Rangi i Papa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Papa i Rangi se drže zajedno u zagrljaju

U maorskoj mitologiji prvi par Rangi i Papa (ili Ranginui i Papatuanuku) se pojavljuje u mitu o stvaranju u kojem se objašnjava postanak svemira. Vrlo su slični grčkim božanstvima Geji i Uranu, a Papina i Rangijeva djeca sliče Titanima.

Mit o stvaranju[uredi | uredi izvor]

Rangi i Papa su primordijalni praroditelji, Otac Nebo i Majka Zemlja koji su bili u čvrstom zagrljaju. Oni su dobili mnogo muške djece, koja su morala živjeti u tijesnom prostoru između njih. Kad su im sinovi odrasli, poželjeli su se osloboditi i vidjeti svjetlost. Njihova su imena Tūmatauenga, Tāne, Rongo, Tāwhirimātea, Tangaroa, Haumia-tiketike, Rehua i Ruaumoko. Tūmatauenga je predložio da je najbolje rješenje da ubiju roditelje. Ali se njegov brat Tāne (ili Tāne-mahuta) nije složio sa njegovim prijedlogom, predloživši da je bolje razdvojiti ih, te postaviti Rangija na nebo. Ostali su se također složili sa Tāneovim prijedlogom – Rongo, bog kultivirane hrane, je pokušao razdvojiti roditelje, zatim Tangaraoa, bog mora, te Haumia-tiketike, bog hrane iz prirode, su im se pridružili. Nakon mnogo pokušaja Tāne, bog šuma i ptica, je uspio rastaviti roditelje. Umjesto da je gurao Rangija rukama kao njegova braća, on je gurnuo oca u nebo nogama. Na kraju su se nebo i Zemlja razdvojili.

Rat između neba i Zemlje[uredi | uredi izvor]

Tāne je svom ocu napravio odjeću na kojoj je kao ukras postavljao nebeska tijela.

Rangijevi i Papini sinovi su tako stvorili prostor i svjetlost. Svi Rangijevi sinovi su bili sretni u novom svijetu, osim Tāwhirimātee, boga vjetra, zraka i oblaka. On se razbjesnio kad je vidio što su braća učinila. Vidio je kako Rangi plače za svojom ženom (kaplje kiše su njegove suze). Zato je odletio na nebo, ka ocu. Tamo je okupio svoju djecu – vjetrove, zrak, oblake, maglu, dim i munje. Tāwhirimātea je napao okeane velikim valovima, te se bog mora Tangarao preplašio, kao i njegov sin Punga, te njegova djeca – Ikatere (stvoritelj riba) i Tū-te-wehiwehi (Tū-te-wanawana, stvoritelj gmizavaca). Tāwhirimātea potom napadne svoju braću bogove hrane – Ronga i Haumia-tiketika. Rongo i Haumia su se preplašili svog brata, ali ih je njihova majka Papa sakrila u podzemlje. Zato Tāwhirimātea napadne Tūmatauengu, ali ga ne uspije pobijediti. Ali tada Tūmatauenga nađe Ronga i Haumia i ubije ih. Tāwhirimāteu se nije usudio usprotiviti, te njegove oluje i kiše i danas kažnjavaju čovječanstvo. Ruaumoko nije ni izašao iz Papine utrobe, te njegova kretanja uzrokuju potrese. Rehua je pobjegao na nebo, ka ocu i pretvorio se u zvijezdu Antares.

Mir u svemiru[uredi | uredi izvor]

Tūmatauenga, sin Rangija i Pape

Tako sva božanstva raspodijele vlast. Papa postane Zemlja, a Rangi nebo. Tāne, koji je želio da svi budu sretni, pomisli da bi bilo dobro napraviti odjeću za Rangija. Napravi Sunce, Mjesec i zvijezde te ih postavi na nebo, koje postane Rangijeva odjeća. Rangi je na kraju bio vrlo lijep. Papa i Rangi se još uvijek vole, te njegove suze padaju na Zemlju.

Imena i epiteti[uredi | uredi izvor]

Rangi:

  • Rangi ("nebo"),
  • Raki ("nebo") na Južnom otoku,
  • Ranginui ("Veliko Nebo"),
  • Rangi-pōtiki ("Rangi koji je zadnji rođen"): moguće drugo Rangijevo ime, ili blisko povezano božanstvo.

Papa:

  • Papa ("Zemlja"),
  • Papatuanuku ("Zemlja koja se proteže").