Razgovor s korisnikom:Matej2017

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Commons-emblem-notice.svg

Matej2017, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Wikipedia:Uvod

"Prikaži izgled "[uredi izvor]

Molimo Vas da za provjeru izgleda stranice koristite dugme "Prikaži izgled".
Učestalim korištenjem dugmeta "Objavi izmjene" opterećujete nedavne izmjene i historiju članka. Hvala na razumijevanju.
Slika prikaži izgled.png

Bokić, glede stavljanja sličica grbova općina po raznoraznim člancima tipa Bosanska posavina ili Posavski kanton, čemu to?--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:48, 18 juli 2019 (CEST)

Bokić, što znači dionica u suprotnom smjeru? --- CH3OHCl3Radodaj H2O 14:45, 18 juli 2019 (CEST)

Nemoj mijenjati ovaj šablon s podacima iz 2018. Ovo su podaci za izbore 2014. a za 2018. podatke koje si stavio napravi novi šablon --- CH3OHCl3Radodaj H2O 14:52, 22 juli 2019 (CEST)

Interni linkovi[uredi izvor]

Interni linkovi za godine nisu potrebni! Pozdrav.--AnToni(R) 22:20, 23 juli 2019 (CEST)

Jezik[uredi izvor]

Informativna ikona Dobro došli na Wikipediju. Drago nam je što doprinosite na Wikipediji, međutim, skrećemo Vam pažnju na činjenicu da je službeni jezik na ovoj Wikipediji bosanski, dok ostali jezici nisu dopušteni. Ako želite pisati na nekom drugom jeziku, molimo Vas da odaberete verziju Wikipedije na kojoj je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. Munja (razgovor) 15:22, 29 juli 2019 (CEST)

Kantoni[uredi izvor]

Prema ustavu FBiH, u hrvatskom jeziku nema nigdje "županije", samo kantoni. Pogledati: [1] --Munja (razgovor) 16:57, 29 juli 2019 (CEST)

@Munja: Nije skroz tako, pogledaj npr. zvaničnu web-stranicu vlade Posavskog kantona ili Kantona 10 – predstavljaju se kao Vlada Županije Posavske i Vlada Hercegbosanske županije, na hrvatskom jeziku. -- Koreanovsky (razgovor) 20:32, 10 august 2019 (CEST)
Onda to znači da rade suprotno Ustavu. Ustav je najviša instanca. – KWiki (razgovor) 21:24, 10 august 2019 (CEST)
@KWiki: Dobar primjer je SBK/KSB. Na web-stranici se predstavlja kao Srednjobosanski kanton odn. Kanton Srednja Bosna. Da je ustav zakon i red je svima jasno, tako da se nećemo previše raspravljati o tome, jer jednostavno nema smisla. Ali činjenica je da de facto i de jure nisu uvijek "sukladni". --Koreanovsky (razgovor) 10:03, 11 august 2019 (CEST)
Znam da nisu, samo ne znam zašto. :-) Nedavno sam, na vlastitu nevjericu, vidio da je na više mjesta neko (davno) stavljao "kanton" u nazive županija u Hrvatskoj i to je tako stajalo godinama i godinama (+ bila napravljena preusmjerenja s "kantonom" za svaku županiju). Ispravio sam sve te slučajeve (moguće da ih ima još u tekstovima članaka, ali to treba mašinski pretražiti) i obrisao svako preusmjerenje. To je isto kao da neko kaže "županija" za kantone u FBiH. Ustavi su jasni. Ostalo je stvar poštivanja. – KWiki (razgovor) 13:19, 12 august 2019 (CEST)
@KWiki: Mislim da je onda najpametnije da i to popravimo sa bosanskohercegovačkim kantonima, i da spomenimo u člancima da se neki kantoni nazivaju "županijama". Pozz :) --Koreanovsky (razgovor) 15:57, 12 august 2019 (CEST)
Glede ovoga, negdje sam pročitao na prohrvatskim stranicama da tu omašku glede pojma kanton u tekstu Ustava na hrvatskomu jeziku pripisuju nekomu probošnjačkom službeniku koji je navodno to svjesno ili nesvjesno preskočio prigodom lektoriranja. Tako sad piše u Ustavu i to onomu na inačici na hrvatskomu jeziku, i do danas nitko to nije ispravio. Glede toga, kanton se kaže i na inačici Ustava na bosanskom i na hrvatskomu jeziku. Pa se vi hladite...--- CH3OHCl3Radodaj H2O 07:58, 14 august 2019 (CEST)

Uputa[uredi izvor]

Pozdrav! Kada dodaješ slike, pripazi da bude pod ispravnim odlomkom: vidi.

Hvala na razumijevanju! --Koreanovsky (razgovor) 20:27, 10 august 2019 (CEST)

Hrvatski jezik[uredi izvor]

Glede vašega doprinosa Wikipediji na bosanskom jeziku, skrećem vam pozornost da rabite isključivo bosanski jezik a ne inačicu srpskohrvatskoga jezika koja se rabi u RH. Glede toga, upozoreni ste u više navrata.--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:00, 15 august 2019 (CEST)

Informativna ikona Dobro došli na Wikipediju. Drago nam je što doprinosite na Wikipediji, međutim, skrećemo Vam pažnju na činjenicu da je službeni jezik na ovoj Wikipediji bosanski, dok ostali jezici nisu dopušteni. Ako želite pisati na nekom drugom jeziku, kao što ste napravili u članku "Hrvati u Bosni i Hercegovini", molimo Vas da odaberete verziju Wikipedije na kojoj je taj jezik službeni. Hvala na razumijevanju. - CH3OHCl3Radodaj H2O 08:20, 16 august 2019 (CEST)

Izmjena na članku o Rumuniji po sadržaju je dobra, ali po jezičkom standardu nije; treba biti na bosanskom. Ne mogu admini ići za svakim i ispravljati; i korisnici trebaju malo povesti računa o tome. A vidim da je već bilo napomena u vezi s jezičkim standardom. – KWiki (razgovor) 14:43, 18 august 2019 (CEST)