Haumia-tiketike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aruhe (paprat), biljka Haumia-tiketikea

U maorskoj mitologiji, Haumia-tiketike ili Haumia je bog hrane iz prirode, čija je sveta biljka paprat. Ne treba se pomiješati sa havajskom božicom Haumejom.

Opis i mitovi[uredi | uredi izvor]

Haumia-tiketike je sin Oca Neba Rangija i Pape, Majke Zemlje. On se složio sa svojom braćom da treba razdvojiti roditelje. Zato se na njega i ostalu braću naljutio bog oluja Tāwhirimātea, koji ga je htio ubiti, ali je njega i njegovog brata Ronga (boga kultivirane hrane) spasila Papa sakrivši ih u podzemlje. Iako je pobjegao od Tāwhirimātee, otkrio ga je njegov najstariji brat, Tūmatauenga, bog rata, koji je vidio bratovu dugu kosu te ga ubio. U rjeđem mitu su Rongo i Haumia-tiketike sinovi Tānea, unuci Rangija i Pape.