Else Lasker-Schüler

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Else Lasker-Schüler
Example alt text
njemačka književnica
Rođenje

11. februar 1869.

Elberfeld, Njemačka
Smrt

22. januar 1945.

Jerusalem, Izrael

Else Lasker-Schüler (Elberfeld, 11. februar 1869. - Jeruzalem, 22. januar 1945.), njemačka književnica.

Živjela je boemskim životom. Godine 1933. Emigrirala je u Švicarsku, zatim Egipat i Jeruzalem, gdje je i umrla u siromaštvu i bolesti. Sarađivala je s časopisima: "Weisse Blätter", "Aktion", "Sturm". Kroz njene radove provlače se rajnski zavičaj, židovska religioznost i savremena njemačka duhovnost. Pišući u duhu ekspresionizma, kojem je i preteča, sve više se razvijala u smjeru fantastične i egzotične simbiolike drevnog istočnjačkog svijeta. Njena lirika je slikovita, osjećajna i puna vizionarskih elemenata.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Styx"
  • "Moja čudesa"
  • "Hebrejske balade"
  • "Princ od Tebe"
  • "Moj plavi klavir"