Razgovor s korisnikom:Obsuser

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-notice.svg

Obsuser, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Uvod u Wikipediju

Uticati[uredi izvor]

Ipak sam to bio ja, a ne Smooth. Hvala na objašnjenju. Vraćena je vaša izmjena. Pozdrav --Munja (razg.) 23:54, 30 august 2014 (CEST)

Pitanje[uredi izvor]

Kada će se članci koje ja napravim prikazivati među rezultatima Google pretrage?

Treba proći neko vrijeme dok Google ne "indexira" stranicu. Sabura, bit će za par dana :) --Munja (razg.) 00:06, 31 august 2014 (CEST)
Da, uredu. I hvala mnogo što odvojite vrijeme da odgovorite na pitanja. Obsuser (razgovor) 00:08, 31 august 2014 (CEST)


ZAHTJEV[uredi izvor]

Zahtijevam od svih administratora bosanske Wikipedije da što prije izmijenu stranicu Bosanac (koja je zaključana, pa je ja ne mogu izmijeniti), a na kojoj piše:

Bosanci su nacija i narod, a čiji pripadnici smatraju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom. Bosanci su i glavni pojam za pripadnike stanovnika zemlje Bosne i Hercegovine, što po opredjeljenju može da uključuje današnje Bošnjake, bosanske Srbe i bosanske Hrvate, kao i ostale stanovnike zemlje Bosne i Hercegovine, kako u samoj Bosni, tako i u inostranstvu. Ime se odnosi na sve stanovnike Bosne i Hercegovine, pripadnike zemlji Bosni i Hercegovini, bez razlika u regionalnim, vjerskim ili nacionalnim pripadnostima.

OVO JE POTPUNO POGREŠNO. Bosanci (punim imenom: Bosanci i Hercegovci) nisu niti nacija niti narod, niti oni koji smatraju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom. Bosanci JESU glavni i jedini pojam za pripadnike stanovnika (tj. državljane) zemlje Bosne i Hercegovine, što po opredjeljenju može da uključuje današnje Bošnjake, bosanske Srbe i bosanske Hrvate, kao i ostale stanovnike zemlje Bosne i Hercegovine, i to samo u Bosni, ne u inostranstvu. BOSANCI I HERCEGOVCI SU, UKRATKO, SAMO I SAMO DRŽAVLJANI BOSNE I HERCEGOVINE!!! BOŠNJACI SU NACIJA/NAROD. Sam posljednji dio pasusa ((...) bez razlika u regionalnim, vjerskim ili nacionalnim pripadnostima.) opovrgava skoro sve prethodno napisano u njemu!!! Sramota je da se na bosankoj Wikipediji nalazi jedan ovakav članak!!! Obsuser (razgovor) 00:59, 31 august 2014 (CEST)

Malo reda[uredi izvor]

Ne treba pisati istu stvar/zahtjev/primjedbu na više mjesta. Ako je neki članak zaključan, nije njegova stranica za razgovor. Tu se ostavljaju sve primjedbe i vodi diskusija, po potrebi. -- KWiki (razgovor) 01:02, 31 august 2014 (CEST)

Hvala, od sada ću to poštovati. Obsuser (razgovor) 01:13, 31 august 2014 (CEST)

Bosanci[uredi izvor]

Posto sam vidio sta si pisao na stranici kolege, jedno malo pitanje s moje strane: zivim u inostranstvu, atheist sam i nekim dijelom agnosticar, imam pasos drzave bosne i hercegovine, sta sam ja onda po vasoj definiciji?! --WizardOfOz talk 01:02, 31 august 2014 (CEST)

Vi ste po državljanstvu državljanin Bosne i Hercegovine (Bosanac ili Bosanac i Hercegovac) (samo ne znam kako živite u inostranstvu sa pasošem BiH, jer biste trebali imati pasoš te zemlje u kojoj živite), a po nacionalnosti ste ono kako se vi izjasnite: Bošnjak, Hrvat, Srbin, Norvežanin, Kinez, Burundijac ili Kanađanin, pripadnik naroda kojeg vi osjećate da ste dio. Po nacionalnosti nikada ne možete biti Bosanac, Srbijanac (državljanin Srbije) i sl. jer jednostavno te nacionalnosti ne postoje. Obsuser (razgovor) 01:13, 31 august 2014 (CEST)
Na eng. nationality znači nacionalnost, a to je npr. Bosanac, dok je ethnicity, etničnost, npr. Bošnjak. Interesantno je kako je kod Srba i Hrvata to dvoje jedno te isto, kao i kod ostalih naroda. Jedini način što ove komšije ne prihvataju naziv bosanski jezik je taj što se ne izjašnjavamo kao Bosanci. --Munja (razg.) 01:15, 31 august 2014 (CEST)
Ako zivim u nekoj drzavi ne moram imati njen pasos ako nisam primio njeno drzavljanstvo. Mjesto boravka nije automatski vezano sa drzavljanstvom. Po nacionalnosti sam bosanac, drzavljanin bosne i hercegovine a takodjer i njenog naroda bez obzira na vjeroispovijest. Ne znam da li ste ikada culi nekog americkog katolika ili pravoslavca ili muslimana da je rekao da je on americki hrvat ili americki srbin ili americkimusliman ili kinez ili sta ja znam sta. Ne u prvoj ruci su amerikanci, dok su po vjeroispovijesti razliciti. Fenomen nacije koja nije identificirana sa drzavom, postoji na zalos samo na balkanu, inace nigdje na svijetu. --WizardOfOz talk 01:17, 31 august 2014 (CEST)
Ovdje možete pronaći razlike između riječi državljanstvo (eng. citizenship) i nacionalnost (eng. nationality) na engleskom jeziku: http://www.differencebetween.net/miscellaneous/difference-between-nationality-and-citizenship/. Mi bismo trebali koristiti samo riječi državljanstvo (što nije isto kao i nacionalnost) i etničnost/narodnost kako ne bi dolazilo do zabuna. Pasoš BiH uslovljava državljanstvo i ime Bosanac i Hercegovac, dok se etnička/narodna pripadnost, kao i vjerska, može birati. Nacionalna pripadnost nije isto što i etnička/narodna, a što sam ja dosada smatrao da jeste. Nadam se da se sada slažemo???
Nacionality i ethnicity su vrijedeci u ovom slucaju. I da, nacionalnost i etnija nisu isto, jedino na balkanu nazalost. :D Sad razumijete zasto smo zastitili clanak. Mozda bi ga se trebalo preurediti ali je svakako potrebna veca diskusija. Poz --WizardOfOz talk 01:34, 31 august 2014 (CEST)
Svakako da bi ga trebalo preurediti. Savjetujem da se postavi prijevod engleskog Wiki članka Bosnians umjesto ovog, jer je opširniji i bolje napisan. Ja ću taj članak prevesti i postaviti, pa ga administratori mogu kopirati. Ili, jednostavnije, izmijeniti hrvatski članak... :D
Bolje prevedite engleski. Možete ga napisati na sljedećem linku: Korisnik:Obsuser/test pa ga le lahko prebaciti na članak. Poz. P.S. Potpisujte se! --Munja (razg.) 13:42, 31 august 2014 (CEST)
Uredu. Obsuser (razgovor) 15:57, 31 august 2014 (CEST)
Evo baš gledam, izgleda dobro, samo mi prvi pasus nije baš isti kao na en.wiki. Saćemo mi KWikiju to naredit da postavi, nakon revizije :) --Munja (razg.) 21:24, 31 august 2014 (CEST)
Pardon, pomiješao sam članak sa "Bosniaks". Ovaj je dobar :) --Munja (razg.) 21:29, 31 august 2014 (CEST)

"Prikaži izgled"[uredi izvor]

Molim vas da za provjeru izgleda članka koristite opciju „Prikaži izgled“.
Učestalim korištenjem opcije „Sačuvaj članak“ opterećavate stranicu nedavne izmjene i historiju članka. Hvala.
Prikaži izgled.jpg

Članak i prijevod[uredi izvor]

Nemoj više ovako ostavljati, morao sam za tebe prevesti neprevedeni dio teksta. [1] --Munja (razg.) 21:38, 31 august 2014 (CEST)

Uredu. :D Ne znam kako sam propustio te dijelove, valjda jer je bilo mnogo teksta i žurio sam. U svakom slučaju, hvala. PS. U pasusu Austro-ugarska era je u rečenici prije one koju sam izostavio prevesti greška: Carstvo je pokušvalo da obeshrabri koncept hrvatskog ili srpskog nacionalizma, koji se proširio u bosanskohercegovačkim katoličkim i pravoslavnim zajednicama iz susjedne Hrvatske i Srbije sredinom devetnaestog stoljeća.; treba biti: pokušavalo. A ovo što ste ispravili Muslimani u muslimani u pasusu Jugoslavenska era je pogrešno; ovdje se misli na narod Muslimane (današnje Bošnjake), a ne na vjersko izjašnjavanje muslimani. Pa eto molim da i ove dvije stavke prepravite ako nije problem, jer ja ne mogu (članak je zaštićen od izmjena). HVALA Obsuser (razgovor) 02:07, 1 septembar 2014 (CEST)
Mislim da je u ovom kontekstu ispravno bosanski muslimani, jer misli se na ljude iz Bosne kojima je religija islam. Kad stoji bez "bosanski" onda može ići "Muslimani". :) Ako imate kakav prijedlog, ostavite ga na "stranici za razgovor" članka. Btw, istu stranicu (test) možete koristiti za prijevod ostalih tekstova. Samo naprijed :) Ja sam malo doradio tekst, izbacivši sudonosne zaključke, jer ih nema ni na en.wiki, a niti ima kakva referenca.--Munja (razg.) 09:44, 1 septembar 2014 (CEST)
Kada pišeš članke, ne smiješ biti pristran. Nema zaključaka je li nešto ispravno ili pogrešno. Pozdrav. --Munja (razg.) 20:15, 2 septembar 2014 (CEST)
Uredu. --Obsuser (razgovor) 21:54, 2 septembar 2014 (CEST)

Pravopis[uredi izvor]

Vidim da solidno poznaješ pravopis, ali si pogriješio u sljedećem: srednjovijekovnoj nije nikad bilo pravilno niti će biti; ovo "i" u sredini je višak; dakle, treba srednjovjekovnoj. Inače, za pravopis imamo posebnu stranicu. -- KWiki (razgovor) 02:53, 8 septembar 2014 (CEST)

Provjerit ću to, možda i bude bez i, ali ipak sumnjam. :)Obsuser (razgovor) 03:22, 8 septembar 2014 (CEST)
Ja doslovno živim od pravopisa, pa ti vidi šta ćeš. :-) Ali dobro si ovo sve drugo napisao. K'o da si iz moje glave vadio. :-) Usput, odavde možeš preuzeti Pravopis. Na nekim je mjestima malo ispreturano "složen", ali sve su stranice na broju. -- KWiki (razgovor) 03:49, 8 septembar 2014 (CEST)

Bošnjaci[uredi izvor]

Predlažem da prevedeš i Bošnjaci sa en.wiki, ako mogneš :) Inače, dobar posao sa Bosancima--Munjanes (razgovor) 00:50, 14 septembar 2014 (CEST)

Naravno da hoću; maloprije sam preveo Nationality, a evo trenutno prevodim Ethnicity. Sutra ću završiti s Bosniak, najvjerovatnije. A za pohvalu hvala MNOGO, kao i za Pravopis bosanskoga jezika! :) Obsuser (razgovor) 01:05, 14 septembar 2014 (CEST)

Zamolio bih te da prestaneš kopirati slike sa interneta jer kršiš Zakon o autorskim pravima, svaka slika koju si stavio je pod copyrightom, dakle zaštićena je od neovlaštenog kopiranja. Pogledaj na Commons da li postoji neka slobodna slika o temi o kojoj pišeš. --C3r4pričaj 10:05, 28 septembar 2014 (CEST)

Evo sad sam uploadovao svoju sliku na Wikimedia Commons...Obsuser (razgovor) 23:46, 3 oktobar 2014 (CEST)
Nisam baš siguran da su Bošnjaci u velikoj mjeri katolici, jer prema procjeni 90+ % su muslimani, a ostalo ateisti, agnostici itd... Jedino ako si mislio na bosanske franjevce, međutim većina njih se danas izjašnjava/smatra Hrvatima. --Munjanes (razgovor) 22:24, 5 oktobar 2014 (CEST)
Otprilike 100% Bošnjaka su prije bili katolici, pravoslavci i dr., dok je zbog dolaska Osmanlija veliki broj Bošnjaka prešao na islam. Međutim i dan-danas u BiH živi ogroman broj Bošnjaka katolika i Bošnjaka pravoslavaca, zasigurno veći od 10%. Ovih 90% je čista zabluda; potpuno smiješno i irelevantno... Samo razmislite o vrijednosti 90% od nekih 4 miliona. I – da – mislio sam na franjevce, i ne samo na franjevce nego i na ostale vladare, banove, dinastije i dr. Ako je sporno obrišite ove sve religijske dodatne informacije u zagradama... Religija i vjera su svakako lične stvari i mogu se mijenjati svake sekunde, minute i sl., za razliku od nacionalnosti i etničnosti, te time se ne bi trebali uzimati kao precizni statistički važni neophodni pojmovi, općenito, osim ako još živimo u državi u kojoj ako nam je nenE muslimanka i mi smo svi (njeni potomci) muslimani-SDA, a ako nam je baba Srpkinja to znači da smo svi Srbi i pravoslavci, četnici i dr., što su nebuloze / nonsensi koji nažalost još funkcioniraju u nekim dijelovima naše BiH... :) Obsuser (razgovor) 22:33, 5 oktobar 2014 (CEST)
Ako misliš na broj od 4 miliona, on uključuje sve pripadnike: Bošnjake, Srbe i Hrvate na tlu BiH, a ne samo ove prve. Eto neka je 50% ukupnog stanovništva BiH - Bošnjaci, od njih je 90% muslimani i 10% ostali. Na ovo sam mislio. ;) Ti ovdje izjednačavaš pojmove Bosanci i Bošnjaci. Usto, ovdje ne možemo pisati naše stavove, ma koliko bili ispravni. --Munjanes (razgovor) 22:45, 5 oktobar 2014 (CEST)
Ma da, mislio sam na 2 miliona (Bošnjaka u BiH), a ne na četiri kako sam napisao... Ovo je stranica za razgovor, a komentari se nikada ne mogu i neće naći ni na jednom članku, osim ako nemaju validne reference ili druge dokaze njihove tačnosti, iako svi znamo – htjeli to prihvatiti ili ne – da su tačni. Obsuser (razgovor) 22:57, 5 oktobar 2014 (CEST)
Pa šta je sporno? 90% jesu muslimani (na strani što se ne pridržavaju običaja vjere, ali se tako izjašnjavaju). --Munjanes (razgovor) 22:58, 5 oktobar 2014 (CEST)
Manje od 90% u stvarnosti, ali nemamo pouzdane informacije tako da ne smijemo nagađati... Nego, želio bih pitati kako da dodam opciju pokaži unutar jednog dijela tabele (npr. etnička infokutija), tj. da je jedan dio collapsed? Da li postoji način koji radi za sve tabele, tj. za bilo koji njen podnaslov? Evo primjer: kako dodati da je u članku Ivo Andrić "Rođenje" collapsed, te da je pokaži opcija prikazana pored "Rođenje"? (samo primjer)
Doda se slijedeći kod na mjestu onoga što treba desno pisati: {{collapsible list |title = Šta treba da piše uz [pokaži/sakrij] |1= datum rođenja ovdje |2= ovdje npr. mjesto rođenja }} Ne znam za šta će ti ovo, ali hajde isprobaj :) --Munjanes (razgovor) 23:31, 5 oktobar 2014 (CEST)
Da li mi možete poslati cijeli kod tabele iz članka Nijemci (neću ja mijenjati ništa nego kao primjer, samo da vidim kako treba tačno), u kojoj će "Značajno stanovništvo" i "Vjera" biti collapsed? Tako ću 100% shvatiti... Obsuser (razgovor) 20:05, 6 oktobar 2014 (CEST)

Izmišljanje[uredi izvor]

I dalje kreiraš svojevoljne izjave, (navodno ih prevodiš sa en.wiki), ali pošto mi nismo balavci (ni Jezuiti), znamo vrlo dobro engleski (ne moramo biti sudski tumači da bi znali šta nam to kuhaš). --C3r4razgovor 19:07, 6 oktobar 2014 (CEST)

Koji redak i gdje?
dio koji sam obrisao u tvojoj testnoj stranici. --C3r4razgovor 19:16, 6 oktobar 2014 (CEST)
Taj dio je "[note1]" s en.wiki (This term is considered inaccurate since not all Bosniaks profess themselves to Islam or practice the religion. Partly because of this, since the dissolution of Yugoslavia, Bosniak has replaced Muslim as an official ethnic term in part to avoid confusion with the religious term Muslim – an adherent of Islam. "Bosnia and Herzegovina: People", The World Factbook, American Central Intelligence Agency, ISSN 1553-8133, retrieved 15 May 2007), ali mnogo je bitno da bude napisan kao normalni tekst a ne kao zabilješka jer je naprosto – IZUZETNO važan. Pogledaj: "...frequently referred to as Bosnian Muslims[note 1] or simply..." (https://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks) Druga je stvar to što vi imate lično mišljenje da je to netačno ili šta već (da ne želite da se pročita možda)... Obsuser (razgovor) 19:25, 6 oktobar 2014 (CEST)
Ne znam, moram pitati kraljicu Elizabetu i papu, i našeg glavnog Jezuita da vidim s njima, pa ti se javim. --C3r4razgovor 19:27, 6 oktobar 2014 (CEST)
OK, hahahahahahaha Obsuser (razgovor) 19:49, 6 oktobar 2014 (CEST) hahah...
Obzirom da je to dio šablona, najbolje je promijeniti code za šablon, a ima ova metoda (uradio sam za vjeru):

"|vjera =

"

Hvala, između ostalog to je to. Samo bilo bi ljepše da se "pokaži" nalazi unutar plavkastog dijela (gdje piše "Vjera" ili neki drugi dio tabele), tako da se ovaj razmak izbjegne... Međutim, to je sigurno malo teže napraviti. U svakom slučaju – hvala. Obsuser (razgovor) 20:33, 6 oktobar 2014 (CEST)
To ćemo naknadno uvesti globalno, za svaki šablon... O tom potom! --Munjanes (razgovor) 20:39, 6 oktobar 2014 (CEST)
Šta vi mislite o ovoj prethodnoj raspravi u kojoj C3r4 uporno želi ukloniti dio članka koji mu ne odgovara? Da li je uredu da jedan administrator odlučuje o tačnosti već potvrđenog? Ja ovdje ne vidim nikakav problem: Na engleskim govornim područjima Bošnjaci se često nazivaju bosanski muslimani (tj. Muslimani). Ovaj termin se smatra netačnim, jer nisu svi Bošnjaci pripadnici islama ili – općenito – ijedne religije. Jednim dijelom zbog ovoga (netačnosti korištenja naziva Musliman), ali i iz drugih političkih razloga, nakon raspada Jugoslavije, termin Bošnjak se uveo kao zamjena za termin Musliman, kao službeni etnički pojam nastao u cilju izbjegavanja poistovjećivanja s vjerskim izrazom musliman – pripadnik vjere islama.[25] Pojam Bošnjak se često poistovjećuje i s pojmom Bosanci, iako se ovaj koristi isključivo za označavanje svih stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost (porijeklo) (označava državljanstvo zemlje). Obsuser (razgovor) 20:46, 6 oktobar 2014 (CEST)
Ja sam na testnoj stranici vratio što je ispavno. --Munjanes (razgovor) 20:51, 6 oktobar 2014 (CEST)
Uredu, ali ne bih želio da se ovaj dio koji ste vratili obriše od strane drugih koji smatraju da je netačan ili bespotreban. Kada prevedem do kraja, u 2. pasusu će biti onako kako ste vi stavili, da se ova rasprava ne bi dalje razvlačila: Na engleskim govornim područjima Bošnjaci se često nazivaju bosanski muslimani (tj. Muslimani). Ovaj termin se smatra netačnim, jer nisu svi Bošnjaci pripadnici islama ili – općenito – ijedne religije. Pojam Bošnjak se često poistovjećuje i s pojmom Bosanci, iako se ovaj koristi isključivo za označavanje svih stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost. Je li uredu sada da ostane ovako u 2. pasusu, bez daljnjeg oduzimanja ičega? Obsuser (razgovor) 21:01, 6 oktobar 2014 (CEST)
Ko poistovjećuje? Englezi, Srbi, papa, Jezuiti? Jednostavno pišeš iz glave, onako kako ti Mensur diktira? --C3r4razgovor 21:08, 6 oktobar 2014 (CEST)
Poistovjećuju stranci, većinom zbog jezičke barijere ali i zbog neznanja, ali također i ljudi u BiH. Naše nane/nene/babe, nepismena omladina, nepismeni srednji sloj, te nacionalistički, fašistički, vjerski i sl. nastrojene osobe su te koje poistovjećuju i generaliziraju sve sa svačim, ne osvrćući se na nauku, dokaze, reference i sl. :) Uglavnom, administrator se složio s prethodno napisanim tekstom za 2. pasus (kako je on napisao: Na engleskim govornim područjima Bošnjaci se često nazivaju bosanski muslimani (tj. Muslimani). Ovaj termin se smatra netačnim, jer nisu svi Bošnjaci pripadnici islama ili – općenito – ijedne religije. Pojam Bošnjak se često poistovjećuje i s pojmom Bosanci, iako se ovaj koristi isključivo za označavanje svih stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku pripadnost.), što je potpuno tačno i neupitno. I molim da više NE spominjete nikakve jezuite, Mensure, pape i slične nebuloze koje nemaju veze s ovime, te su bespotrebne, i tu su samo zbog neke ironičnosti... Obsuser (razgovor) 21:30, 6 oktobar 2014 (CEST)
Za Obsuser: u rečenici "...te nacionalistički, fašistički, vjerski i sl. nastrojene osobe su te koje poistovjećuju i generaliziraju sve sa svačim..." si izjednačio nacionaliste, fašiste i vjernike. Hajde, da kažem, da ti se omaklo. Dakle, imaš priliku da se koriguješ. S obzirom da si uzeo da obrađuješ veoma osjetljivu temu, nemoj nikoga da nagovaraš (a pokušavaš to) da ti odobri napisano bez podrobnije analize, pa čak i rasprave - ako bude potrebna.--palapabosnia (razgovor) 01:48, 7 oktobar 2014 (CEST)
Nisam izjednačio nikoga i ne treba da se ispravljam, nego govorim da ...nacionalistički nastrojene osobe, fašistički nastrojene osobe, vjerski nastrojene osobe i dr. poistovjećuju... (shvatite kontekst rečenice; da nije bilo zareza između ova tri pridjeva onda bi smisao rečenice bio nešto sasvim drugo). Rasprava je uvijek omogućena, a problem i jeste prihvatanje i neprihvatanje stvari koje su već napisane od strane osoba koje nemaju potrebno znanje da raspravljaju o određenoj temi. Ako će jedan administrator odlučiti šta je ispravno onda nam Wiki i ne treba. Zašto imamo reference, na kraju krajeva? Obsuser (razgovor) 00:56, 7 oktobar 2014 (CEST)
Pogrešno radiš korisniče Obsuser.
 1. Ponovio si izjednačavanje.
 2. nigdje ne piše da je sve što piše na en wiki "tačno", unaprijed.

Svako treba da se ispravlja, ili ti sebe smatraš nepogrešivim? Ako ti smatraš da dugogodišnji administrator nije nadležan da kaže "šta je ispravno", a drugog kod očiju uvjeravaš da povjeruje u suprotno od onoga što je napisano, izvini, molim te, ko si onda ti? I, evo, da ti kažem bez okolišanja: svi koji "uređuju" samo ili uglavnom članke o naciji, i slično, i nijednu drugu temu, u većini slučajeva su se potvrdili kao rušitelji bs. wiki. Volio bih da se u tvom slučaju prevarim.--palapabosnia (razgovor) 01:48, 7 oktobar 2014 (CEST)

Izjednačavanje, hahaha... Izgleda da se ne vrijedi raspravljati dalje kada neko nije u stanju razumjeti, ili bolje rečeno – prihvatiti, nešto što je ispravno. Naravno da se svako treba ispravljati, kada griješi, te dopunjavati (kako bi se članak učinio boljim). Ja ću prevesti još samo jedan članak na ovu temu, a onda prelazim na naučne članke i prvenstveno dotjerivanje svih (što se tiče pravopisa i estetike, ne samog sadržaja)... Niko se ne može ničemu uvjeravati; ako je nešto tačno onda je tačno ili ako nije onda nije. Ja uređujem ove članke jer su veoma bitni za BiH, Bošnjake i Bosance. Pronađite sporan redak i napišite ispod pa ćemo razjašnjavati. Opet kažem – nemojte generalizirati... Obsuser (razgovor) 02:23, 7 oktobar 2014 (CEST)
Kad nedostaje argumenata, onda se prelazi na smijanje, ili pokušaje ismijavanja, ali nema veze, navikao sam, nisi prvi. Generaliziraš ti, korisniče Obsuser. Naravno, vrlo brzo se poteže i to da se nije "sposobno razumjeti", dakle lična karakterizacija i pokušaj napada. No, ponavljanje takvih stvari će se karakterizirati kao napad, pa ti samo nastavi po svom i oglušuj se o sugestije. Kada će to biti, odlučit ću ja.--palapabosnia (razgovor) 02:34, 7 oktobar 2014 (CEST)
Ono što je sporno napišite ispod: ime članka i redak. :) Obsuser (razgovor) 02:41, 7 oktobar 2014 (CEST)
Samo ti prevedi, pa ću ja to popraviti. Zasad izgleda dobro ovo što je na testnoj stranici. -- Munjanes (razgovor) 00:25, 8 oktobar 2014 (CEST)
Uredu. ( kWiki, piše se "uredu" (spojeno) u ovom slučaju :) ) Obsuser (razgovor) 01:40, 8 oktobar 2014 (CEST)
KWiki, slažem se s Obsuserom, pogledaj pravopis na str. 572. Uredu je u smislu slažem se (engleski: fine, OK), dok "u redu" označava prilošku odredbu za mjesto. --Munjanes (razgovor) 01:50, 8 oktobar 2014 (CEST)
"Uredu" je, kao što se lijepo vidi, DL jd. imenice "ured". A "u redu" je prijedložno-padežni izraz sa značenjem "dobro (je)" (s tim da može imati i doslovno značenje, u zavisnosti od konteksta). Ni Halilović nije nepogrešiv. A vi se slažite koliko hoćete, ne branim vam ja. :-) Je li u redu da on(a) stoji u redu u uredu? ;-) -- KWiki (razgovor) 02:19, 8 oktobar 2014 (CEST)

Upravu si, hahahah... "Upravu si" ili "u pravu si"? Šalim se. Kada akcentiraš "uredu" kao D/L jd. imenice "ured" bit će "úredu" (dugouzlazni na u), a u smislu OK – "urédu" (dugouzlazni na e). Inače se rastavljeno pišu spojevi dviju riječi (to su: prijedlog+imenica: na pamet (pasti), zamjenica+riječca: kad god (bilo kada), prilog+prilog (udvojeni prilog): danas-sutra (sa crticom između; jedno značenje), prijedlog+prijedlog (udvojeni prijedlog): do pred (mrak – čekati, npr.), veznik+veznik (udvojeni veznik): i ako (veznički skup, "efekt pojačivača") itd.) samo kada zadržavaju svoje puno značenje, što ovdje nije slučaj ("uredu"). I tačno ste rekli da je "u redu" prijedloško-padežni / prijedložno-padežni izraz (što nije isto kao i "uredu" koje je složeni prijedlog). Naprimjer (ne: "na primjer"): "Izašao je nakraj s problemima.", "Koliba mu je nakraj sela."; "Izašao je na kraj skakaonice.", "Stigli su na (sami) kraj sela". U svakom slučaju, kada se pročita rečenica može se shvatiti šta se želi reći (kontekst), tako da bismo mogli koristiti oba načina pisanja za oba smisla, ili poštovati Halilovićev Pravopis da ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih rasprava. Je li uredu, KWiki? :-) Obsuser (razgovor) 03:11, 8 oktobar 2014 (CEST)

Naglasak je kratkouzlazni, ne dugouzlazni. Za složeni prijedlog "uredu" nikad nisam čuo niti sam ga ikad igdje vidio osim u razgovorima ovdje i drugdje po internetu i u loše lektorisanim titlovima za filmove; u pravopisu stoji složeni prijedlog "ured" (bez U na kraju), koji nema baš isto značenje (i naglasak mu je drugačiji). A vi radite kako hoćete. P. S: Nema potrebe za persiranjem - nikad se nisam navikao na to. :) A i nisam nikakva bitna ličnost. Mada cijenim učtivost. -- KWiki (razgovor) 03:28, 8 oktobar 2014 (CEST)
Naglasak je dugouzlazni ("/"): "(u) úredu", "(pri) rúci", "(na) glávi" itd. (kao i kod "uredu": "To je sasvim urédu."), a složeni prijedlog je "nakraj", a ne "uredu"; moja greška. "Uredu" je spoj prijedlog+imenica. Urédu sada? Obsuser (razgovor) 03:49, 8 oktobar 2014 (CEST)

Interni linkovi[uredi izvor]

Nemojte brisati interne linkove! To je jedan od važnijih formata na wikipediji! --AnToni(razgovor) 00:35, 10 oktobar 2014 (CEST)

Ali ne postoje napravljene stranice; kada ih kreiramo možemo dodati. OK? Obsuser (razgovor) 00:51, 10 oktobar 2014 (CEST)
Ne, zašto bi se patili i ponovo na svaki članak dodavali, brisali, dodavali itd. kad može stajati i sa crvenim linkovima! Pa kad se napiše, napiše se. --Munjanes (razgovor) 00:55, 10 oktobar 2014 (CEST)
Baš zbog crvenih linkova... :( Obsuser (razgovor) 01:00, 10 oktobar 2014 (CEST)
Kakve veze ima to što su linkovi crveni? Pa baš to može povući nekoga da klikne na njega i makar započne članak. A pogledaj i odabrane članke. Da je po ovome, nikad nijedan od njih ne bi bio odabrani jer se (skoro) svi rumene k'o stidljiva djevojka. :-) Kad mi budemo imali ljudi k'o EN Wiki, možda i bude manje ovog crvenila. A dotad samo radi, lahko je za tehničke sitnice. -- KWiki (razgovor) 01:18, 10 oktobar 2014 (CEST)

To i jeste jedna od stvari koje mi najviše smetaju na bs.wiki. Previše nepostojećih linkova... Ja bih smanjio broj unutrašnjih veza kako bi članci izgledali ljepše, a negdje drugo možemo dopisati napomene za stranice koje želimo da budu napravljene. Obsuser (razgovor) 01:28, 10 oktobar 2014 (CEST)

Haj ti nama prevedi Bošnjake, pa da doradimo i postavimo na pravi članak! --Munjanes (razgovor) 01:30, 10 oktobar 2014 (CEST)
Evo bit će za 15 minuta, još samo da pročitam i reviziram; upravo sam završio. Doradio sam sve kako treba (što se tiče estetike, pravopisa i sl.), pa ne morate mijenjati ništa, hahah... Obsuser (razgovor) 01:42, 10 oktobar 2014 (CEST)
Nije stvar estetike i pravopisa, već nečeg trećeg. Lahku noć! --Munjanes (razgovor) 01:54, 10 oktobar 2014 (CEST)
Ja kažem da je to koliko-toliko uredu, a za ostalo (to treće) ćete vi vidjeti, te prepravljati ako ne bude ispravno. Obsuser (razgovor) 02:05, 10 oktobar 2014 (CEST)

Eto članka, gotov... Obsuser (razgovor) 00:54, 11 oktobar 2014 (CEST)

Aferim! Dobar posao, svi pričaju Obsuser vaki, Obsuser naki, a ti nama napisa haman pa glavni članak. Samo par napomena: mi koristimo ostrvo umjesto otok, šablone za engleski jezik postavljaj, tj. da izgleda nešto ovako engleski: 123 koristi {{en|123}}, umjesto također pogledajte ispod naslova koristi šablon {{glavni|Naziv članka}}. Još u kasnijem javljanju. --Munjanes (razgovor) 01:56, 11 oktobar 2014 (CEST)
Hvala na pohvali. :) Međutim, polahko s izmjenama.
 1. Otok se nalazi u Halilovićevom Pravopisu, s time da čak ima prednost nad riječi / riječju ostrvo (piše: "ostrvo v. otok"; gdje god je ovaj slučaj sa vidi (v.) prednost se daje riječi koja je naznačena poslije); uostalom, ako svi razumijemo i otok i ostrvo (i što je još važnije – koristimo oba pojma u svakodnevnom jeziku) nemojmo odlučivati šta je ispravno a šta nije bez ikakve potrebe.
 2. Šablone ću koristiti na taj način; to je uredu.
 3. Jedno veliko pitanje: Zašto uporno forsirate "osmanlijski" u odnosu na "osmanski"? Tu nema bitne razlike jer se stoprocentno zna da se misli na Osmanlije, a ne na osobu (Osman) ili nešto drugo, iako kod Halilovića prednost ima osmanlijski. Postoje različiti slučajevi tvorbe sličnog prisvojnog pridjeva, što ovdje nije važno jer se zasigurno zna na šta se misli, te se u narodu više koristi osmanski (mevlevije-mevlevijski, a ne mevlevski; Španija-španski, a ne španijski; Srbija-srpski (koji pripada narodu Srbima; b→p) i srbijanski (koji pripada državi Srbiji)).
 4. Suvremeni i savremeni su također u Halilovićevom Pravopisu, kao naporedni oblici (dubleti), a SVE ostale riječi koje pripadaju sličnom obrascu (sa MOŽDA nekoliko izuzetaka) u kojima se nalazi to karakteristično a i u se mogu koristiti u oba oblika (saradnik-suradnik, savremen-suvremen, saglasnost-suglasnost, saživot-suživot itd.).
 5. Cenzus nije isto što i popis. Cenzus je ovdje potrebna riječ. Cenzus je latinizam koji isključivo znači "popis neke populacije" (najčešće stanovništva, ljudi), dok popis može označavati popisivanje bilo čega.
 6. Crnogorski i Slovenski bi trebali biti velikim početnim slovom, jer sa ostatkom sintagme označavaju ime cenzusa (kao prvi član).
 7. Mnogo ljepše zvuči rečenica ako koristimo s procijenjenih dodatnih milion u odnosu na s procjenom od dodatnih milion, ali eto – kako vi kažete.
 8. Neispravno je "Bošnjaci su naziv" zato što "nisu Bošnjaci naziv" nego "JE Bošnjaci naziv (pojam)", ako razumijete šta želim reći. Pojam Bošnjaci, a ne narod Bošnjaci...
 9. Potpuno je ispravno "i negodovanja bivšeg termina Musliman"; pročitajte ponovo rečenicu, više puta ako je potrebno. Rečenica "U septembru 1993. godine, u toku rata u BiH, Drugi bošnjački sabor formirao je osnovu za službenu ponovnu uspostavu historijskog etničkog imena Bošnjak i negodovanja zbog bivšeg pojma Musliman koji je bio u upotrebi tokom SFR Jugoslavije." nema smisla ako se koristi negodovanja zbog; treba biti negodovanja čega.
 10. I želio bih da ne brišete ove razmake (prazne redove, ustvari), jer članak ne izgleda lijepo ako je sve kao jedan tekst (npr. Srednji vijek bi se "prirodno" trebao odmaknuti od haplogrupa). Također, razmaci se pojavljuju dalje kroz cijeli članak (skoro svaki s "namjenom" – čitljivost i estetika, prvenstveno). Svaka slika ima tačno određenu veličinu "poravnatu" sa tekstom (vidjet ćete čitajući članak), kao što su i citati osoba prilagođeni. Ja sam se trudio napraviti estetski izgledan članak, a ako će sve biti jedno ispod drugog sa slikama arbitrarnih dimenzija – onda nije to to. I još u vezi s onim "crvenilom" koje me najviše iritira na bosanskoj Wikipediji: predlažem da barem na početnoj stranici i na bitnijim stranicama (u vezi politike, država, jezika, naroda, nauke i sl.) ti crveni linkovi budu uklonjeni. Iskreno vjerujem (a mislim da i vi mislite isto) da će se veoma teško pojaviti osoba koja čita članak na bosanskoj Wikipediji, a koja je istovremeno i pismena i ima vremena da klikne na link i odvoji jedno 50 sati (ili 5 minuta, ili 1 sat, apsolutno nije važno) da napravi kvalitetan članak od barem 100 rečenica. I sami znate ko i kako uređuje Wikipediju i koliki je broj kvalitetnih članaka (relativno mali). Trenutno imamo 53.434 članka, a na srpskohrvatskoj Wikipediji ih je 270.027 od kojih najmanje pola čine "dvije rečenice" ili su kratki i nekvalitetni. Mislim da trebamo više težiti ka kvaliteti članaka, a ne samo tome da "njihov broj raste". Isto tako, naprimjer, totalno smo nedosljedni s korištenjem onog osnovnog "početka članka" koji bi trebao biti pisan na samo jedan od pravilnih načina, sa crtom (–) za označavanje datuma i mjesta rođenja i datuma i mjesta smrti (i općenito raspona "od x do y"; ima sve u Pravopisu) a ne crticom (crtu i crticu na bosanskoj Wikipediji ne razlikujemo): "Ime Prezime (dd. mjesec gggg. – dd. mjesec gggg.)", "Ime Prezime (dd. mjesec gggg – dd. mjesec gggg)", "Ime Prezime (dd. mjesec gggg, mjesto (grad) rođenja – dd. mjesec gggg, mjesto (grad) smrti)", "Ime Prezime (gggg. – gggg.)", "Ime Prezime (gggg – gggg)", i tako dalje i tako dalje, da ne nabrajam više (općenito o nedosljednostima).

Ovo je komentar na sve do "(→‎Porijeklo i genetika)" i "još ponešto". S čim god se ne slažete iz ovih 10 stavki i dalje kroz onaj članak – mijenjajte i pišite – pa ćemo dalje raspravljati i diskutovati (u nedjelju, danas neću biti u mogućnosti), jer mi je bitno da ovaj članak Bošnjaci bude kako treba kada se postavi. Obsuser (razgovor) 04:12, 11 oktobar 2014 (CEST)

Ovakav kakav je postaviti se zasigurno neće, jer je subjektivan, napisan uz veliku obojenost teorija zavjere, historijskih prekrajanja, gluposti u koje niko živ ne vjeruje, a dokaz tome je stranica samoproglašenog nasljednika bana Borića. Te nedoslijednosti koje navodite je samo bacanje praha u oči neupućenim.

Mensure, tebi je bitno da se ovaj članak postavi kako treba? I da ga niko ne mijenja nakon što se postavi? Zaboravi, to je jasno svima osim onima koji misle samo na statistike (veći članak, veliki broj članaka bla bla), suština je ta da ću sigurno nastojati da osporim svako tvoje uređivanje, (osim sitnica i manjih grešaka koje ispraviš), a do sada si uvijek pravio smutnju i lupetao o zavjerama pape, kraljice, Jezuita, svemiraca, spusti se bolan na zemlju. Ne shvatam šta ti je krajnji cilj? Da sjedneš na prijestolje Bosne? Zaboravi, zar si stvarno toliko lud? Ako već iko ikad bude proglasio kraljevinu u BiH, to će biti neki tajkun ili neki već vladajući klan, ali to nećeš biti ti! Rtava, Nj.K.V., Obsuser, koji god da koristiš bit ćeš provaljen! Ne želim ti zlo (ono što si lupetao da sam pripadnik Centra za strateške studije u Beogradu, ili Jezuit, katolička mladež, i šta ste ne), ne zamijeram ti ništa i opraštam ti, musliman si, Bošnjak, ne možeš dokazati da su ti preci bili ban Borić i Kulin ban (oni nisu otac i sin), kao što niko od nas to ne može, prošlo je previše vremena, a u popisima i turskim defterima nema ni traga šta je sa bosanskom aristokratijom bilo nakon pada Bosne. Shvati da si samo jedan mali zupčanik u cjelokupnom svemiru, oko tebe se ne vrti ništa, a najmanje nepostojeća kraljevina. Za kraj, i da se proglasi kraljevina BiH, ja ću biti protiv nje jer sam demokrata, patriota, protivnik jednoumlja, bilo kakvih sistema. --C3r4razgovor 08:46, 11 oktobar 2014 (CEST)Bravo, sada ste se pokazali, C3r4. (I MOLIM DA NE MIJENJATE ONO ŠTO SAM JA LIČNO NAPISAO, TO JE KRŠENJE PRAVILA I BESMISLENO! Nedosljednost u vezi s početkom članaka je očita.) Samo nije mi jasno kako neko ovakav uređuje bos. Wikipediju (i kako je moguće da neko ovakav uređuje Wikipediju uopće; onda je ona privatno vlasništvo, neobjektivno, sredstvo za izražavanje vlastitih (naročito političkih) stavova a ne činjenica kako bi trebalo da bude). Vjerovatno vam smeta što se našao neko objektivan ko neće tako lahko odustati od nečega. Ja ću zapravo i odustati ako bude neophodno, nije u tome problem; apsolutno ne želim biti "trn u oku" niti se nadgovarati s osobama i korisnicima kakav je C3r4. Ako je Wiki njegova, onda eto mu je. Neka on piše svoja mišljenja, kao u autobiografiju ili autobiografski roman! :)

Evo i vama C3r4 malo pitanja, pa obrazložite DIREKTNO ne pričajući totalne gluposti generaliziranja kao u prethodnom komentaru. Ovaj razgovor bi trebali pročitati svi tako da ću ga podijeliti i na druge stranice.

 1. Napišite mi subjektivnosti iz članka kojeg sam preveo! Napišite te "obojenosti teorijama zavjere, historijske prekrojenosti i gluposti" te dokažite da nešto nije tačno prevedeno i da ubacujem svoja mišljenja i stavove. Ako zaista nije ispravno složit ćemo se. Neka i ostali administratori, osim vas i Munjanes-a komentarišu malo. Nije valjda da se samo vi pitate... Ako se samo vi pitate ja ću zaista napustiti bs Wiki i početi uređivati englesku, hrvatsku, srpsku, srpskohrvatsku ili bilo koju drugu, ako i tamo nema ovakvog/ih administratora. Ako bude, "POZDRAV"; onda nije ovo mjesto gdje se može nešto kvalitetno uraditi, osim što ja mogu uređivati pravopis i estetiku.
 2. Nekulturno je i besmisleno to vaše "Mensur(e)"; čak i krši neka pravila. Ovo ne priliči jednom administratoru uopće (i ne samo administratoru već i bilo kojem korisniku). Razgovarajte službeno. Vi optužujete mene za ono što vi radite. Napišite mi nešto iz članka i DIREKTNO (ne "izokola") obrazložite, a ostalo nije bitno. Bitan je članak. Vama smeta, ponavljam, što se pojavio neko kao što je Obsuser, htjeli vi to priznati ili ne.
 3. UPRAVO STE REKLI DA ŽELITE "OSPORITI SVAKO MOJE UREĐIVANJE"! TO JE VAN PAMETI. WIKIPEDIA NIJE VAŠA, I MOŽE JE SVAKO UREĐIVATI, A JEDAN ILI DVA ADMINISTRATORA NE MOGU ODLUČIVATI O ISPRAVNOSTI.
 4. Napišite gdje sam "lupetao o zavjerama pape, kraljice, Jezuita, svemiraca"! Shvatate li da pričate besmislenosti? Vama izgleda istina apsolutno nije krajnji cilj, što meni jeste. Napišite sve šta sam napisao a da nije istinito. Pustite se generaliziranja (koje je također besmisleno) i prijeđite na činjenice.
 5. Napišite gdje sam lupetao o tome da ste VI "pripadnik Centra za strateške studije u Beogradu, ili Jezuita, svemiraca". Ovo je suludo što pišete, ili je neka veoma neslana šala administratora... Baš za nepovjerovati. Vaš je krajnji cilj zataškavanje, a moj istina. "Prijestolje" je također nebuloza. Vi ste upravo izjavili da je "prošlo previše vremena, a u popisima i ''turskim defterima'' nema ni traga šta je sa bosanskom aristokratijom bilo nakon pada Bosne"; OVO DOKAZUJE INDIREKTNO, PONAVLJAM – INDIREKTNO (A KO JE PAMETAN SHVATIT ĆE) DA ŽELITE ZATAŠKATI ONU PRAVU ISTINU (HISTORIJU I BOŠNJAKA I BOSNE), A OVI "DEFTERI" GOVORE DA STE VI PRISTALICA OSMANSKE (ili osmanlijske) VLADAVINE (TURAKA) I ONAJ BOŠNJAK KOJI SE NE SJEĆA NIČEGA PRIJE 1463. (KOJI JOŠ "VJERUJE TURCIMA"), TE JE "NEPRIJATELJ" BIH, RAVNOPRAVNE PREMA SVIM NARODIMA, DEMOKRATSKE I PRIJE SVEGA BOSANSKE, KAKVA TREBA BITI. VI IZGLEDA MISLITE DA JE BOSNA – MUSLIMANSKA. JE LI TAKO MISLITE? ZNATE DA DA. BOSNA NIJE SAMO BOŠNJAČKA, BOSNA NIJE SAMO HRVATSKA, BOSNA NIJE SAMO SRPSKA, NIJE SAMO JEVREJSKA, NIJE SAMO ROMSKA; ONA JE BOSANSKA, ZEMLJA SVIH NARODA, I BOŠNJAKA, I SRBA, I HRVATA, I KINEZA, I TIH VAŠIH JEZUITA, I TIH VAŠIH PAPA, I ROMA, I SVEMIRACA AKO POSTANU NAROD, I SVIH NARODA. Dejtonski sporazum je, naprimjer, čista budalaština. "Tri konstitutivna naroda"; to nigdje nema, svi su narodi konstitutivni, ravnopravni; onda bi SAD trebao imati oko 450 predsjednika, svaki da predstavlja svoj narod, a ne samo jednog kao što imaju. Nekih Amerikanaca je i "stid" šta su nam uradili; napravili su "dejtonsku Bosnu", kako političarima SAD-a odgovara, da bi se muslimani (Bošnjaci svojom većinom) uništili. Meni ovo na Wikipediji apsolutno nije potrebno, i mogu reći ko sam. Potupuno sam nebitan u političkom svijetu i javnom uopće, već sam samo želio doprinijeti i napraviti nešto na našoj bosanskoj Wikipediji. Ukoliko to nije moguće, a izgleda da nije, onda odustajem, jer politički nastrojene osobe upravljaju čak i s Wikipedijom, i jer DUGOGODIŠNJEM C3r4 administratoru smeta istina, koja je tu, na engleskom jeziku, i razumiju je neki, a što vi ne želite da je mogu pronaći i pročitati svi to je vaša stvar, i ne samo vaša, već i svih ostalih administratora bos. Wikipedije koja, ako ste vi glavni administrator – se zaista ZAISTA ne bi trebala nazivati bosanskom, već drugim imenom; znate vi vrlo dobro kojim.
 6. "Rtava, Nj.K.V., Obsuser, koji god da koristiš bit ćeš provaljen!" Ovo je ili prijetnja ili šta već? Nečuveno od administratora!!!
 7. Ostale nebuloze ne želim komentarisati uopće, kao što su "stranica samoproglašenog nasljednika bana Borića", "bacanje praha u oči neupućenim", "da ga niko ne mijenja nakon što se postavi", "do sada si uvijek pravio smutnju i lupetao", "spusti se bolan na zemlju", "prijestolje Bosne" i "kraljevina". Eh ovo želim komentarisati: "tajkuni" i besmisleno "proglašavanje Bosne"; Bosna je već proglašena i to se neće mijenjati (barem ne u bliskoj budućnosti), a ako se i bude mijenjalo mijenjat će to narod, koji, nadam se, neće biti zaveden Turcima, a ti vaši "tajkuni" i "klanovi" (ko je imalo pametan zna kojem pripadate) mogu činiti zlo Bosni, ali ne zauvijek. Kaže se u narodu: "Ničija nije do zore sijala!" Svemu će doći prirodni kraj (prirodna smrt, a ne nasilno ubistvo; OVO DA SE NE SHVATI KAO NEKAKVA PRIJETNJA, Bože sačuvaj, da se ne izvuče iz konteksta)! Pravda će uvijek pobijediti, pa i u najkorumpiranijim okruženjima, zaista. Ko je musliman on to zna: KAD-TAD! i "Božija je posljednja."! Pozdrav.


I POSEBNO molim ovog Munjanes-a da i on malo iskomentariše ovo napisano. Sve! Općenito o meni, ali i o C3r4... I da iskaže svoj stav, u razgovoru (i prema C3r4 korisniku, jer je ovo razgovor, a ne članak). Ukoliko budem zaustavljen od strane C3r4, to je sasvim uredu, ne želim se suprotstavljati; nastavit ću sa uređivanjem bos. Wikipedije ISKLJUČIVO samo i samo pravopisa i estetike, apsolutno nemijenjaći sadržaj članaka. (Cijeli ovaj razgovor (Interni linkovi) neću razdijeliti po svim stranicama za razgovor, kao što sam prethodno rekao, iako bi to bilo veoma dobro.)

Ako želite Munjanes da se "Bošnjaci" završi do kraja – završite sami, zajedno s C3r4, a ja ću nakon što vidim gotov članak, obrazložiti "ono svoje", kako ja znam – naširoko i detaljno sa svim sitnicama, i to o svemu osim o sadržaju (o pravopisu i estetici), pa administratori – prihvatite vi to ili ne – nije mi ni važno, jer ipak ste VI dugogodišnji iskusni administratori, koji sve poznaju, a ja nisam to što ste vi. (A naročito C3r4 sve poznaje, jer on se "zalaže za ukidanje manjeg bh entiteta" (najbitnije je ovoj "eliti" (zna C3r4 kojoj) da je on manji entitet, pa ga ne žele nazvati imenom: 24.857 km2, naspram 26.110,5 km2; zapitam se ja nekad: čovječe, pa kolika je onda moja zemlja Bosna mala, kad moji neobrazovani "intelektualci" svađaju za 2 kvadrata, te ih smatraju krucijalnim za to hoće li Federacija imati dva kukuruza više od RS-a ili obrnuto), te je načitan, veoma načitan – po svojoj biografiji i uspjesima, koje kako kaže ne bismo trebali uzimati za ozbiljno, jer su napisani u humorističnom stilu) Pokušat ću tako uređivati, pravopis, ako i tu bude napada od C3r4 onda zaista "POZDRAV!". Sad-zasad, pozdrav! Obsuser (razgovor) 18:21, 12 oktobar 2014 (CEST)

Pardon, nisam vidio za otok, a to je ustvari ispravniji termin (a po meni i bolji). Hvala! Rastavljanje ne treba da se onako uradi, treba ići baš kao u svim ostalim člancima (samo 2 reda). Šta da kažem osim da dobro radiš, ja nisam bio prisutan za vrijeme NJ.K.V. ali mi je njegovo ponašanje poznato. Po meni je bolje, ako to ti i jesi, da se izviniš i da zatražiš dopuštenje da uređuješ bs.Wiki! --Munjanes (razgovor) 21:13, 12 oktobar 2014 (CEST)


Prvo ko je NJ.K.V.? Trebali ste biti jasniji, a do sada – koliko sam shvatio – to je bio neki bivši korisnik bos Wiki. Ako malo "guglam" izlaze mi različiti rezultati o kraljicama Katarinama, Karađorđević dinastiji i sl. Pronašao sam da je "nj. k. v." (baš ovako, a ne "NJ.K.V.") ustvari skraćenica za "njeno kraljevsko veličanstvo", što – moram priznati – nisam nikada ni čuo, a ni koristio (što će C3r4 smatrati mojom laži, najvjerovatnije). Sada sam tek shvatio da C3r4 (a možda i vi Munjanes) aludirate na to da sam taj bivši NJ.K.V. korisnik, kojeg očito niste "voljeli" pa je otišao. To je apsurdno. JA WIKIPEDIJU NISAM UREĐIVAO SVE DOK NISAM SLUČAJNO KLIKNUO "UREDI" NA NE SJEĆAM SE KOJEM ČLANKU, TE POČEO NA TAJ NAČIN: 30. augusta 2014. godine oko 23:00 h. Isto tako nikom se ne "izvinjavam" i ničije "dopuštenje" meni ne treba ni za što. Već sam napisao – ako Wikipedija predstavlja privatno vlasništvo (od administratora i ostalih političkih grupacija i klanova) ja je istog momenta napuštam! Wikipedija bi trebala biti svačija; ako to nije istina onda "pozdrav!". C3r4 tvrdi da je "demokrata, patriota, protivnik jednoumlja, bilo kakvih sistema", a to opovrgava kroz sve ostalo; inače su takvi ljudi koji nemaju šta pružiti – ostanu bez riječi nakon što im se pruže argumenti, te "polude", pa čak i počine stvari koje su mnogo gore. C3r4 se stidi bana Borića, stidi se Gradaščevića, stidi se bana Kulina, stidi se izgleda svega prije 1463. Zašto, C3r4? Zato što nisu bili muslimani, a bili su Bošnjaci katolici, i Bošnjaci pravoslavci – naši preci, moji i tvoji; bili su katolici Bošnjaci, bili su pravoslavci Bošnjaci, bili su prije muslimana Bošnjaka – to vas muči, mene ne; ja sam musliman Bošnjak te se ne stidim svoje historije koja je za vas zastarila jer nije u "defterima". Historija ne može zastarjeti nikada, a vjera i religija su svačije lične stvari. U Americi se religija može mijenjati svake minute: sad sam budist, sad ću biti musliman, sad kršćanin, sad sam šintoist, sad... To vas i to nas ne treba interesovati; treba nas interesovati ko smo – Bošnjaci smo. Treba nas interesovati i da budemo Bosanci, a ne samo Bošnjaci, a ne samo muslimani, a ne samo muslimani Bošnjaci. Treba nas interesovati da razvijemo svoju zemlju; da nam bude bolje, prvo nama, pa tek onda i ostalima ako prihvataju, a sigurno prihvataju jer smo živjeli složno jedno vrijeme. Religija u politici, ekonomiji, razvoju i sl. većinom više "ne pali", jer je Amerikancima, Rusima, Nijemcima, Englezima, Arapima, pa čak i ponekim Turcima, naravno, na prvom mjestu bitno da su Amerikanci, Rusi, Nijemci, Englezi, Arapi i Turci, respektivno, a ne da su kršćani ili muslimani. Ja vjerujem u Boga za sebe, ne za tebe / vas i ni za koga. Religija se u politici – istina – često i koristi, ali na taj način da se zloupotrebljava. To je strašno, zaista – strašno. I to "pali" kod neobrazovanog čovjeka koji zna (svoju) historiju samo 20 godina unazad, ili samo 100 godina unazad. Kako bi vi C3r4 nazvali bosanski jezik da bude po vašem mišljenju? Ja znam kako bi to ime glasilo, zastrašujuće... Znate li sve činjenice o bosanskom jeziku počevši od 10. vijeka, pa čak i prije? Znam da znate većinu, ali ne znate sebi priznati da su istinite. Je li tako? (Ovo je moje mišljenje o C3r4, ono šta sam ja zaključio o njemu, a ne tvrdim da je baš sve ovako, ako negdje griješim – "navalite" dokazima i primjerima!!!)
I opet Munjanes ne želite komentarisati ovo moje prethodno. Hajde pročitajte sve što sam napisao pa zasebno iskomentarišite, te iskomentarišite malo ovog C3r4 admina. I jedno pitanje: Čija je zaista ova bosanska Wikipedija? I još jedno: Zašto se vi C3r4 ne oglašavate više, argumentima i činjenicama malo, a ne generaliziranjem? Sada se izjasnite, a ne pišite o hiljadama nebuloza. Prokomentarišite ovo moje. Značit će mi ako saznam da istina (znate na koju mislim: ona o vama, i o meni – ona o nama; o nama Bošnjacima) na bos. Wikipediju nije dobrodošla, kako bih se prestao zamarati njenim uređivanjem ukoliko je u rukama nekoga utjecajnog, pošto je izgleda u mojoj zemlji Bosni i Hercegovini "sve u rukama nekog", pa i IZBORI, i sve ostalo. Ali – ne BAŠ sve: ne budućnost, ona je u rukama pravde, ona je u rukama istine, ona je u rukama dobrih normalnih ljudi ove zemlje kojih – istina malo – ali još ima; ona je u rukama Allaha, Boga, Svemogućega, Pravednoga, Istinitoga koji će nam ipak dati dana u Bosni kada ćemo biti sretni, živjeti svi zajedno i družiti se... Bit će to, i brže nego što se inače misli...
Još jednom, Munjanes mi izgleda kao jedini drugačiji i normalan, ali i njemu su ruke MOŽDA "vezane". Želim čuti njegov stav, ne samo o članku već i Wikipediji. Ali ne onaj klasični, "politički" što bi se reklo (i ne kratak), već iskren, otvoren, pravo da kaže šta misli, i to ako je u mogućnosti i "ako smije" reći. Ako ne smije (a znam da želi), shvatit ću ja to na drugi način; prepoznajem svoje istomišljenike veoma brzo od trenutka upoznavanja, kao i ove rušioce BiH koji se lažno predstavljaju kao muslimani, a prvo ne poštuju tuđe i time "nemaju ni malo bontona", one osnovne kulture koja je svim muslimanima naređena; za mene takvi ljudi nisu ni m od muslimana; oni su, većinom, čak i grešnici: koriste religiju za postizanje vlastitih – skoro pa uvijek – "poganih" ciljeva. Još mi samo jedan vaš komentar nedostaje, da potvrdim, Munjanes... Ovo zaista nisam želio – da na Wikipediji pišem o politici, ali evo – mora se izgleda i to u našoj divnoj domovini Bosni i Hercegovini, koju uništavaju iz dana u dan. Eto, odgovorite pa da znam da li da napuštam Wiki ili ne. Dopuštenja mi ničija ne trebaju, već jasan stav: da ili ne. Nikom ne želim stvarati probleme na njegovom terenu, ako je zaista njegov. Pozdrav!
Ovo baš i nije vezano za "Interne linkove", hahah, al' hajd, svakako i ne želite da se proširi, a ja vam ne zamjeram, zaista... :) I ne želim se baviti više s ovim komentarima o administratorima, ili ću uređivati ili ne, a kako izgleda – ne, ali i to je uredu, vi administratori određujete: to je vaše puno pravo da meni kažete da sam nepodoban i tako da ja prestanem a vi zadržite status... Demokratski i patriotski... Obsuser (razgovor) 02:50, 13 oktobar 2014 (CEST)
Kakvo crno bježanje sa bojnog polja (to je po islamu veliki grijeh :P)... Nego, da razjasnimo, dobro radiš i dok se ne ispostavi da si NJ.K.V., obaveza je da se prema tebi ponašamo kako treba! C3r4 se dugo vremena borio protiv vandala, zato i nema živaca... a što se političkih članaka tiče, pa i ja sam ih uređivao kao što je i obaveza svakog patriote (tipa: Bosanski jezik, Bosanci, Bošnjaci itd.). Po meni je najrealnije izjednačiti Bosanci i Bošnjaci, ali o tom potom. Ovaj članak dok pregledamo postavit ćemo na glavnu stranicu, a dotad nam možeš na Korisnik:Obsuser/test2 stranici napisati neki fin članak (ili prevesti) po svom izboru! P.S. Ako već jesi NJ.K.V., onda dobro pripazi šta pišeš, ali ova prozivanja trebaš zanemariti (i za mene su mislili da sam neki tamo što je provocirao, zaboravih mu username). Lp, --Munjanes (razgovor) 02:14, 14 oktobar 2014 (CEST)
Nema potrebe sve da kopiraš na tuđu stranicu za razgovor. I nema potrebe da se pravdaš, samo radi. --Munjanes (razgovor) 18:14, 14 oktobar 2014 (CEST)
Zašto se mučiš kod HR-ovaca, radi ovdje :) --Munjanes (razgovor) 11:07, 9 novembar 2014 (CET)