Marcha Real

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marcha Real
bosanski: Kraljevski marš
Marcha Real
Država Španija
KompozitorManuel de Espinosa de los Monteros, Bartolomé Pérez Casas (orkestracija), Francisco Grau (usklađivanje)
Prihvaćena1770. godine
Zvučna datoteka
Marcha Real

Marcha Real je španska nacionalna himna. Tradicionalno je poznata kao Marcha Granadera ili Marcha Real Española. Nema riječi, samo muziku, te je jedna od četiri državne himne u svijetu (pored himni Bosne i Hercegovine, San Marina i Kosova) bez zvanično prihvaćenog teksta. Postoje dvije verzije: potpuna i skraćena, a propisom je određeno kada se koristi koja verzija.

Španska nacionalna himna jedna je od najstarijih u Evropi, a njeno porijeklo je nepoznato. Prvi put se spominje u dokumentu iz 1761. Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española - "Knjiga pravila o vojnoj muzici španske pješadije". Nazvana je Marcha Grenadera, a ime kompozitora ostalo je nepoznato.

Godine 1770 kralj Karlo III proglasio je Marcha Granadera za službeni počasni marš, koji je zauzimao svoje mjesto na javnim i ceremonijalnim događajima. Zbog toga što je izvođen uvijek na javnim događajima kojima su prisustvovali članovi kraljevske porodice, Španci su ga prozvali Marcha Real odnosno Kraljevski marš. Službeno je postala španskom himnom u oktobru 1997. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]