Ivo Bojanovski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ivo Bojanovski
Rođenje (1915-01-16) 16. januar 1915.
Grabac, Župa Dubrovačka, Austrougarska
Smrt 3. decembar 1993(1993-12-03) (78 god)
Dubrovnik, Republika Hrvatska
Zanimanje Arheolog
Značajna djela Bosna i Hercegovina u antičko doba

Ivo Bojanovski (16. januara 1915, Grbavac, Župa Dubrovačka – 16. decembra 1993, Dubrovnik) poznati je arheolog i konzervator koji je dao veliki doprinos arheologiji Bosne i Hercegovine.

Studirao je filologiju sa arheologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1971. Radio je kao profesor u srednjoj školi, a zatim u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika u Sarajevu. Od tada se bavi antičkom (rimskom) i srednjovjekovnom arheologijom.

Istraživao je topografiju u rimskoj provinciji Dalmaciji i napisao knjigu Dolabelin sistem cesta u rimskoj provinciji Dalmaciji. Obavio je niz konzervatorskih radova: Mogorjelo, Putovići Kod Zenice (hram i terme), ranokršćanska bazilika u Brezi, srednovjekovni gradovi Bobovac, Ključ, Dobor, Maglaj i drugi.

Radio je iskopavanja na rimskom vojnom logoru u Humcu kod Ljubuškog. U nekoliko sintetskih radova pokušava riješiti ili uputiti na problem ubikacije nekih rimskih naselja, municipija (Bistue Vetus, Bistue Nova, Salvium, Baloie, Delminijum). Naročito je prihvatljivo ubiciranje Malvesiatiuma u današnje Skelane. Kruna njegovog rada je monografija Bosna i Hercegovina u antičko doba.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine, Tom I -Sarajevo, 1988