Azijski divlji pas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Azijski divlji pas
Dhole (Asiatic wild dog) cropped.jpg
Sistematika
CarstvoAnimalia
(nesvrstani)Chordata
RazredMammalia
RedCarnivora
PorodicaCanidae
RodCuon
Skupina vrstâC. alpinus
Cuon-alpinus-map.png

Azijski divlji pas (latinski: Cuon alpinus) je sisar iz reda Carnivora. Jedina je vrsta roda Coun.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Rasprostire se u većem broju država kao što su: Indija, Rusija, Kina, Turska, Mongolija, Kazahstan, Pakistan, Tajland, Laos, Mjanmar, Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bangladeš, Butan, Kambodža, Kirgistan, Nepal i Tadžikistan. U nekim od tih zemalja, vrlo se rijetko sreće i smatra se ugroženom vrstom, zbog gubitka staništa, smanjenog broja životinja koje lovi, konkurencije drugih predatora, progona i eventualno bolesti od domaćih i divljih pasa.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Imaju veliku sposobnost skakanja i preskakanja. Mogu skočiti 3 - 3,5 m u vis i preskočiti 5 do 6 m. Kada imaju zimsko krzno, rep gotovo da dodiruje tlo. Manji su od afričkih divljih pasa. Imaju težinu 10-25 kg i dužinu tijela 88-113 cm.

Azijski divlji pas je vrlo društvena životinja, koja živi u velikim čoporima, koji se povremeno podijele u male grupe za lov. Prvenstveno love srednje velike papkare, koje prvo izmore u dugim progonima. Za razliku od većine drugih društvenih pasa (ali slično afričkom divljem psu), dopuštaju da njihova mladunčad prva jede ulovljeni plijen. Izgledom tijela sličan je grivastom vuku. Iako imaju strah od ljudi, dovoljno su hrabri da napadnu velike i opasne životinje kao što su: divlje svinje, bivoli, pa čak i tigrovi.

Stanište[uredi | uredi izvor]

Staništa su im: šume, travnata vegetacija, riječni ekosistemi i pustinje.