Razlika između izmjena na stranici "Šumadija i zapadna Srbija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
{{Izmjena u toku}}
'''Šumadija i zapadna Srbija''' je jedan od četiri statističkih regiona Srbije. Najveći je po broju stanovnika (2.031.697 prema popisu stanovništva iz 2011. godine), površini (26.483 km<sup>2</sup>) i broju naseljenih mjesta (2.111). Na sjeverozapadu graniči sa [[Vojvodina|Vojvodinom]], koja ima status autonomne pokrajine, na sjeveru sa [[Beograd|Beogradskom regijom]], na sjeveroistoku i istoku sa [[Južna i istočna Srbija|Južnom i istočnom Srbijom]], dok na jugozapadu graniči sa [[Kosovo|Republikom Kosovo]] te na zapadu sa [[Crna Gora|Crnom Gorom]] i [[Bosna i Hercegovina|Bosnom i Hercegovinom]]. Najveći grad u regionu je [[Kragujevac]]. Region je u rangu s evropskim nivoom NUTS-2.
 
== Formiranje ==
== Demografija ==
Prema popisu iz 2011. godine Statistički region Zapadna Srbija i Šumadija ima 2.031.697 stanovnika, dok gustoća naseljenosti iznosi 76,72 stanovnika/km<sup>2</sup>. Prosječna starost iznosi 42,27 godina. Majmlađu populaciju ima Raški okrug (38,54), dok najstariju ima Pomoravski okrug (44,05 godina).
 
=== Etničke grupe ===
Najbrojne etničke skupine u regionu čine Srbi (1.799.394 ili 88,57% ukupnog stanovništva), Bošnjaci (142.767 ili 7,03%) i Romi (20.649 ili 1,02%). Bošnjaci u Sandžaku čine etničku većinu.
 
== Pravni status i politika ==
Podjela Srbije na statističke regione izvršena je u cilju usaglašavanja sa zemljama Evropske unije koje koriste NUTS standarde. Za razliku od tri statistička regiona koji imaju i sopstvene organe uprave (Vojvodina i Beograd), statistički region Šumadija i zapadna Srbija je formiran za statističke potrebe i nema svoje organe vlasti. Pošto se u vladi Srbije razmatra i opcija administrativne regionalizacije, nije isključeno da će ovaj statistički region postati i administrativni. Zahtjevi za administrativnom regionalizacijom ovog područja prisutni su u programima nekih političkih partija u Šumadiji i Sandžaku.
 
== Reference ==
 
== Vidi također ==
1.680

izmjena

Navigacija