Operacija Trijumf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Operacija Trijumf
RazvojAna Mihajlovski
Nikolina Pišek
Milan Kalinić
Dragan "Maca" Marinković
PorijekloSrbija Srbija
Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina
Hrvatska Hrvatska
Makedonija Makedonija
Crna Gora Crna Gora
Originalni jezik/-cibosanski/srpski/hrvatski - makedonski
Br. sezona1
Produkcija
Producent(i)Emotion
Trajanje60-120 mins
Emitiranje
Orig. kanalB92
Emitiranje29. septembar, 20085. januar, 2009
Vanjski linkovi
Veb-sajt

Operacija Trijumf je regionalni muzički televizijski reality talent show sniman u Beogradu, Srbija, a prikazivan na području bivše Jugoslavije. To je lokalna verzija showa Star Academy koji se prikazuje širom svijeta, a napravljen je od strane Endemol produkcije. Show su napravile zemlje bivše Jugoslavije: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Pobjednik Operacije Trijumf je Adnan Babajić.

Produciran je od strane Emotion Produkcije iz Srbije (lokalni vlasnik Endemolovih licenci), a prva sezona Operacije trijumf' započela je 29. septembra, 2008. Cijeli projekat sačinjavale su Gala večeri koje su prikazivane svakog ponedjeljka u isto vrijeme sa četiri glavna voditelja (Ana Mihajlovski, Nikolina Pišek, Milan Kalinić, i Dragan "Maca" Marinković). Dodatno projekat su sačinjavale i emisije "OT mozak" kojeg je vodila Sanja Rajković-Jovanović utorkom i emisija "Najgori od sve dece" (Najgori od sve djece/Kandidata) kojeg su vodili Marijana Mićić i Maca subotom.

Žiri su sačinjavali Marina Tucaković, Tonči Huljić i Ismeta Dervoz.

Gala večeri[uredi | uredi izvor]

Prva gala[uredi | uredi izvor]

Prva gala večer je bila u ponedjeljak 29. septembra, 2008. i na njoj je učestvovalo prvih 16 kanidata, a od poznatih pjevača nastupali su Anastacia, Karolina Gočeva, Sergej Ćetković, Jelena Rozga, Deen, Let 3, i Marija Šerifović.

Druga gala[uredi | uredi izvor]

Druga gala večer je održana 6. oktobra i od poznatih ličnosti nastupili su Željko Joksimović, Severina, i Laka. Učesnici Nikola Paunović i Ivana Nikodijević su nominirani.

Treća gala[uredi | uredi izvor]

Treća gala večer je odrđana 13. oktobra, a od poznatih pjevača nastupale su grupe Magazin i Zana. To je bila prva gala večer na kojoj je neki kandidat izbačen,a prvi izbačeni kanditat bila je Ivana Nikodijević. Učesnici Antonija Besednik i Đorđe Gogov su nominirani.

Četvrta gala[uredi | uredi izvor]

Četvrta gala večer je održana 20. oktobra, a nastupali su Elena Risteska, Željko Samardžić, Atomsko sklonište, Sky Wikluh i Ajs Nigrutin. Učesnik Antonija Besednik je izbačena. Sky Wikluh i Ajs Nigrutin ostaju na akademiji sa učesnicima za cijelu sedmicu. Učesnici Andrea Harapin i Nikola Sarić su nominovani.

Peta gala[uredi | uredi izvor]

Peta gala večer je održana 27. oktobra, a nastupali su Kemal Monteno i Boris Novković. Učesnica Andrea Harapin je izbačena. Učesnici Danijel Pavlović i Jasmina Midžić su nominovani.

29. oktobra, 2008. dva nova učesnika došla su na akademiju: Mika Kostić i Kristijan Jovanov.

Šesta gala[uredi | uredi izvor]

Šesta gala večer je održana 3. novembra i na njoj su učestvovali Marina Perazić i grupa Negativ. Učesnica Jasmina Midžić je izbačena. Učesnici su bili kažnjeni zbog kršenja pravila, tako da što su svi bili nominovani. Žiri, profesori i studenti mogli su spasiti četiri učesnika, uključujući i Aleksanra Belova koji je bio sedmični favorit. Izabrali su Anu Bebić, Sonju Bakić, Igora Cukrova i Đorđeta Gogova. Biranje Sonje među odabrane studente bio je kritikovan od gledalaca zato što je ona bila većinski krivac za kaznu. Ostalih 9 učesnika bilo je nominovano.

Sedma gala[uredi | uredi izvor]

Sedma gala večer održana je 10. novembra, a na njoj su učestvovali Kaliopi, Dado Topić, i Gru. Dva studenta su izbačena ovog puta - Mika Kostić i Kristijan Jovanov. Učesnici Adnan Babajić i Milica Majstorović su bili nominovani.

Osma gala[uredi | uredi izvor]

Osma gala večer je održana 17. novembra, a učestvovali su Colonia i Divlje jagode. Učesnica Milica Majstorović je izbačena. Učesnici Đorđe Gogov i Vukašin Brajić su nominirani.

Deveta gala[uredi | uredi izvor]

Deveta gala večer je održana 24. novembra, a gosti su bili Bojan Marović i Danijela Martinović. Učesnik Đorđe Gogov je izbačen. Učesnici Nikola Paunović i Ana Bebić su nominirani.

Deseta gala[uredi | uredi izvor]

Deseta gala večer je trebala bit iodržana 1. decembra sa gostima Aleksandrom Radović i Goranom Karanom. Nažalost, umro je sin Marine Tucaković pa tako da je Gala premještena za 8. decembar. Na novoj gali su gostovale Emina Jahović i Jelena Rozga. Učesnik Nikola Paunović je izbačen dok su nominovani učesnici Nikola Sarić i Vukašin Brajić.

Jedanaesta gala[uredi | uredi izvor]

Jedanaesta gala večer je održana 15. decembra, a učestvovali su Petar Grašo i Karolina Gočeva. Učesnik Nikola Sarić je izbačen, dok su učesnici Sonja Bakić i Vukašin Brajić nominovani.

Dvanaesta gala[uredi | uredi izvor]

Dvanaesta gala večer održana je 22. decembra, a gostovali su Goran Karan, Aleksandra Radović i Junior Jack. Učesnica Sonja Bakić je ispala, a učesnici Vukašin Brajić i Igor Cukrov su nominirani.

Trinaesta gala[uredi | uredi izvor]

Trinaesta gala večer je održana 29. decembra, a gostovali su Sakis Rouvas, Jelena Tomašević i Milena Vučić. Student Igor Cukrov je izbačen, a ostali učesnici su prošli u polufinale.

Četrnesta gala/Polufinale[uredi | uredi izvor]

Četranaesta gala večer ili polufinale je održano 4. januara, a gostovali su Aki Rahimovski i YU grupa. Studentkinja Ana Bebić je izbačene dok su ostali učesnici prošli u finale.

Petnaesta gala/Finale[uredi | uredi izvor]

Finale Operacije Trijumf je održano 5. januara i odlučen je pobjednik: Adnan Babajić. Peto mjesto je zauzela Nina Petković, četvrto mjesto je zauzeo Danijel Pavlović, treće mjesto je zauzeo Aleksandar Belov, drugo mjesto je zauzeo Vukašin Brajić dok je pobjednik bio Adnan Babajić.

Studenti[uredi | uredi izvor]

Student Nadimak Godina Porijeklo Nominacije. Mjesto
Adnan Babajić Ado/Babaja 20 Bosna i Hercegovina Živinice, BiH 2/2 Pobjednik
Vukašin Brajić Vuki/Wookie
/Vule
24 Bosna i HercegovinaSanski Most,
BiH
5/6 Drugo mjesto
Aleksandar Belov Alex/Makedonac 21 Makedonija Negotino, Makedonija 0/0 Treće mjesto
Nina Petković Ninoćka 27 Crna Gora Tivat, Crna Gora 1/6 Peto mjesto
Danijel Pavlović Super star/Daki 23 Srbija Kragujevac, Srbija 2/2 Četvrto mjesto
Ana Bebić Anee/Bebićka 22 Hrvatska Metković, Hrvatska 1/5 Izbačena u polufinalu
Igor Cukrov Cuki/Šime 22 Hrvatska Šibenik/Split, Hrvatska 1/2 Izbačen u trinaestoj gali
Sonja Bakić Medena 24 Srbija Sombor/Novi Sad, Srbija 1/5 Izbačena u dvanaestoj gali
Nikola Sarić Sajko/Sale 19 Srbija Novi Beograd, Srbija 3/5 Izbačen u jedanaestoj gali
Nikola Paunović Johnny/Pidža 23 Srbija Kragujevac, Srbija 3/7 Izbačen u desetoj gali
Đorđe Gogov Đole 20 Srbija Dimitrovgrad (Srbija), Srbija 2/3 Izbačen u devetoj gali
Milica Majstorović Mica 19 Srbija Kragujevac, Srbija 2/2 Izbačena u devetoj gali
Mirjana Kostić Mika 25 Srbija Kanjiža, Srbija 1/1 Izbačeni u sedmoj gali
Kristijan Jovanov Kikser/Kiki 19 Makedonija Radoviš, Makedonija 1/1
Jasmina Midžić Jazzy/Jaca 26 Bosna i Hercegovina Bihać, BiH 1/1 Izbačena u šestoj gali
Andrea Harapin Pjevačica 24 Hrvatska Kutina, Hrvatska 1/1 Izbačena u petoj gali
Antonija Besednik Tonka/Tončica 22 Hrvatska Zagreb, Hrvatska 1/1 Izbačena u četvrtoj gali
Ivana Nikodijević Tina 20 Srbija Negotin/Zemun, Srbija 1/1 Izbačena u trećoj gali

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]