Nokia N73

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nokia N73
Nokia wordmark.svg
Nokia N73.jpg
Proizvođač Nokia
Slogan Connecting People
Serija N
Kompatibilne mreže
Pušten u prodaju K3 2006.
Prethodnik Nokia N70
Sljedbenik
Povezano
Vrsta Pametni mobitel
Oblik "Čokoladica"
Dimenzije 110×49×19 mm
Težina 116 g
Operativni sistem Symbian OS v9.1 + S60 (3. izdanje)
Procesor Dvojezgreni ARM9 220 MHz
Memorija 64 MB
Skladišni prostor
  • 42 MB (Nokia N73)
  • 40 MB (Nokia N73 Music Edition)
Baterija BP-6M, 3,7 V, 1100 mAh
Ekran 2,4 inča QVGA, TFT, 262.144 boja, 240×320 piksela
Zadnja kamera 3,15 megapiksela (leća Carl Zeiss Tessar, blic, korekcija "crvenih očiju", autofokus, 20× digitalni zum)
Prednja kamera VGA (640×480 piksela) s digitalnim zumom do 2×
Povezivanje
Standardni N73 (lijevo) i muzička verzija (desno)

Nokia N73 je pametni mobitel, službeno opisan kao "multimedijalni računar". Karakteristika po kojoj se najviše razlikuje od ostalih Nokijinih mobitela iz N- ili E-serije jeste kamera rezolucije 3.2 mpx s autofokusom. N73 ne podržava Wi-Fi.

Pošto N73 podržava pristup preko Bluetootha ili USB masovne memorije (između ostalih metoda), moguće je prebaciti velike količine datoteka sa i na njega koristeći bilo koji računar koji također podržava ili Bluetooth ili masovnu memoriju preko USB-a (npr., Microsoft Windows, Linux, Mac OS X itd.). Također, Nokia podržava da sami korisnici N73 nadograde firmware preko modula u Nokia PC Suiteu ili direktno, bežičnim putem.

Softver[uredi | uredi izvor]

Poput ostalih svojih savremenika (kraj 2006) iz E- i N-serije, N73 ima mnoštvo softverskih aplikacija, uključujući kontakte, SMS-poruke, galerije slika i videosnimaka, muzički plejer, Visual Radio, RealPlayer, slanje trenutnih poruka, WAP-pretraživač, kompletan web-pretraživač zasnovan na KHTML-u/WebKitu, preglednik dokumenata (Microsoft Office), PDF-preglednik, Adobe Flash Lite preglednik te neke igre.

Većina ovih aplikacija podržava tzv. izvršavanje u pozadini; npr., možete pretraživati internet dok slušate muziku, a onda možete preći na pisanje SMS-poruke ili elektronske pošte bez zatvaranja bilo koje prethodno pokrenute aplikacije. S izuzetkom novijih mobitela kompanije Sony Ericsson, poput modela K550 i W610, pametni telefoni obično ne mogu ovo uraditi ili mogu, ali jako ograničeno (npr., u pozadini može raditi jedino muzički plejer).

Korisnik na N73 može instalirati Java aplikacije, kao i Symbian (S60, 3. izdanje) aplikacije ili ih ukloniti s njega koristeći ili Nokia PC Suite softver ili aplikaciju za instaliranje na samom mobitelu.

N73 koristi sistem baze podataka za "galerijsku" aplikaciju (koja trajno radi u pozadini, kako bi se smanjilo vrijeme traženja i izvršenja naredbi), a te baze podataka opet se mogu nadograditi lokalno, na samom mobitelu. To znači da se podržane slikovne, audio i videodatoteke mogu smjestiti skoro bilo gdje u sistemu datoteka i lahko pretraživati, a u slučaju MP3-audiodatoteka, preko oznake ID3 (npr., "album", "izvođač" itd.).

Verzije[uredi | uredi izvor]

Osim originalne, Nokia je proizvela još 3 verzije N73.

Muzička verzija[uredi | uredi izvor]

Kao dodatak na osnovnu verziju N73, Nokia je naknadno izbacila i muzičku verziju, koja ima isti hardver kao osnovna, ali je tipka za multimediju zamijenjena tipkom koja pokreće muzički plejer. Muzička verzija ima i memorijsku karticu od 2 GB, a mobitel je potpuno crn. Muzički plejer u ovoj verziji podržava vizualizaciju albuma, što nije slučaj s osnovnom verzijom. Također ima poboljšani kontrolni interfejs u kojem se opcije "Reproduciraj", "Pauza", "Stop", "Sljedeća" i "Prethodna" mogu izabrati direktno jednostavnim pomjeranjem džojstika u željenom smjeru, za razliku od osnovne verzije, gdje je za taj odabir potrebno više vremena ("skrolanje" po opcijama na zaslonu). Muzički plejer cijelo vrijeme ostaje u pozadini (čak i kad muzika nije puštena) kod ove verzije. U posljednjim verzijama firmwarea ova aplikacija može se ukloniti, ali to onda onemogućava daljinsko pokretanje muzičkog plejera, tj. potrebno ga je pokrenuti ručno, koristeći tipkovnicu.

Internet-verzija[uredi | uredi izvor]

Ova verzija bila je u osnovi muzička, ali je zadržala tipku "Multimedija" umjesto tipke za muzički plejer. Internet verzija nije dostupna na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Specijalna verzija[uredi | uredi izvor]

Nokia je izbacila još jedan model N73 nazvan "Specijalna verzija" upravo za područje Bliskog istoka i sjeverne Afrike. To je učinjeno tokom ramazana 2007. godine. Ova verzija ima isti hardver kao i ostale, ali je popunjena aplikacijama s islamskom tematikom, a mobitel je potpuno bijel.

Nokia je ovu verziju izbacila još i za indonezijsko tržište.

Firmware[uredi | uredi izvor]

Međutim, svaka verzija nadograđena je istim softverom poput onog u drugim dvjema, što ih u suštini čini potpuno istim mobitelom - V4.0726.2.0.1 od 26. 6. 2007. ažurira muzički plejer kod standardnog N73 na istu verziju koja je ugrađena kod muzičke verzije N73, a pritom zadržava tipku za multimediju, čineći ga zapravo internet-verzijom. Iako je verzija softvera 4.0735.3.0.2 i 4.0736.3.2.1 za N73 izdana u oktobru 2007, neki nisu mogli koristiti ovu verziju firmwarea zbog ograničenja prema drugim državama.

Od 2008. nova verzija firmwarea za ovaj mobitel (ali ne i za muzičku verziju) jest V4.0812.4.0.1 (ekskluzivno izdana za azijske mobitele), sa standardnim karakteristikama, ali i fabrički instaliranim aplikacijama "Nokia Maps" (zahtijeva vanjski Bluetooth GPS-resiver), "Nokia Lifeblog", "PTT" i "Pretragom" (prenesene s verzije V4.0726.2.0.1) plus najnoviji dodatak - Nokia Mobile TV (također fabrički instalirana, a zahtijeva vanjski Nokia mobilni TV-resiver SU-33W), što je aplikacija koja je dostupna na N77. Kamera je dosta poboljšana u odnosu na prethodni firmware; sada treba samo 27 sekundi da se mobitelu podigne sistem (u odnosu na 47 sekundi kod prethodnog firmwarea). Također, N73 ima 20 MB RAM-a dostupnih nakon dizanja sistema. Mala promjena je u tome što korisnici možda neće moći instalirati N-Gage aplikaciju koja je modificirana da radi na N73, što ga čini usporedljivijim s muzičkom verzijom zbog toga što ima multimedijalnu tipkovnicu umjesto da ima samo jednu tipku, zatim zbog istih karakteristika muzičkog plejera kao kod muzičke verzije, pojačanog kontrolnog interfejsa i što je dostupan u početnom prikazu kad se pritisne i drži tipka za izbornik nakon dizanja sistema.

Kasnije, u junu 2008, Nokia je izdala verziju 4.0823.4.4.1, koja je interfejsu donijela neka poboljšanja. Verzija 4.0839.42.0.1 izdana je 3 mjeseca kasnije, što je beta-verzija 4.0839.42.3.1, izdane istovremeno, ali nedostupne u nekim državama.

Također, tokom reklamne kampanje u UK, crna, muzička verzija na posterima je reklamirana bez riječi "Muzička verzija", a "O2 UK" prodaje N73 i u srebrnoj/tamnoljubičastoj i u crnoj boji, s tim da crna verzija ima multimedijalnu tipku umjesto tipke za muzički plejer.

Specifikacije[uredi | uredi izvor]

Karakteristika Specifikacija
CPU Dual CPU; vrsta CPU: ARM 9; frekvencija CPU-a: 220 MHz
OS S60 (3. izdanje)
Memorija Maksimalni skladišni kapacitet: 42 MB; NAND memorija: 128 MB; SDRAM memorija: 64 MB; ~14 MB slobodne RAM-memorije; memorijska kartica: Mini SD (maksimalno 2 GB)
Videosnimanje Da (Format: MPEG-4, 3GP; maksimalna rezolucija: 352 x 288 px, 15 sps)
Web-pretraživanje Da. Dolazi kao standardna karakteristika s kompletnim web-pretraživačem
MMS Da
Glasovni poziv Da
Videopoziv Da
Push-to-talk Da
Podrška za Javu Da (MIDP 2.0, CLDC 1.1)
Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP -i.e. Podrška za stereo Bluetooth slušalice dostupna sa 4. verzijom firmwarea ili novijima)
Kabel za prijenos podataka Da
E-mail Da
Ostalo Flash Lite 1.1
Stereo zvučnici
Stereo slušalice
Mobilna TV (zahtijeva vanjski Nokia Mobile TV-resiver SU-33W)
Boje

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "N73 NSeries". Arhivirano s originala, 17. 7. 2007. Pristupljeno 16. august 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]