Batat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Batat
Cvijet batata
Cvijet batata
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Solanales
Porodica Convolvulaceae
Rod Ipomoea
Vrsta I. batatas
Dvojno ime
Ipomoea batatas
L.

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja biljka iz porodice Convolvulaceae.

korijen i mlado lišće koriste se u prehrani. Može se kuhati, peći i pržiti. Sadrži mnogo škroba, vitamina A, C i B, željeza i kalcijuma te male količine šećera. Ima jako veliku nutricionu vrijednost. Dobra je hrana i za dijabetičare [potreban citat]. Potiče iz tropskih područja Južne Amerike. Ljudi ga upotrebljavaju već najmanje 5000 godina [potreban citat] i danas je široko raširena kultura u tropskim krajevima svijeta. Najveći svjetski proizvođači su Kina (80% svjetske proizvodnje), Indonezija i Uganda. Najviše se jede po stanovniku na Solomonskim ostrvima (160 kg po osobi godišnje) i u Burundiju (130 kg po osobi godišnje).

5aday sweet potato.jpg

Najbolje uspijeva na temperaturi oko 25 °C. Osjetljiv je niske temperature. Može uspijevati i u tlima siromašnim hranjivim tvarima. Koristi se i u prehrani životinja.