Rehua

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U maorskoj mitologiji, Rehua je nebeski bog.

Opis[uredi | uredi izvor]

Rehua je sin Rangija i Pape, personifikacija zvijezde Antares. Njegov dom je nebo. Poistovjećuje se sa sljedećim zvijezdama: Antares, Sirius i Betelgez. Sve ove zvijezde su sjajne i ističu se na noćnom nebu. Rehuine sposobnosti su moći izliječenja i oživljavanja. Njegov sin je Kaitangata, koji je pao na Zemlju. Na početku stvaranja svemira, Rehua je bio zarobljen u Papinoj utrobi, a kad su njegova braća razdvojila roditelje, on je pobjegao na nebo sa svojim bratom, Tāwhirimātejom. Jednog dana mu je njegov brat Tāne došao u posjetu, a Rehua mu je za jelo pripremio ptice. Tāne je bio šokiran te je odbio jesti drugo živo biće, ali je uzeo Rehuino voće i donio ga ljudima.