Clemens Brentano

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Clemens Brentano
Example alt text
njemački književnik
Rođenje

9. septembar 1778.

Ehrenbreitstein, Njemačka
Smrt

28. juli 1842.

Aschaffenburg, Njemačka

Clemens Brentano (Ehrenbreitstein, danas Koblenz, 9. septembar 1778. - Aschaffenburg, 28. juli 1842.), njemački književnik

Radio je kao trgovac, studirao rudarstvo i novčarstvo, a zatim se posvetio književnom radu. Kao pripadnik kruga njemačkih romantičara bio je u dodiru s Wielandom Herderom, Goetheom, Tieckom i dr. Nespokojan i ekscentričan, započeo je u duhu krajnjega romantičarskog individualizma, a završio je kao katolički konvertit i mistik. Okušavao se i u književnoj satiri, parodiji i u lakim pošalicama. Glavna odlika njegova izraza savršeno je majstorstvo forme. vladao je pučkim stilom ("LoreLay"), kao i mislilačkom orketstracijom ("Romance krunice").