Manaia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tāwhirimātejina oluja je uništila Manaiju.

U maorskoj mitologiji, Manaia je bio poglavica Hawaikija, mitske zemlje.

Manaia i Ngātoro-i-rangi[uredi | uredi izvor]

Manaijina žena se zvala Kuiwai, a njen brat Ngātoro-i-rangi (u njegovom imenu je ime boga neba Rangija). Manaia i Kuiwai su imali kćerku Haungarou. Kad se Ngātoro-i-rangi odselio na Novi Zeland, Manaia ga je prokleo. Poslao je svoju kćer i neke druge djevojke da mu to kažu. Ngātoro-i-rangi je prokleo muža svoje žene i krenuo sa vojskom na Hawaiki. Jedino je Manaia preživio od svog naroda, a Ngātoro-i-rangi su se vratili na svoje novo ostrvo. Manaia je okupio vojsku i krenuo na Novi Zeland, ali su se Ngātoro-i-rangi i njegova žena molili Rangijevom sinu, bogu oluja i kiša Tāwhirimāteji, koji je olujom uništio Manaiju i njegovu vojsku.