu Sar pjevaju Nina Badrić iz Hrvatske, Karolina Gočeva iz Makedonije i Aleksandra Radović iz Srbije. Ova pjesma donosi joj Nagradu Internacionalne lige humanista (ILH). 2005. 2014. godine za projekat "Moj je život moja pjesma", dobija nagradu od ECCA -e (Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlica materice).

Privatno[uredi | uredi izvor]

Maya Sar je u braku s Mahirom Sarihodžićem, muzičkim producentom, s kojim u Sarajevu drži tonski studio "Long Play Studio".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Maya Sar koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.