Darko Jelčić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Darko Jelčić
Rođenje (1965-01-01) 1. januar 1965.
Zenica, SR Bosna i Hercegovinaa, SFRJ
Žanroviprogresivni pop, rok
Zanimanjemuzičar
InstrumentiBubnjevi
Karijera1974–sada
Povezani umjetniciFlott, Crvena jabuka

Darko Jelčić (Zenica, 1. januar 1965. SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija) jeste bosanskohercegovački muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi bubnjar Crvene jabuke, a s ovim sarajevskim pop rok sastavom nastupao je sve do 2017.

Biografija i karijera[uredi | uredi izvor]

Darko Jelčić rođen je u Zenici 1. januara 1965. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kao dijete slušao je ploče (osobito umjetnike poput Safeta Isovića, Kemala Montena i Halida Bešlića), kao i muzičke sastave poput Indexi. Sa samo 13 ili 14 godina ujak mu je kao božićni poklon kupio komplet bubnjeva, a Jelčić je brzo naučio svirati bubnjeve bez ičije pomoći.

Godine 1974., Jelčić se s roditeljima preselio u Sarajevo gdje je potom osnovao progresivnu pop grupu Flott. Ovaj sastav imao je veliki utjecaj na jugoslavenskoj muzičkoj sceni, ali nisu bili komercijalno uspješni i raspali su se nakon manje od deset godina zajedničkih nastupa.

Tokom 1980- ih pokret Novi primitivizam postao je popularan, a Jelčić se počeo družiti sa muzičkim istomišljenicima po raznim barovima u nadi da će osnovati novi muzički sastav. U međuvremenu je objavio dva solo albuma: Cunja 1983. i Isti život 1984. godine.

U aprilu 1985. Jelčić je pozvan na audiciju za pop rok grupu koja je tražila bubnjara, a nešto kasnije ovi muzičari osnovali su ono što je danas poznato kao Crvena jabuka. Grupa je izdala svoj debitanski album u proljeće sljedeće godine, koji će postići veliki uspjeh kod publike i kritičara. Nakon objavljivanja svog prvog albuma, Crvena jabuka krenula je na prvi konertni nastup u Mostaru. Međutim, na putu do Mostara, blizu Jablanice dogodila se prometna nesreća u kojoj su poginuli basist Aljoša Buha, te pjevač gitarist Dražen Ričl.

U spomen na dva pokojna člana, Crvena jabuka održala je 10. oktobra 1986. tribute koncert u sarajevskoj Skenderiji, na kojem su nastupali i drugi muzički sastavi. Dok su muzčari Crvene jabuke imali namjeru otići na jednogodišnju pauzu od koncertnih nastupa i medijskih istupa, ipak su odlučili vratiti se u studio da dovrše njihov drugi studijski album "Za sve ove godine" kao počast Buhi i Ričlu. Crvena jabuka radila je kao trio prilikom snimanja ovog albuma i do kraja 1980-ih.

Jelčić je većinu vremena proveo u Sarajevu tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali je 1990. uspio objaviti svoj drugi studijski album "Ploče u prozoru".

Nakon preseljenja u Zagreb 1994., Dražen Žerić i Darko Jelčić odlučili su da je vrijeme za obnovu Crvene jabuke. Novoj postavi ovog sastava, osim starih članova Nikše Bratoša i Zlatka Volarevića, pridružili su se basist Krešimir Kaštelan i drugi klavijaturist Danijel Lastrić. Snimili su album "U tvojim očima", čija je promocija održana 14. novembra 1996. u Velikoj dvorani u Zagrebu. Ubrzo zatim, uslijedili su koncerti po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. S ovim albumom ostvarili su veliki uspjeh kod publike sa zvukom usmjerenim na odrasle, za razliku od njihovog muzičkog stila iz prvih albuma.

Uporedo s radom u Crvenoj jabuci, Jelčić je objavio još dva studijska albuma, "Cunja 2" (1997.) i "Sve najbolje" (1999.). U ljeto 2017. godine, nakon sukoba s glavnim članom Crvene jabuke Draženom Žerićem (uglavnom zbog neisplaćivanja honorara njemu i drugim članovima benda), Darko Jelčić obznanio je da napušta Crvenu jabuku. Nastavio je sa samostalnom muzičkom karijerom okupivši nove muzičare, a danas živi i radi u Kaliforniji.[1]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Flott[uredi | uredi izvor]

Crvena jabuka[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Koncertni albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Solo[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sukob u Crvenoj jabuci, bubnjar poručuje: Dokazat ću to i sudskim putem". vecernji.hr. Pristupljeno 24. 5. 2023.