Matariki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plejade - Matariki

Matariki (mata-riki ili mata-ariki) je u maorskom jeziku ime za zvjezdano jato Plejade, kojeg čine prekrasne mlade plave zvijezde.

Važnost Matariki[uredi | uredi izvor]

Za Maore su Plejade bile važne zbog zemljoradnje i sadnje biljaka. Mata-riki znači "malene oči". Također, ovo jato je bilo važno za pomorce zbog navigacije. U maorskoj mitologiji sve zvijezde, pa i Plejade, su ukras za boga neba Rangija. Povezane su i sa zvijezdom Rigel (koju personificira božica Puanga, koja se ne smije pomiješati sa riječju Punga).

Svako pleme je u neko doba obožavalo Matariki. Te su proslave povezane i sa punim i mladim Mjesecom. Neka su plemena štovala samo Rigel, kao Puangu. Za vrijeme slavljenja se prinosila žrtva bogu krompira Rongu. Na Havajima je ovaj festival poznat kao Makali’i.