Idi na sadržaj

Maya Sar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maja Sarihodžić
Rođenje (1981-07-12) 12. juli 1981 (42 godine)
Tuzla, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviPop
ZanimanjePjevačica, tekstopisac
InstrumentiKlavir, glas
Karijera2010–
IzdavačiAquarius
Veb-sajtmayasar.com

Maja Hodžić-Sarihodžić (rođena 12. jula 1981), poznatija kao Maya Sar, bosanskohercegovačka je kantautorica. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012. u Bakuu, izvodeći pjesmu "Korake ti znam".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirala je na odsjeku za klavir. Nakon završenog studija profilira se kao prateći vokal, a sarađuje i s regionalnim izvođačima. Godine 2004. nastupila je kao prateći vokal Fuada Backovića, koji je Bosnu i Hercegovinu predstavio na Eurosongu u Istanbulu. Nekoliko godina bila je član ansambla Dine Merlina; s njim je nastupila 2011. kao pijanistica i prateći vokal u pjesmi "Love in Rewind" na Eurosongu u Düsseldorfu, gdje su osvojili šesto mjesto.

Solističku karijeru počela je 2010, objavivši baladu "Nespretno". Muzičkim izrazom spaja pop, soul i bosansku ljubavnu pjesmu sevdalinku. Na njenu inicijativu, 2012. objavljena je pjesma "Moj je život moja pjesma", kojom se zajedno sa kolegicama iz regije (Nina Badrić, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović) uključila u aktivističku borbu protiv raka materice; ova pjesma donijela joj je Nagradu Internacionalne lige humanista (ILH), a godine 2014. za isti projekt dobila je Nagradu Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (EAFACCU / ECCA).

Privatno[uredi | uredi izvor]

U braku je s Mahirom Sarihodžićem, muzičkim producentom. Vlasnici su tonskog studija "Long Play".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]