Whaitiri

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U maorskoj mitologiji, Whaitiri je žensko božanstvo, personifikacija groma i munje. U maorskoj mitologiji se sa munjama povezuje i bog vremena Tāwhirimātea, ali se on spominje kao vrhovni vladar svih pojava u zraku. Slična joj je božica Matakerepō.

Whaitiri i Kaitangata[uredi | uredi izvor]

Munje i gromovi, Whaitirini znaci

Whaitiri je zastrašujuća božica. Odlučila je pronaći muža na Zemlji, te je sišla ka Kaitangati, smrtnom potomku heroja Mauija. On je nju oženio, ali je on bio blage prirode i vrlo različit od nje. Whaitiri ubija svoju robinju Anonokiju, nad čim se Kaitangata zgadi. Kad je Kaitangata otišao ribariti, Whaitiri ubija dvije njegove rođakinje. Ali bogovi zato kazne Whaitiri: oslijepe je, te dok se čudila, iz podzemlja dođe žena, božica smrti, koja joj objasni što je učinila. Jednog dana Kaitangata je opisivao svoju ženu strancima, koji su ga slušali, a ona je prisluškivala. Kaitangata je rekao da Whaitiri ima srce hladno kao snijeg. To posrami Whaitiri. Poslije je Kaitangata prigovorio ženi zato što su im djeca prljava. Whaitiri se tad ispriča suprugu i djeci te pobjegne na nebo kao oblak. Poslije su je pronašli njeni unuci, Tāwhaki i Karihi.

Imena i epiteti[uredi | uredi izvor]

  • Whaitiri ("grom"),
  • Whatitiri ("grom"),
  • Whaitiri-mātakataka ("grom koji ruši").

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]