Fudži

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fudži planina

Fudži planina (富士山 Fudži-san), je najviša planina u Japanu. Lociran je na ostrvu Honšu, zapadno od Tokija, odakle se može vidjeti tokom čistih dana. Tri mala grada okružuju planinu: Gotemba (istok), Fudži-Jošida (sjever) i Fudžinomija (jugozapad). Planina je poznata po snježnoj kapi, koja se zadržava tokom cijele godine, i predstavlja često korišteni motiv u umjetnosti.

Geografija i geologija[uredi | uredi izvor]

Planina Fudži je visoka 3 776 m, i okružena je sa pet jezera (Kavaguči, Jamanaka, Sai, Motosu i Šodži), koji sa obližnjim jezerom Aši pružaju divan pogled sa planine.

Fudži je ujedno i aktivni vulkan, a naučnici su dokazali četiri faze vulkanskih aktivnosti u stvaranju planine. Prva faza je Sen-komitake, nakon koje je uslijedila Komitake-Fudži faza. Otprilike 100 000 godina preko Komitake-Fudži sloja nastao je novi sloj "Stari Fudži". Za najnoviji sloj, "Novi Fudži", se pretpostavlja da je star oko 10 000 godina..

Vulkan je okarakterisan kao aktivan, sa malim rizikom od erupcije. Zadnja zabilježena erupcija se dogodila 1707. godine, tokom Edo perioda.

Ime[uredi | uredi izvor]

Fudži-san se u nekim, nejapanskim, tekstovima spominje i kao Fudži-Jama zbog trećeg znaka u imenu, 山 koji označava planinu, a izgovara se "jama". Dodatak san, koji znači planina, ne treba miješati sa istim dodatkom koji predstavlja ljude.

Fudži se u nekim izgovorima izgovara kao Huzi.

Trenutno za Planinu Fudži kanđi znak je 富 i 士, što znači bogatstvo ili izobilje, i čovjek sa određenim statusom, ali su ovi znaci, vjerovatno, izabrani zbog izgovora koji odgovara slogovima imena. Oni ne ukazuju na stvarno značenje imena.

Korjen imena Fudži nije poznat. Postoje brojne pretpostavke, a evo samo jedna od njih; 不二 (ne+dva) značeći bez premca ili unikatan.

Historija[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je prvi savladao planinu anonimni kaluđer 663. godine. Vrh je smatran svetim, i bio je, dugo vremena, zabranjen za žene.

Prvi nejapanac, koji je savladao planinu, bio je Sir Rutherford Alcock 1860. godine.

Danas je vrlo popularna destinacija za turiste i planinare. Procjenjuje se, da se oko 200 000 posjetilaca, godišnje popnu na planinu, od čega je 30% stranaca. Sam uspon traje 3 do 7 sati.