Kosti (serija)

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kosti
Naslovni kadar
Izvorni naslovBones
AutorHart Hanson
RazvojJosephson Entertainment
Far Field Productions
26 Keys Productions
20th Century Fox Television
GlumciEmily Deschanel
David Boreanaz
Michaela Conlin
Eric Millegan
T. J. Thyne
Jonathan Adams
Tamara Taylor
John Francis Daley
John Boyd
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona12
Br. epizoda246 (spisak)
Produkcija
Izvršni producentiHart Hanson
Barry Josephson
Stephen Nathan
Ian Toynton
Carla Kettner
Jonathan Collier
ProducentiKathy Reichs
Emily Deschanel
David Boreanaz
Trajanje43 minute
Emitiranje
Originalna mrežaFOX
Emitiranje13. 9. 2005 – 28. 3. 2017.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Kosti (engleski: Bones) američka je kriminalistička TV-serija koja je emitirana od 13. septembra 2005. do 28. marta 2017. na televiziji FOX. Zasnovana je na forenzičkoj antropologiji i forenzičkoj arheologiji, a svaka epizoda fokusira se na FBI-jev slučaj u vezi s pronađenim ljudskim ostacima koje specijalni agent Seeley Booth (David Boreanaz) donosi na proučavanje forenzičkoj antropologinji, dr. Temperance Brennan (Emily Deschanel).

Autor serije jest Hart Hanson, a donekle je zasnovana na životu forenzičke antropologinje i spisateljice Kathy Reichs[1], koja je jedan od producenata serije. Glavni lik, Temperance Brennan, nazvan je po protagonistici serije kriminalističkih romana Kathy Reichs. Obrnuto, dr. Brennan u seriji također piše krimi-romane (s velikim uspjehom), koji prate fiktivnu (u svijetu serije) forenzičku antropologinju Kathy Reichs. Seriju su zajednički producirali Josephson Entertainment, Far Field Productions i 20th Century Fox Television.[2]

Pregled serije[uredi | uredi izvor]

Zasnovana je na saradnji specijalnog agenta FBI-a Seeleyja Bootha i dr. Brennan. Brennan je centralna ličnost i vođa tima Odjela za forenzičke nauke na fiktivnom institutu "Jeffersonian" iz Washingtona. Serija prati rješavanje slučajeva pod nadležnošću FBI-a pomoću ispitivanja ljudskih ostataka potencijalnih žrtava ubistva. Brennan i njen tim pružaju naučnu ekspertizu, a Booth vodi istragu koristeći FBI-eve tehnike istraživanja. Kao dodatak potencijalnim slučajevima ubistva, koji su prisutni u svakoj epizodi, u seriji se dosta pažnje posvećuje i odnosu među likovima. Serija je poznata i po (crno)humornim tonovima koji, u suštini, ublažuju težinu tematike serije.

Glumci i likovi[uredi | uredi izvor]

Dio glumačke ekipe Kostiju; slijeva: Tamara Taylor, David Boreanaz, Michaela Conlin, John Francis Daley.
 • Emily Deschanel kao dr. Temperance "Bones" Brennan – forenzička antropologinja zaposlena u priznatom institutu "Jeffersonian" iz Washingtona. Ona je empirist i piše krimi-romane zasnovane na vlastitim iskustvima. Njen nedostatak društvenih vještina izvor je većine humora u seriji, naročito preko njene udarne rečenice "Ne znam šta to znači", kad god se spomene nešto iz popularne kulture.
 • David Boreanaz kao Seeley Booth – Brennan pomaže specijalnom agentu Boothu u istragama koje uključuju ljudske ostatke koje je nemoguće identificirati bez Brennanicine stručne pomoći. Budući da nije naučnik, Booth se često koristi da se dijalozi ispunjeni naučnom terminologijom "prevedu" na jezik običnog čovjeka. Poznat je po svojoj sposobnosti da pogodi motive ljudi koji stoje iza njihovih (ne)djela, što je kvalitet nepoznat Brenannici. Bivši je član 75. rendžerskog puka Armije SAD-a i snajperist Specijalnih jedinica. Mrzi klaunove. U epizodi The Proof in the Pudding iz 5. sezone otkriveno je da je indirektni potomak Johna Wilkesa Bootha, ubice Abrahama Lincolna.
 • Michaela Conlin kao Angela Montenegroforenzička umjetnica na "Jeffersonianu" i najbolja prijateljica dr. Brennan. Specijalnost joj je kraniofacijalna rekonstrukcija, tj. pomaže da se ustanovi kako su žrtve izgledale prije smrti kako bi se pomoglo u njihovom identificiranju. Za tu svrhu koristi 3D grafički program (Angelator) koji je sama napravila. Pomoću njega može napraviti holograme koji simuliraju različite virtualne scenarije datog zločina kako bi se pomogao ustanoviti uzrok smrti. Otvorena je, prijateljski raspoložena, brižna i stalno pokušava "izvući" dr. Brennan iz laboratorija. Njen otac je Billy Gibbons, gitarist ZZ Topa, koji u seriji glumi samog sebe. U petoj sezoni udaje se za Hodginsa, s kojim u šestoj dobija sina, Michaela Vincenta.
 • Tamara Taylor kao dr. Camille "Cam" Saroyan (sezona 2–12) – šefica je Forenzičkog odjela "Jeffersoniana", a po struci je patologinja. Rođena je u Bronxu i bila je patologinja u New Yorku. Na početku njenog rada u "Jeffersonianu" ona i dr. Brennan nisu se baš najbolje slagale, ali se to vremenom potpuno popravilo. Bila je u ljubavnoj vezi s Boothom prije dolaska u "Jeffersonian", što se ponovilo i u seriji, ali samo nakratko. U četvrtoj sezoni usvojila je 14-godišnju Michelle Welton, sa čijim je ocem dugo bila u vezi, ali je on završio kao žrtva ubistva. U 11. sezoni zaručuje se s laborantom u "Jeffersonianu" Arastooom Vazirijem, a u pretposljednjoj epizodi cijele serije udaje za njega i odlazi na odsustvo nakon završetka posljednjeg slučaja.
 • T. J. Thyne kao dr. Jack Hodginsentomolog koji je ujedno i stručnjak za spore i minerale, ali čiji su hobi teorije zavjere. Pomaže naučiti Zacka kako da se normalno ponaša u društvu. Porodica mu je izuzetno bogata i glavni je sponzor "Jeffersoniana"; Hodgins želi da se ova stvar sakrije od njegovih šefova jer ne želi da ga smatraju nadređenim (to se ipak otkrilo tokom jedne istrage iako niko od njegovih kolega nije dozvolio da to znatno utječe na njihov odnos s Hodginsom). U 11. sezoni ostaje vezan za invalidska kolica nakon eksplozije bombe. Na kraju serije postaje privremeni šef Jefersoniana do povratka dr. Saroyan s odsustva.
 • John Francis Daley kao dr. Lance Sweets (sezone 3–10) – psiholog koga FBI dodijeli Boothu i Brennan kao savjetnika za odnos među partnerima nakon što Booth uhapsi njenog oca. Sweets otad pokušava proučavati kompleksni odnos između njih dvoje, napisavši čak i knjigu o njima. Smrtno je ranjen na početku 10. sezone nedugo nakon što je otkriveno da čeka dijete sa svojom djevojkom, laboranticom Daisy, i umire na rukama Bootha i Brennan.
 • Eric Millegan kao dr. Zack Addy (sezone 1–3, nakon toga epizodno) – diplomac kod dr. Brennan i njen asistent u "Jeffersonianu". U drugoj sezoni stječe doktorate iz forenzičke antropologije i mašinskog inženjerstva i postaje profesionalni forenzički antropolog. Iako dobronamjeran, koristan i prijateljski raspoložen, često je izgubljen kad situacija zahtijeva društvenu interakciju ili intuiciju. Tokom događaja koji su doveli do smrti serijskog ubice Howarda Eppsa Zack je zamalo poginuo kad je slučajno aktivirao senzor povezan s bombom pričvršćenom za dekapitirano truplo Eppsove supruge, ali ga je Booth uspio spasiti. Izuzetno je inteligentan; u epizodi The Woman in the Car (1x11) spomenuto je da je njegov IQ znatno iznad 163 (što je već nivo genija). On je i Hodginsov najbolji prijatelj i živi u stanu iznad Hodginsove garaže. Dobio je nekoliko nadimaka: "Zacharoni", "Z-Man" i "Kralj laboratorije". U epizodi The Pain in the Heart (3x15) otkriven je trofej kojim je dr. Saroyan priznala Zacka za "Kralja laboratorije". Otpušten je iz tima dr. Brennan na kraju treće sezone kad se otkrilo da je bio pomagač serijskog ubice poznatog kao Gormogon i smješten u duševnu bolnicu. Iako je poslije Sweets saznao da Zack nije mentalno poremećen, kako se u početku pretpostavljalo, Zack je "naštimao" svoju dijagnozu kako bi ostao u duševnoj bolnici i izbjegao zatvor jer je osjećao da se u njemu nikad ne bi mogao snaći. Na kraju 11. sezone pobjegao je iz bolnice nakon što se posumnjalo da je on još jedan serijski ubica, "Lutkar". Na početku 12. sezone oslobođen je tih sumnji kad je otkriveno da je ubica zapravo njegov ljekar; tada je priznao i Boothu i Brennan da je nedužan u vezi s Gormogonovim ubistvima. Oslobađanje Zacka od krivice jedna je od glavnih tema u 12. sezoni. U pretposljednoj epizodi, "A Day in the Life", konačno je oslobođen krivice zahvaljujući Hodginsu, uz pomoć Brennan i Caroline Julian na saslušanju. Međutim, sudija je odredio da mora odslužiti preostalih 13 mjeseci kazne za odvojeni zločin pomaganja poznatom ubici i ostaje institucionaliziran iako mu je do datuma izlaska ostalo tek nešto više od godine.
 • Jonathan Adams kao dr. Daniel Goodman (sezona 1) – bivši arheolog koji se prebacio u administrativne poslove i koji je direktor "Jeffersoniana". Voljeni je suprug i otac petogodišnjih blizanki. Njegov način rada naveo je Hodginsa da za njega misli da je subjektivan, dosadno govorljiv i da mu nedostaju kvalitete čistog naučnika iako se njihov antagonizam poslije pretvara u prijateljsko rivalstvo. Nije se pojavio nakon prve sezone. Od epizode The Titan on the Tracks (2x01) za njega se kaže da je na odsustvu do daljnjeg.
 • John Boyd kao James Aubrey (sezone 10–12) – mlađi agent FBI-a koji je podređen Boothu. Ispočetka pokušava zadobiti Boothovo odobrenje i povjerenje s obzirom na to da Booth oklijeva u tome zbog njegovog neiskustva, ali ga Booth na kraju prihvata. Kad je bio dijete, njegov otac, koji je bio broker za ulaganja, prevario je klijente i pobjegao iz zemlje, napustivši Jamesa i njegovu majku i ne ostavivši im ništa. Aubreyjeva ljubav prema hrani stalna je tema šala ostalih likova.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Koncepcija[uredi | uredi izvor]

Koncept Kostiju razvijen je 2004, kad je 20th Century Fox stupio u kontakt s autorom serije Hartom Hansonom s idejom za forenzičku seriju. Hanson je zamoljen da se sastane s izvršnim producentom Barryjem Josephsonom koji je otkupio prava za produciranje dokumentarca o forenzičkoj antropologinji i spisateljici Kathy Reichs. Iako je Hanson oklijevao da se uključi u snimanje krimi-serije, potpisao je ugovor i napisao scenario za pilot-epizodu nakon intenzivnog sastanka sa Josephsonom.[3] Budući da se serija zasniva na djelima Kathy Reichs, scenaristi je stalno uključuju u rad na seriji.

Kako bi Kosti bile jedinstvene u mnoštvu serija sličnog žanra (poput franšiza CSI-a ili Zakon i red), Hanson je odlučio u seriju "ubrizgati" što više humora (s malo tamnijim tonovima) i da se što je više moguće pažnje posveti razvoju likova.[4] Još jedan element zamišljen za ovu seriju jest Angelator, holografski projektor koji služi umjesto flashbacka, koje koriste druge slične serije. Osim njihove osnovne svrhe (da gledaocima "izlože" kako je zločin izvršen), holografske slike, koje se izrađuju vizualnim efektima, donijele su seriji jedinstven vizualni stil, za kojim su producenti tragali.[5]

Odabir glumaca[uredi | uredi izvor]

David Boreanaz bio je prvi glumac koji je dobio ulogu u Kostima. Hanson je opisao glumce koji su došli na audiciju za ulogu Bootha kao "ljepuškaste mlade skitnice" i reagirao je istog trena kad je šefica studija Dana Walden predložila Boreanaza za ulogu.[1] Boreanazu je ponuđena uloga, ali je on nije bio previše voljan prihvatiti nakon teškog sastanka sa Josephsonom i Hansonom, čak iako je mislio da je scenario dobro napisan. Međutim, nakon što su producenti ponovo kontaktirali s njim da ga uvjere da prihvati ulogu, Boreanaz je pristao potpisati ugovor i dobio je ulogu Bootha.[5][6]

Emily Deschanel dobila je ulogu dr. Brennan upravo prije početka produkcije pilot-epizode.[1] Nakon što je Deschanel završila film Staze slave (Glory Road), producent tog filma Jerry Bruckheimer preporučio joj je da ode na audiciju za Kosti.[7] Deschanel je impresionirala Hansona svojom samopouzdanošću. U jednom napetom trenutku tokom audicije Boreanaz se približio Deschanel. Ona je ostala gdje i jest umjesto da se povuče. Hanson je primijetio da bi u takvoj situaciji "90% glumaca učinilo korak unazad".[8] Deschanel je nakon toga dobila ulogu.

Od četvrte sezone Erica Millegana (koji glumi Zacka Addyja) mijenjalo je nekoliko laboratorijskih asistenata, koji su se međusobno smjenjivali iz epizode u epizodu: Clark Edison (Eugene Byrd), Wendell Bray (Michael Grant Terry), Colin Fisher (Joel David Moore), Arastoo Vaziri (Pej Vahdat), Daisy Wick (Carla Gallo), Finn Abernathy (Luke Kleintank), Oliver Wells (Brian Klugman), Vincent Nigel-Murray (Ryan Cartwright), Douglas Filmore (Scott Lowell), Rodolfo Fuentes (Ignacio Serricchio) i Jessica Warren (Laura Spencer). U nekoliko epizoda gostovala je i Marisa Coughlan kao FBI-agentica Payton Perotta, koja je privremeno zamijenila Bootha kad je on bio onesposobljen.[9]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Serija je većinom snimana u Los Angelesu uprkos tome što je uglavnom postavljena u Washington, gdje je smješten institut "Jeffersonian". Vanjski kadrovi instituta ustvari predstavljaju Natural History Museum (Muzej historije prirode) u Los Angelesu. Interijer "Jeffersoniana" posebno je izgrađen na velikoj zvučno izoliranoj sceni u okviru studija 20th Century Foxa u Century Cityju, zapadnom dijelu Los Angelesa.[10] Dvodijelna premijera četvrte sezone snimana je na lokacijama u Londonu.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Album s muzikom za seriju izdan je 2008. pod nazivom Bones Original Television Soundtrack, a producirali su ga Maria Alonte McCoy i Billy Gottlieb. Na njemu je 13 pjesama koje su razni popularni izvođači snimili za seriju.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Rejting u SAD-u[uredi | uredi izvor]

Napomena: TV-sezona u SAD-u počinje krajem septembra, a završava se krajem maja.
Sezona Epizode Satnica (IVZ) Originalno emitirano Plasman Gledaoci
(u milionima)
Premijera sezone Finale sezone TV-sezona
1. 22 Utorak, 20:00 (2005)
Srijeda, 20:00 (2006)
13. 9. 2005. 17. 5. 2006. 2005/06. #60[11] 8,9[11]
2. 21 Srijeda, 20:00 30. 8. 2006. 16. 5. 2007. 2006/07. #50[12] 9,4[12]
3. 15 Utorak, 20:00 (2007)
Ponedjeljak, 20:00 (2008)
25. 9. 2007. 19. 5. 2008. 2007/08. #51[13] 8,9[13]
4. 26 Srijeda, 20:00 (2008)
Četvrtak, 20:00 (2009)
3. 9. 2008. 14. 5. 2009. 2008/09. #32[14] 10,81[14]
5. 22 Četvrtak, 20:00 17. 9. 2009. 20. 5. 2010. 2009/10. #32[15] 10,02[15]
6. 23 Četvrtak, 20:00 (2010)
Četvrtak, 21:00 (2011)
23. 9. 2010. 19. 5. 2011. 2010/11. #29[16] 11,57[16]
7. 13 Četvrtak, 21:00 (2011)
Četvrtak, 20:00 (januar 2012)
Ponedjeljak, 20:00 (april-maj 2012)
3. 11. 2011. 14. 5. 2012. 2011/12. #48[17] 9,26[17]
8. 24 Ponedjeljak, 20:00 17. 9. 2012. 29. 4. 2013. 2012/13. #42[18] 9,52[18]
9. 24 Ponedjeljak, 20:00 (septembar-novembar 2013; mart-maj 2014)
Petak, 20:00 (novembar 2013-januar 2014)
16. 9. 2013. 19. 5. 2014. 2013/14. #40[19] 8,43[19]
10. 22 Četvrtak, 20:00 25. 9. 2014. 11. 6. 2015. 2014/15. #71[20] 7,27[20]
11. 22 1. 10. 2015. 21. 7. 2016. 2015/16.
12. 24 Utorak, 21:00 3. 1. 2017. 28. 3. 2017. 2016/17. #78[21] 5,54[21]

Spin-off serija[uredi | uredi izvor]

U oktobru 2010. otkriveno je da FOX razvija potencijalnu spin-off seriju, koja bi bila izgrađena oko novog epizodnog lika koji bi bio uveden u šestoj sezoni Kostiju. Autor bi opet bio Hanson, a serija bi bila zasnovana na dvije knjige iz serije The Locator autora Richarda Greenera. Taj novi lik, Walter, opisan je kao ekscentrični, ali zabavni osamljenik koji ima jaku moć pronalaženja ljudi ili stvari i koga ta moć tjera da stalno traži nove slučajeve. Skeptičan je prema svemu – pretrpio je oštećenje mozga u ratu u Iraku, što objašnjava njegovu stalnu paranoju – i poznat po tome što postavlja neprijatna pitanja, koja naizgled nemaju veze sa slučajem, kako bi došao do istine.[22] Početak snimanja epizode bio je zakazan za decembar 2010, ali je odložen za početak 2011. zbog kreativnih razlika. Snimanje je počelo u februaru 2011, a epizoda je emitirana u aprilu.

U njoj Booth i Brennan odlaze u Key West (Florida), gdje bi se trebala odvijati radnja nove serije. U vezi s odabirom glumaca izvršni producent Stephen Nathan rekao je: "Želite naći ljude koji su svake sedmice u stanju odigrati jedan jedinstven lik. Zato volite vidjeti, npr., Hugha Laurieja, iako on tumači lik koji je u suštini nedopadljiv. I ta kvaliteta rijetko se, rijetko može pronaći. A nalazač neće biti nedopadljiv lik, ali, zbog toga što je to jedinstven lik, teško je naći onu pravu osobu.[23] Ulogu je dobio Geoff Stults, a uloge ostala 2 glavna lika dobili su Michael Clarke Duncan i Saffron Burrows.[24][25][26] Ova tri lika uvedena su u 19. epizodi 6. sezone Kostiju.

Efekt[uredi | uredi izvor]

Reakcije kritike[uredi | uredi izvor]

USA Today komentira da su, u poređenju s drugim krimi-serijama, Kosti "zasnovane na tradicionalnijem i čvršćem temelju: snazi likova" i "da ono što odvaja premijeru Kostiju utorkom od ostalih policijskih serija jesu zvijezde, Emily Deschanel i David Boreanaz, kao najprivlačniji novi borci protiv zločina ove sezone".[27] S druge strane, Media Life Magazine kaže da iako Kosti imaju "nevjerovatno pametnu zamisao, čak i briljantnu", njena "realizacija ne podudara se s koncepcijom" i da se, zasnovano na prvoj epizodi, "Kosti ne uspijevaju razviti u seriju koja privlači pažnju. Ustvari, ona brzo postaje toliko nalik na toliko toga na televiziji – naročito, začuđujuće, na Dosjee X – da bi je čovjek mogao čak nazvati i kostoglavom" (tj. glupom).[28]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

 • Nominacija za izvanrednu umjetničku režiju za serije snimane jednom kamerom (epizoda The Hero in the Hold) na 61. dodjeli Emmyja;
 • Emily Deschanel nominirana je za nagradu Satellite za najbolju glumicu u TV-seriji 2006.
 • Serija je osvojila 2 nagrade Genesis za epizode "The Woman in Limbo" i "The Tough Man in the Tender Chicken" zbog podizanja svjesnosti o problemima vezanim za klaonice svinja i industrijske farme kokošiju, dok je epizoda "The Finger in the Nest" bila nominirana
 • Na 37. dodjeli nagrada People's Choice serija je nominirana za omiljenu krimi-seriju, a Deschanel za omiljenog TV-borca protiv zločina.

Ostali mediji[uredi | uredi izvor]

Osim televizijskog prikazivanja Kostiju, njeni likovi i koncepti pojavili su se i u štampi, na internetu te u kratkim filmovima za mobitele.

Trenutno postoje dvije knjige koje se odnose na seriju; jedna je roman, a druga službeni vodič. Buried Deep (Duboko zakopan) (ISBN 978-1-4165-2461-8), čiji je autor Max Allan Collins, objavljena je 28. februara 2006. u izdanju Pocket Stara. Knjiga se više zasniva na likovima iz serije nego na onim čiji je autor Kathy Reichs, koja je bila inspiracija za koncept Kostiju. U njoj Brennan i Booth istražuju ostatke kostura ostavljene na stepenicama federalne zgrade i njihovu povezanost s mafijaškom porodicom iz Chicaga. Tu je još i Bones: The Official Companion (ISBN 978-1-84576-539-2), čiji je autor Paul Ruditis, a objavljena je 16. oktobra 2007. u izdanju Titan Booksa. U knjizi se nalaze intervjui s glumačkom i produkcijskom ekipom serije, vodič za epizode i pozadinski detalji o forenzici iz stvarnog života.[29]

FOX je široko koristio internet za promociju Kostiju. Prije emitiranja epizode The Glowing Bones in the Old Stone House iz druge sezone profili likova stavljeni su na njihovu vlastitu stranicu na MySpaceu. Postavljene su i poruke likova na blogu kako bi se dao uvid o mogućim sumnjivcima u toj epizodi. Inače, u njoj Brennan i njen tim koriste tragove s ove stranice, kojoj i gledaoci mogu pristupiti.[30]

FOX je producirao spin-off seriju pod nazivom Bones: Skeleton Crew (Kosti: Ekipa za kosture) od 26 dvominutnih epizoda koju je posredstvom partnerstva s telekomunikacijskom firmom Sprint Nextel i pod sponzorstvom MasterCarda pustio u distribuciju. Bila je dostupna pretplatnicima Sprint TV-a od novembra 2006, a od 4. decembra i na zvaničnoj stranici Kostiju. U epizodama se ne pojavljuju likovi iz serije nego se radnja odvija oko tri laboratorijska tehničara u "Jeffersonianu" koji koriste svoje znanje i vještine da riješe misteriju.[31]

Tokom treće sezone na zvaničnu stranicu serije postavljen je i bonus materijal, koji uključuje kratke isječke u kojima Booth i Brennan čekaju da ih primi dr. Sweets.

DVD / Blu-ray izdanja[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizode Datum izdavanja
Regija 1 Regija 2 Regija 4 Regija 1 Regija 2 Regija 4
1. 22 22 22 28. 11. 2006[32] 30. 10. 2006[33] 11. 1. 2007[34]
2. 21 21 21 11. 9. 2007[35] 15. 10. 2007[36] 3. 12. 2008[37]
3. 15 + 4 15 15 18. 11. 2008[38] 17. 11. 2008[39] 4. 3. 2009[40]
4. 22 26 26 6. 10. 2009[41] 26. 10. 2009[42] 27. 10. 2009[43]
5. 22 22 22 5. 10. 2010[44] 18. 10. 2010[45] 27. 10. 2010[46]
6. 23 23 23 11. 10. 2011[47] 17. 10. 2011[48] 9. 11. 2011[49]
7. 13 13 13 9. 10. 2012[50] 1. 10. 2012[51] 7. 11. 2012[52]
8. 24 24 24 8. 10. 2013[53] 30. 9. 2013[54] 20. 11. 2013[55]
9. 24 24 24 16. 9. 2014[56] 15. 9. 2014[57] 26. 11. 2014[58]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b c Eric Goldman, "Iskopavajući tajne sa glumačkom postavom Kostiju", IGN, 31. 5. 2007.
 2. ^ ""Fox Broadcasting Company: Kosti"". Arhivirano s originala, 7. 4. 2010. Pristupljeno 20. 4. 2011.
 3. ^ Diane Kristine, "P&O: Autor Kostiju Hart Hanson", Blogcritics, 17. 1. 2006.
 4. ^ Diane Kristine, "Izazivajući kriminalistički žanr: intervju s autorom Kostiju Hartom Hansonom" Arhivirano 25. 7. 2011. na Wayback Machine, Blogcritics, 18. 1. 2006.
 5. ^ a b Daniel Robert Epstein, "Hart Hanson iz Kostiju" Arhivirano 16. 3. 2009. na Wayback Machine, UGO.com, 13. 9. 2005.
 6. ^ Intervju s Davidom Boreanazom[mrtav link], Entertainment Tonight, 3. 8. 2005.
 7. ^ Tony Bray, Intervju s Emily Deschanel Arhivirano 18. 3. 2007. na Wayback Machine, TV Now, august 2006.
 8. ^ Anna David, "The Lovely Bones", TV Guide, izdanje 23–29. 1. 2006, str. 39.
 9. ^ "Kosti ekskluzivno: Hoće li ova 'federalka' izvući nabolje iz Bootha?" (prijevod naslova), TV Guide, 20. 10. 2008.
 10. ^ Eric Goldman, "Na setu Kostiju s Emily Deschanel i Davidom Boreanazom", IGN, 29. 8. 2006.
 11. ^ a b "Series Rankings for 2005–2006". The Hollywood Reporter. 26. 5. 2006. Arhivirano s originala, 16. 7. 2008. Pristupljeno 29. 5. 2010.
 12. ^ a b "2006–07 primetime wrap". The Hollywood Reporter. 25. 5. 2007. Arhivirano s originala, 25. 10. 2007. Pristupljeno 29. 5. 2010.
 13. ^ a b "Season Rankings (Through 5/18)". ABC Medianet. 20. 5. 2008. Arhivirano s originala, 10. 3. 2009. Pristupljeno 29. 5. 2010.
 14. ^ a b "Season Rankings (Through 5/24)". ABC Medianet. 27. 5. 2009. Arhivirano s originala, 11. 8. 2009. Pristupljeno 29. 5. 2010.
 15. ^ a b Gorman, Bill (16. 6. 2010). "Final 2009–10 Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 18. 4. 2013. Pristupljeno 19. 6. 2010.
 16. ^ a b Gorman, Bill (1. 6. 2011). "2010–11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 27. 6. 2012. Pristupljeno 1. 6. 2011.
 17. ^ a b Gormam, Bill (24. 5. 2012). "Complete List Of 2011–12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 30. 5. 2012. Pristupljeno 25. 5. 2012.
 18. ^ a b Bibel, Sara (29. 5. 2013). "Complete List Of 2012-13 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'NCIS,' 'The Big Bang Theory' & 'NCIS: Los Angeles'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 27. 6. 2013. Pristupljeno 29. 5. 2013.
 19. ^ a b "Full 2013-2014 TV Season Series Rankings". Deadline. 22. 5. 2014. Pristupljeno 22. 5. 2014.
 20. ^ a b Lisa de Moraes (21. 5. 2015). "Full 2014–15 Series Rankings". Deadline. Pristupljeno 5. 6. 2015.
 21. ^ a b "Final 2016-17 TV Rankings: 'Sunday Night Football' Winning Streak Continues". Deadline Hollywood. 26. 5. 2017. Pristupljeno 26. 5. 2017.
 22. ^ Nellie Andreeva, "FOX-ova serija Kosti možda će imati spin-off seriju", Deadline.com, 21. 10. 2010.
 23. ^ "Mandi Bierly, "Kosti: Detalji o epizodi u kojoj Booth i Brennan zaglave u liftu" Arhivirano 4. 5. 2011. na Wayback Machine, Entertainment Weekly, 13. 1. 2011.
 24. ^ Matt Webb Mitovich, "Ekskluzivno: Spin-off Kostiju pronašao svog nalazača; Geoff Stults dobio glavnu ulogu" Arhivirano 7. 11. 2012. na Wayback Machine, TV Line, 28. 1. 2011.
 25. ^ Nellie Andreeva, "Ekskluzivno: Spin-off Kostiju angažirao Michaela Clarkea Duncana" Arhivirano 7. 11. 2012. na Wayback Machine, TV Line, 19. 1. 2011.
 26. ^ Michael Ausiello, "Ekskluzivno: Saffron Burrows u spin-offu Kostiju" Arhivirano 13. 3. 2013. na Wayback Machine, TV Line, 14. 2. 2011.
 27. ^ Robert Bianco, "Zvijezde skidaju meso s Kostiju", USA Today, 12. 9. 2005.
 28. ^ Steven Rosen, "Kosti, iz gomile izlizanih ideja" Arhivirano 30. 9. 2007. na Wayback Machine, Media Life Magazine, 13. 9. 2005.
 29. ^ "Bones: The Official Companion", Amazon.com.
 30. ^ Staci Krause, "Kosti se ukrštaju sa stvarnim životom", IGN, 4. 4. 2007.
 31. ^ Andrew Scott, "MasterCard ubacio brend u FOX-ove mobizode", PROMO Xtra, 16. 11. 2006.
 32. ^ "Bones: The Complete First Season (2005)". Amazon.com. Pristupljeno 9. 9. 2007.
 33. ^ "Bones: Season 1". Amazon.co.uk. Pristupljeno 9. 9. 2007.
 34. ^ "Bones (2005) – Complete Season 1 Collection (6 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 13. 10. 2007. Pristupljeno 9. 9. 2007.
 35. ^ "Bones: The Complete Second Season (2005)". Amazon.com. Pristupljeno 9. 9. 2007.
 36. ^ "Bones – Season 2". Amazon.co.uk. Pristupljeno 9. 9. 2007.
 37. ^ "Bones (2005) – Season 2 (6 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 19. 10. 2009. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 38. ^ "Bones: The Complete Third Season". Amazon.com. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 39. ^ "Bones – Season 3 – Complete". Amazon.co.uk. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 40. ^ "Bones (2005) – Season 3 (4 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 8. 10. 2009. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 41. ^ "Bones: Season Four (Body Bag Edition)". Amazon.com. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 42. ^ "Bones – Season 4 – Complete". Amazon.co.uk. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 43. ^ "Bones (2005) – Season 4: Body Bag Edition (7 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 12. 3. 2010. Pristupljeno 24. 3. 2010.
 44. ^ "Bones – Season 5 Date, Details and Bonus Material on DVD and Blu-ray". TVShowsOnDVD.com. Arhivirano s originala, 16. 7. 2010. Pristupljeno 15. 7. 2010.
 45. ^ "Bones – Season 5". Amazon.co.uk. Pristupljeno 23. 4. 2010.
 46. ^ "Bones (2005) – Season 5 (6 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 21. 7. 2010. Pristupljeno 16. 8. 2010.
 47. ^ "Bones: The Complete Sixth Season (2010)". Amazon.com. Pristupljeno 29. 10. 2011.
 48. ^ "Bones — Season 6". Amazon.co.uk. Pristupljeno 26. 1. 2012.
 49. ^ "Bones (2005) – The Complete 6th Season (6 Disc Set)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 27. 8. 2011. Pristupljeno 20. 6. 2012.
 50. ^ Lambert, David (20. 6. 2012). "Bones - We've Caught a 'Season 7' Release Date Red-Handed for Blu-ray Disc and DVD". TVShowsOnDVD.com. Arhivirano s originala, 23. 6. 2012. Pristupljeno 20. 6. 2012.
 51. ^ "Bones - Season 7". Amazon.co.uk. Pristupljeno 19. 7. 2012.
 52. ^ "Bones: The Complete 7th Season". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 5. 1. 2013. Pristupljeno 2. 1. 2013.
 53. ^ Lambert, David (17. 7. 2013). "Bones - Street Date and Revised Package Art for 'Season 8' Starring Emily Deschanel". TVShowsOnDVD.com. Arhivirano s originala, 20. 7. 2013. Pristupljeno 17. 7. 2013.
 54. ^ "Bones - Season 8". Amazon.co.uk. Pristupljeno 2. 1. 2014.
 55. ^ "Bones: Season 8". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 30. 10. 2013. Pristupljeno 2. 1. 2014.
 56. ^ "Bones: Season 9 DVD". Fox Shop. Arhivirano s originala, 12. 8. 2014. Pristupljeno 12. 8. 2014.
 57. ^ "Bones - Season 9 [DVD]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 4. 7. 2014.
 58. ^ "Bones: Season 9 (DVD)". EzyDVD.com.au. Arhivirano s originala, 27. 11. 2014. Pristupljeno 25. 9. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]