Međunarodna telekomunikaciona unija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodna telekomunikaciona unija
Glavno sjedište Ženeva, Švicarska
Službeni jezik arapski, engleski, francuski, kineski, ruski, španski
Datum osnivanja 17. maj 1865.
Web stranica www.itu.int

Međunarodna telekomunikaciona unija (eng. International Telecommunication Union - ITU) je međunarodna organizacija, tj. specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija odgovorna za pitanja koja se tiču ​​informacijske i komunikacijske tehnologije.[1] Prvobitno je osnovana kao Međunarodna telegrafska unija 17. maja 1865. godine (francuski: Union Internationale des Télécommunications) te se taj datum zvanično i uzima kao datum osnivanja ove organizacije. Sjedište unije se od 1948. godine nalazi u švicarskoj Ženevi a članica je i UN-ove Grupe za razvoj.[2] U njeno članstvo uključeno je 193 države sa oko 700 sektora i asocijacija država članica. Bosna i Hercegovina je članica ove unije od 20. oktobra 1992. godine.[3]

Službeni jezici organizacije su: engleski, francuski, arapski, kineski, ruski i španski.

ITU sektori[uredi | uredi izvor]

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) se sastoji od tri sektora pri čemu je svaki sektor nadležan za sopstveni aspekt upravljanja unutar unije. Ti sektori su:

 • Radiokomunikacije (ITU - R)
 • Sektor standardizacije (ITU - T)
 • Sektor razvoja (ITU - D)

Članice[uredi | uredi izvor]

Članstvo u ovom uniji je otvoreno za Vlade, koje se mogu pridružiti ovoj organizaciji kao države članice, kao i za privatne organizacije, proizvođače opreme, finansijske organe, istraživačke i razvojne organizacije, međunarodne i regionalne telekomunikacijske organizacije koje mogu postati članice ove organizacije bez prava glasa.[4] Organizacija trenutno broji 193 zemalja članica, koja uključuje 192 članica UN-a (sve osim Palau-a) i Vatikan.[5] Najmlađa članica ove unije je Južni Sudan, koja je postala članicom 14. jula 2011. godine.[6] Kina je blokirala članstvo Tajvana, ali je ova država ipak dobila kod države pri čemu se on navodi kao "Tajvan, Kina".[7] Palestina je primljena kao članica posmatrač 2010. godine.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ International Telecommunication Union
 2. ^ "UNDG Members". Undg.org. Arhivirano s originala, 11. 5. 2011. Pristupljeno 15. 5. 2012.
 3. ^ http://www.itu.int/online/mm/scripts/mm.list?_search=ITUstates&_languageid=1
 4. ^ "Statut ITU-a".
 5. ^ "International Telecommunication Union Member States". International Telecommunication Union. Pristupljeno 18. 7. 2013.
 6. ^ New Country, New Number – Country code 211 officially assigned to South Sudan
 7. ^ "ITU-T : International Numbering Resources : National Numbering Plans : China, Taiwan". Itu.int. 26. 1. 2007. Pristupljeno 15. 5. 2012.
 8. ^ "Status Palestine u ITU-u". Itu.int. 20. 10. 2010. Pristupljeno 15. 5. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]