Bekova ljubica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bekova ljubica
(Viola beckiana)
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedMalpighiales
PorodicaViolaceae
RodViola
VrstaViola beckiana

Bekova ljubica (lat. Viola beckiana)[1][2][3] Fiala je ljubičica iz porodice Violaceae: ljubičice.

Opis[uredi | uredi izvor]

Beckova ljubičica je trajnica, tankih kvržičavih, izduženih stolona. Stabljika duga 12–20 cm, gola, pridnuta, često bez li­stova; produženo je polegnuta, pridignuta ili go­tovo busenasta, tupo trobrida, pri vrhu obilno lisnata. Listovi stabljike su naiz­mjenični, liearno-lancetasti, u osnovi izduženo kli­nasti. Zašiljeni su, a na rubovima razmaknuto pilasti, dugi oko 26–45 mm, a široki 2–5 mm. Pomalo su hrapavo­ dlakavi, sa romboidno lancetastim donjim kracima, a donji su gotovo lopatasti i manji. Palistak im je upola kraći od lista, na rubu unatrag dlakav; donji su izduženo linearni, gotovo cjelo­viti, gornji perasti. Segmenti listova (obično 1-3) su izdu­ženo linearni, a prvi donji su sjedeci.

Cvjeta od aprila (rjeđe) do juna, rijetko i do augusta. Cvjetovi su dvospolni, kimavi, nepravilni, veliki i peteročlani, limbus je dug oko 2,5-3,8 cm, a širok oko 2–3 cm. Latice u osnovi su purpurno ispru­gane i malo bradate. Prva donja je obrnuto srcolika ili obrnuto jajolika sa 4 narandžaste mamuzaste pruge. Mamuza (ostruga) je cilindrična, nešto savijena, dvostruko duža od najgornjeg lapa. Ima 5 prašnika, a tučak ima jedan vrat i jedno­gradnu nadraslu plodnicu sa mnogo sjemenih zametaka. Krunica je u cjelini žuta (forma lutea Lind­berg) ili purpurno-ljubičasta (forma violacea G. Beck). U dnu latica su male žute pjege.

Plod je duguljasta čahura. Gola je i duga oko 10 mm, široka oko 6 mm; zatvorena je pomoću tri poklopca.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Beckova ljubičica raste na rubovima šuma bijelog bora i šikara, na sumskim progalinama i proplancima, od u montanog do subalpskog visinskog pojasa, oko 1.000 do 1.766 m n/v. Uspijeva na ser­pentinskoj i karbonatnoj geološkoj podlozi.

Bosanskohercegovački je endem sa Dinarida: Smolin kod Žepča, na Stolovcu između Donjeg Vakufa i Jajca, te između Bugojna i Kupresa, Han Koprivnica, Stožer, Plazenica i dr.

Locus classicus je Bosna: Smolin kod Žepča, 1.100 m n/v. (Fiala, F. 1895).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Type of Viola beckiana Fiala [family VIOLACEAE] on JSTOR". plants.jstor.org. doi:10.5555/al.ap.specimen.k000327626 Provjerite vrijednost parametra |doi= (pomoć). Pristupljeno 23. 4. 2020.
  2. ^ "Viola beckiana Fiala ex Beck | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online. Pristupljeno 23. 4. 2020.
  3. ^ "Viola beckiana Fiala ex Beck — The Plant List". www.theplantlist.org. Pristupljeno 23. 4. 2020.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]