Elementarno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Elementarno
Elementarno - naslovni kadar.png
Naslovni kadar
Orig. naslov Elementary
Još poznato kao Sherlock i Watson
Žanr Krimi-serija
Autor(i) Robert Doherty
Bazirano na Djelima Arthura Conana Doylea
Glumci Jonny Lee Miller
Lucy Liu
Aidan Quinn
Jon Michael Hill
John Noble
Nelsan Ellis
Kompozitor(i) Sean Callery
Porijeklo SAD
Originalni jezik/-ci Engleski
Br. sezona 5
Br. epizoda 120 (spisak)
Produkcija
Producent(i) Alysse Bezahler
Geoffrey Hemwall
Melissa Owen
Carol Cuddy
Montaža Gerald Valdez
Sondra Watanabe
Lokacija Flag of the United States.svg New York City
Kinematografija Ron Fortunato
Tom Houghton
Peter Reniers
Trajanje 43–46 minuta
Produkcijska kompanija(e) CBS Television Studios
Timberman/Beverly Productions
Hill of Beans Productions
Distributer CBS Television Distribution
Emitiranje
Orig. kanal CBS
Emitiranje 27. septembar 2012

Elementarno (prevedeno i kao Sherlock i Watson) jest američka krimi-serija koja predstavlja modernizaciju priča o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Autor serije jest Robert Doherty, a glavne uloge tumače Jonny Lee Miller kao Holmes i Lucy Liu kao dr. Joan Watson. Prva epizoda u SAD-u emitirana je 27. septembra 2012, a radnja serije smještena je u New York City, gdje se većinom i snima.[1]

Serija prati Holmesa, ovisnika na rehabilitaciji i bivšeg konsultanta u Scotland Yardu, koji pomaže Njujorškoj policiji u rješavanju zločina. Njegova ravnodušnost prema policijskim procedurama često ga dovodi u sukob s kapetanom Thomasom Gregsonom (Aidan Quinn) iako njih dvojica i dalje pokazuju uzajamno poštovanje. Holmesova pomoćnica je dr. Joan Watson, koja je u početku bila zadužena da nadzire Holmesovu rehabilitaciju. Ona je bivša hirurginja, a unajmio ju je Sherlockov otac kako bi mu pomogla u rehabilitaciji. Njih dvoje kasnije počinju zajedno raditi na Holmesovim slučajevima i Watson na kraju postaje Holmesova pripravnica. U seriji se također prikazuje Holmesov dugoročni sukob sa svojom smrtnom neprijateljicom Jamie Moriarty (Natalie Dormer). U ostalim ulogama pojavljuju se Jon Michael Hill kao detektiv Marcus Bell, Rhys Ifans kao Sherlockov brat Mycroft i John Noble kao Sherlockov otac Morland.

Prije premijernog prikazivanja serija je naišla na određene kritike na račun toga što blisko prati BBC-jevu modernizaciju Doyleovih djela, seriju Sherlock.[2] Nakon premijere naručena je puna sezona, a kasnije i još dvije dodatne epizode.[3][4] Dvodijelna premijera 2. sezone djelomično je snimljena u Londonu.[5] Kritičari su otad dobro primili seriju, pohvalivši izvedbu glumaca, scenarij i novi pristup izvornom materijalu. 25. marta 2016. CBS je obnovio seriju za 5. sezonu.[6]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nakon što je pao u nemilost u Londonu i nakon perioda rehabilitacije moderni ekscentrični Sherlock Holmes seli se na Manhattan, gdje ga je njegov bogati otac prisilio da živi s tzv. partnericom za trijeznost, dr. Joan Watson. Nekad uspješna hirurginja sve dok nije izgubila jednog pacijenta, Watson vidi svoj trenutni posao kao još jednu priliku da pomogne ljudima. Međutim, Sherlock nije ni nalik njenim prethodnim klijentima. On je obavještava da se ništa od njene stručnosti kao specijalistice za ovisnost ne može primijeniti na njega i da je on osmislio vlastiti postrehabilitacijski tretman – povratak na posao kao policijski konsultant u New York Cityju. Watson nema izbora nego da se pridruži svom novom, mrzovoljnom klijentu na njegovim poslovima.

Sherlock s vremenom uviđa da mu je njeno medicinsko obrazovanje od pomoći, a Watson shvata da ima talenta za istraživanje. Sherlockov kontakt u policiji, kapetan Thomas Gregson, iz prethodnog iskustva kad je sarađivao sa Scotland Yardom zna da je Sherlock briljantan u rješavanju slučajeva i rado ga prihvata kao dio svog tima, u kojem je još i det. Marcus Bell, istražitelj s oštrom intuicijom i zastrašujućom vještinom ispitivanja sumnjivaca. Iako u početku skeptičan u vezi sa Holmesom i njegovim neobičnim metodama, Bell počinje priznavati Sherlocka kao prednost u njihovim istragama.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizode Originalno emitiranje (SAD)
Početak sezone Kraj sezone
1. 24 27. 9. 2012. 16. 5. 2013.
2. 24 26. 9. 2013. 15. 5. 2014.
3. 24 30. 10. 2014. 14. 5. 2015.
4. 24[7] 5. 11. 2015[8] 8. 5. 2016.
5. 24 2. 10. 2016. 21. 5. 2017.

Glumci i likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

 • Jonny Lee Miller kao Sherlock Holmes: bivši konsultant u Scotland Yardu, koji sad živi u New York Cityju nakon što je tu završio tretman odvikavanja od droge, na koju se "navukao" u Ujedinjenom Kraljevstvu. Holmes je deduktivni genije sa širokom lepezom neobičnih interesa i entuzijazama, koji mu pomažu u istragama. Osjećajući da su u SAD-u slučajevi kriminala zanimljiviji, odlučuje ostati u New Yorku. Stupa u kontakt sa starim saradnikom, kapetanom Thomasom Gregsonom iz Njujorške policije, kako bi se vratio na svoj prethodni posao detektiva konsultanta. Njegov otac prisiljava ga da živi sa dr. Joan Watson, tzv. "partnericom za trijeznost", koja se brine o njemu. Millerov Holmes pokazuje mnoge kanonske aspekte Doyleovog lika, dok su njegovi porodični odnosi, naročito ozlojeđenost prema ocu, dodani u narativ. U periodu između 2. i 3. sezone Sherlock je proveo 8 mjeseci u Britaniji radeći za MI6. Vratio se u New York u epizodi "Enough Nemesis to Go Around" s novom štićenicom, Kitty Winter. Na kraju 3. sezone Holmes ponovo posrće i poseže za drogom, ali mu veze njegovog oca omogućuju da nastavi raditi za Njujoršku policiju. Sredinom 4. sezone otkriveno je da je njegova majka May također bila ovisnica.
 • Lucy Liu kao dr. Joan Watson (rođ. Yun): Holmesova tzv. partnerica za trijeznost. Bila je uspješna hirurginja, što je dodatak njenim vještinama. Došla je Sherlocku kad ju je njegov otac unajmio kao njegovu partnericu za trijeznost[9] kako bi mu pomogla da ostane "čist" nakon završetka rehabilitacije. Nakon što je period na koji je bila unajmljena istekao, ostaje sa Sherlockom slagavši mu da ju je njegov otac zadržao u službi. On se počinje oslanjati na njen rad i počinje joj vjerovati jer mu ona pomaže da prihvati svoj život nakon ovisnosti. Nakon izvjesnog vremena Holmes otkriva da Watson više ne dobija plaću da bi ostala s njim kao partnerica za trijeznost. Nudi joj mjesto pripravnice govoreći joj koliko mu ona znači i kako mu pomaže da se fokusira. Watson prihvata ponudu i počinje svoju detektivsku obuku uz Holmesa. Nakon što se Sherlock vratio u London, Watson postaje pouzdana konsultantica 11. policijske stanice, a uporedo uzima i tradicionalnije slučajeve, kakve obično vode privatni istražitelji, a koje Sherlock izbjegava. Uprkos ovome, njih dvoje nastavljaju raditi zajedno nakon Sherlockovog povratka u New York iako Watson povremeno uzima slučajeve nezavisne od Holmesovih.
 • Aidan Quinn kao kap. Thomas "Tommy" Gregson:[n 1] kapetan 11. stanice Njujorške policije. Ranije je bio dodijeljen Scotland Yardu kako bi posmatrao rad njihovog Odjela za protivterorizam; tu je upoznao Holmesa i ostao impresioniran njegovim radom. Holmes mu se iskreno sviđa i njih dvojica uzajamno se poštuju iako je Gregson priznao da je Holmes "gnjavator". U 2. sezoni Gregson se rastao od svoje supruge Cheryl nakon 20 godina braka, a do početka 3. sezone okončan je i brakorazvodni proces. U 5. epizodi 3. sezone ("Rip Off") otkriveno je da je njegova kći, Hannah Gregson (Liza J. Bennett), ambiciozna patrolna policajka u 15. stanici. U pretposljednjoj epizodi 3. sezone ("Absconded") Gregsonu je ponuđena promocija na funkciju zamjenika šefa Njujorške policije zbog dobrih rezultata njegove jedinice, ali, uprkos nagovještajima da neki visoki funkcioneri žele da prihvati ovu ponudu, on odlučuje ostati zato što više vrednuje svoju trenutnu ulogu i mogućnost interakcije s ljudima nego mogućnosti koje nudi promocija. U istoj epizodi spomenuto je da je jedno vrijeme radio u 14. stanici kao novopromovirani detektiv i da je bio postavljen za šefa Odjela za teške zločine u dobi od 40 godina. Sredinom 4. sezone otkriveno je da je u vezi s Paige Cowen, bivšom detektivkom, koja je dala otkaz nakon što je njena jedinica optužena za uzimanje mita; nakon što Watson nabasa na njih u jednom restoranu, nakratko prekidaju vezu zato što Paige ne želi da ljudi misle loše o Gregsonu čak iako ona nije bila umiješana u spomenute aktivnosti svoje jedinice, ali Watson uskoro otkriva da Paige zapravo ima multiplu sklerozu i uvjerava Gregsona da njihovoj vezi pruži još jednu priliku. Gregson je dobitnik više priznanja, između ostalih, Medalje časti i Medalje za hrabrost od Njujorške policije.
 • Jon Michael Hill kao detektiv 1. stepena Marcus Bell: Holmes i Watson često rade s njim. Iako se u početku protivio ideji da dobijaju pomoć od Sherlocka, kasnije shvata Sherlockov detektivski talent i spremno prihvata njegove savjete. U 2. sezoni nakratko je bio prebačen na kancelarijski posao nakon što je zadobio potencijalno ozbiljnu povredu ramena od neprijateljski raspoloženog svjedoka, koga je Sherlock ranije ispitivao, ali suočavanje sa Holmesom pomoglo mu je da nadvlada psihološke probleme koji su kočili njegov oporavak i on se vratio na stari posao. Također je dobitnik više nagrada i priznanja.
 • John Noble kao Morland Holmes: Sherlockov otac, koji dolazi u New York nakon što Sherlock ponovo posegne za drogom. Radi kao eminentni poslovni konsultant sređujući dogovore za razne kompanije kako bi postigle svoje ciljeve bez obzira na to kakvi oni mogu biti, a Sherlock ga je opisao kao "neutralnu" stranku u značenju da ga se ne tiču posljedice ciljeva njegovih klijenata dok god se oni ostvaruju. Odlučio je ostati u New Yorku zbog nepoznatih dugoročnih razloga koji se tiču Sherlocka, a Watson na osnovu nezavisne istrage špekulira da je pretrpio ozbiljnu povredu stomaka u neuspješnom pokušaju ubistva prije dvije godine i vjeruje da je ponovo na nečijem nišanu. S namjerom da otkloni ovu prijetnju, na kraju 4. sezone preuzima vodstvo Moriartyjine organizacije, što će mu pomoći da je uništi iznutra i garantirati sigurnost njegovog sina od daljnjih napada.
 • Nelsan Ellis kao Shinwell Johnson: nekadašnji pacijent dr. Watson i bivši zatvorenik i član bande SBK (South Bronx Killas). On i Watson ponovo se susreću nakon što bude pušten iz zatvora na uvjetnu kaznu. Tokom ove uvjetne kazne Watson mu je pomogla da sredi svoj život van zatvora istovremeno mu pomažući u pokušaju da izgradi odnos sa svojom kćeri. Nakratko je bio neslužbeni doušnik jednog agenta FBI-a, a sada radi kao službeni doušnik Jedinice za bande policije Bronxa (epizode 105 i 106).

Epizodni[uredi | uredi izvor]

 • Ophelia Lovibond kao Katheryn "Kitty" Winter: Sherlockova najnovija štićenica, koju je doveo sa sobom iz Londona nakon što je napustio MI6. U početku joj je zadatak bio da špijunira Watson dok je ova nije otkrila. Sherlock je sklon tome da bude strog prema njoj, ali se divi njenim detektivskim sposobnostima. Njeno pravo ime nije poznato s obzirom na to da je bila oteta i silovana u Londonu prije nego što je upoznala Sherlocka, pa je promijenila ime u pokušaju da zaboravi to što je pretrpjela. Njen lik zasnovan je na Kitty Winter iz Doyleove priče "Ugledni klijent".[15] Nakon što se suočila sa svojim silovateljem i unakazila ga, odlučila se vratiti u London kako bi koristila vještine kojima ju je Sherlock podučio.
 • Ato Essandoh kao Alfredo Llamosa: Sherlockov tzv. sponzor u Anonimnim ovisnicima, koji se i sam odvikava od droge. Nakon što se bavio krađama automobila, odlučio je promijeniti svoj život. Sada ga razne automobilske kompanije plaćaju da testira sigurnosne sisteme u njihovim automobilima i on povremeno dopušta Sherlocku da isproba vlastite sposobnosti na njima. Jedan je od malobrojnih pravih Sherlockovih prijatelja, ali ne oklijeva ga kritizirati i tjera ga da nastavi s procesom rehabilitacije, uključujući i to da sam postane sponzor. Također podučava Watson kako da zaobiđe sigurnosne sisteme u automobilima. Holmes ga je "otpustio" kao sponzora da bi mu mogao pomagati kao prijatelj.
 • Rhys Ifans kao Mycroft Holmes: Sherlockov stariji brat, koji još uvijek živi u Londonu. On i Sherlock imali su vrlo gorak odnos u prošlosti, ali Mycroft preduzima neke korake kako bi se pomirio sa bratom i postaje dobar prijatelj sa Joan. Vlasnik je lanca restorana i izvrstan je kuhar. Kasnije je otkriveno da radi za MI6 i postaje potrebno da lažira svoju smrt u epizodi "The Grand Experiment", za što je Sherlock osjetio da predstavlja Mycroftov nedostatak povjerenja u njega da će naći drugo rješenje trenutne dileme.
 • Natalie Dormer kao Irene Adler/Jamie Moriarty: Kao Irene, ona je Sherlockova bivša ljubav, dok je pod svojim pravim identitetom (Moriarty) zločinačka rukovoditeljica koja je zavela Sherlocka – i zatim lažirala Ireneinu smrt – kako bi odvukla njegove istrage od njenih zločinačkih aktivnosti. Upravo je njena pretpostavljena smrt kao Irene uzrokovala eskalaciju Sherlockove već postojeće ovisnosti o drogi. Uprkos tome što je Sherlock otkrio njen pravi identitet i što je potom smještena u zatvor, njih dvoje nastavljaju imati sukobljene osjećaje jedno prema drugome – tokom jednog ispitivanja sa Bellom Holmes je primijetio da je "ljubav (njegovog) života nepokajnički ubilački manijak" – i veliko uzajamno poštovanje prema intelektualnim moćima onog drugog. Također je stekla određeno poštovanje prema Joan jer je Joanina sposobnost da je prevari dovela do njenog hapšenja; kad je Joanin život bio ugrožen od strane Elane March, šefice lokalne narkomafije, koja je tada također bila u zatvoru, Moriarty je "sredila" njenu smrt u zatvorskoj ćeliji.
 • Sean Pertwee kao Gareth Lestrade: Sherlockov britanski kolega i rival. Dok je Sherlock živio u Londonu, radio je s Lestradeom, koji je tada bio član Metropolitanske policije. Lestrade je preuzimao zasluge za slučajeve koje je zapravo riješio Sherlock. On očito nije na Sherlockovom nivou, ali je vješt – ako ne i prerevnostan i impulzivan – detektiv.
 • Candis Cayne kao gđa Hudson: stručnjakinja za starogrčki jezik, koja u suštini zarađuje za život kao ljubavnica ili muza raznih bogatih muškaraca; Sherlock joj dozvoljava da ostane u njegovoj zgradi nakon prekida jedne veze i ona se kasnije složila da čisti njegov stan jednom sedmično kao izvor prihoda. Sherlock u početku pokušava natjerati Joan da joj plaća za taj posao zato što se žalila na njegovu neurednost, ali ona to odbija i na kraju se dogovore da plaćaju popola. Pojavila se po jednom u prve tri sezone (epizode 19, 45, 55), ali je spomenuta u više njih tokom 4. sezone.
 • Betty Gilpin kao Fiona Helbron: briljantna softverska inženjerka, koja radi za tehnološku kompaniju Pentillion, a u svijetu hakera poznata je kao "Mačkica". Ima poremećaj iz spektra autizma i voli mačke (odatle njen hakerski nadimak). Nakratko je bila sumnjivac u jednom slučaju (epizoda "Murder Ex Machina"), ali kasnije je pomogla Holmesu i Watson u istrazi.[16] Poslije je zatražila pomoć od Watson vezano za jednu drugu stvar i počinje ljubavnu vezu sa Holmesom (epizode "A View with a Room" i "Ready or Not").
 • Jordan Gelber kao dr. Eugene Hawes: njujorški patolog koji Sherlocku i Watson daje detalje koji se odnose na ubistva povezana s njihovim istragama. On i Sherlock redovno igraju šah ("prvi četvrtak u mjesecu" spomenut je u epizodi "Hounded"). Nakon što umalo pogine kad u gradskoj mrtvačnici eksplodira bomba ("Down Where the Dead Delight") postaje ovisan o drogi. Nakon što primijeti znakove Sherlock ga preklinje da potraži pomoć ("Hounded"). Odlazi na odsustvo kako bi se oporavio, ali vraća se na dužnost u epizodi "How the Sausage Is Made" iz 5. sezone.

Likovi iz priča o Holmesu[uredi | uredi izvor]

U seriji se često pojavljuju likovi koji su labavo zasnovani na likovima iz originalnih priča Arthura Conana Doylea.

 • Vinnie Jones kao Sebastian Moran: poznat i kao "M", za Morana se najprije mislilo da je serijski ubica za koga je Holmes vjerovao da je ubio Irene Adler. Zapravo je bivši vojnik Kraljevske mornarice koji je postao plaćeni ubica, a plaćala ga je Jamie Moriarty. U Doyleovim pričama Moran je bio bivši pukovnik i desna ruka prof. Moriartyja. Bio je izvrstan strijelac i izvršavao je ubistva za Moriartyja služeći se specijalno napravljenom prigušenom zračnom puškom koja je ispaljivala revolverske metke, dok je u Elementarnom mete ubijao tako što bi ih prvo objesio naopačke pomoću tronožne naprave domaće izrade, a zatim bi im prerezao grlo (epizode "M.", "A Landmark Story").
 • Freda Foh Shen kao Mary Watson: u Elementarnom Mary je majka Joan Watson, dok je u Doyleovim pričama ona supruga dr. Watsona (epizode "The Leviathan", "T-Bone and The Iceman").
 • David Mogentale kao Charles Augustus Milverton: Milverton je iznuđivao novac od porodica žrtava silovanja, što je slično liku iz Doyleovih priča, koji je opisan kao "kralj ucjenjivača". Obje verzije lika ubijene su pred Holmesom, koji je provalio u njegovu kuću kako bi uništio njegove materijale za ucjenu (epizoda "Dead Man's Switch").
 • Tim McMullan kao det. Hopkins: Hopkins je detektiv-viši inspektor u Novom Scotland Yardu koji dovodi Holmesa u London da pronađe Garetha Lestradea. U Doyleovim pričama njegovo puno ime glasi Stanley Hopkins i također je detektiv u Scotland Yardu koji radi sa Holmesom (epizoda "Step Nine").
 • Langdale Pike: pratilac videonadzora na Trafalgar Squareu. U Doyleovim pričama Pike je slavni tračer čije se kolumne objavljuju u brojnim magazinima i novinama. Obje verzije lika nikad se ne prikazuju, a pomažu Holmesu da sazna imena ljudi umiješanih u dati slučaj (epizoda "Step Nine").
 • Stuart Townsend kao Del Gruner - Adelbert Gruner (epizode "The Illustrious Client", "The One that Got Away").

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Autor serije, scenarist i producent Robert Doherty, prokomentirao je da je onaj koji je "u početku spomenuo mogućnost razvoja serije o Sherlocku" bio Carl Beverly.[17] Beverly je u julu 2012. o odnosu između Sherlocka i Watson rekao:

Rob (Doherty) često to naziva bromansom, ali jedan od 'braće' slučajno je žena. Rekao je to u samom početku i mislim da je to zaista pogodan opis. Postoji ta ideja da muškarac i žena ne mogu biti zajedno u nekoj seriji, naročito bez potrebe da spavaju zajedno ili da su u ljubavnoj vezi ili bilo čemu i ovdje se zaista radi o evoluciji prijateljstva i tome kako se to dešava. Gledanje toga trebalo bi biti priča ove serije onoliko koliko su to misterije ko je ubio koga, koje vidite iz sedmice u sedmicu.[17]

Odabir glumaca[uredi | uredi izvor]

Liu je dobila ulogu do februara 2012.[18] Tog jula rekla je da Watson nije "neko ko je u prikrajku; ona je njegova partnerica za trijeznost, ona se bavi njime, ne misterijom (...) Od te tačke naovamo imate priliku vidjeti kako to procvjetava. Plašljivi i tome sličan Watson dešava se zato što u svijetu zabave mora postojati pomoćnik nižeg ranga. U ovom slučaju to nije smjer kojim idemo. Pitajte me nakon šest epizoda i ako budem plašljiva, onda ćemo imati o čemu razgovarati."[19]

Odnos sa BBC-jevim Sherlockom[uredi | uredi izvor]

Sherlock, savremena obrada priča o Sherlocku Holmesu, počela se prikazivati u Ujedinjenom Kraljevstvu u julu 2010, a u SAD-u tri mjeseca kasnije. Britanska serija otada je prodana u više od 200 država i teritorija. U januaru 2012. producentica Sherlocka Sue Vertue izjavila je za The Independent: "Razumijemo da CBS radi vlastitu verziju modernog Sherlocka Holmesa. To je zanimljivo s obzirom na to da su prije nekog vremena stupili u kontakt s nama u vezi s rimejkom naše serije. U to vrijeme jako su se potrudili da nas uvjere u svoje poštenje, tako da moramo pretpostaviti da njihov modernizirani Sherlock Holmes ne liči na naš na bilo koji način jer bi to bilo izuzetno zabrinjavajuće."[20] Narednog mjeseca Vertue je rekla: "Bili smo u kontaktu sa CBS-om i obavijestili smo ih da ćemo vrlo pažljivo pregledati njihovu završenu pilot-epizodu u vezi sa bilo kakvim kršenjem naših prava."[21]

CBS je izdao izjavu o ovome: "Naš projekt je savremeni pristup Sherlocku Holmesu koji će biti zasnovan na Holmesu, Watsonu i drugim likovima u javnom vlasništvu, kao i na originalnim likovima. Mi, naravno, poštujemo sve zakone o autorskim pravima i nećemo napraviti prekršaj u vezi sa bilo kojim pričama ili djelima koja bi još uvijek mogla biti zaštićena."[21]

Autor serije Robert Doherty u julu 2012. dotakao se usporedbi između Sherlocka i Elementarnog, istakavši da tradicija moderniziranih priča o Holmesu datira iz vremena filmova sa Basilom Rathboneom 1940-ih i da nije mislio da je serija Elementarno uzela išta od serije Sherlock, koju je opisao kao "briljantnu seriju" nakon što je pogledao 1. sezonu.[17] Nekoliko mjeseci kasnije Lucy Liu potvrdila je da je producentima Sherlocka pokazana pilot-epizoda, da su "vidjeli koliko je drukčija od njihove" i da im je "to sada u redu".[1]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Neke scene interijera snimaju se u Silvercup Studiosu u Long Island Cityju. Neki kadrovi eksterijera Sherlockove zgrade snimljeni su u Harlemu, koji služi kao zamjena za Brooklyn Heights.[22]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Prva sezona naišla je na pozitivnu reakciju kritičara, koji su istakli novi pristup ove serije izvornom materijalu, kvalitet scenarija, izvedbu i hemiju između dvoje glavnih glumaca i ostatka glumačke postave. Na sajtu Rotten Tomatoes 1. sezona ima rejting od 83%, zasnovan na 43 kritike, s prosječnom ocjenom 7,3 od 10. U konsenzusu navedenom na ovom sajtu stoji: "Možda neće biti privlačno puristima, ali Elementarno pruža svjež, nov pristup Sherlocku Holmesu, a Jonny Lee Miller blista u naslovnoj ulozi."[23] Na sajtu Metacritic serija ima rezultat 73 od 100, zasnovan na 29 kritika, što ukazuje na "općenito povoljne ocjene".[24] Phelim O'Neill iz The Guardiana smatra da "Jonny Lee Miller i Lucy Liu čine od sebe komičarski par koji je rival Sherlocku" primijetivši da "tempo djeluje savršeno, a detalji su lahki: gledaoci mogu držati korak s istragom i osjećati se uključenima u nju, a to nije nešto što svaka serija može postići".[25] Hank Stuever iz The Washington Posta dao je ocjenu B+ smatrajući da serija "prikazuje dovoljno duhovitosti sa stilom u svom 'štimungu' i nastoji brzo napraviti razliku između sebe i najnovije britanske serije Sherlock (koju prikazuje PBS)".[26]

Druga sezona dobila je jednako pozitivne kritike. Na Rotten Tomatoesu ima rejting od 100%, zasnovan na 7 kritika, i ocjenu 8,5 od 10.[27] Nekoliko kritičara pohvalilo je Rhysa Ifansa za njegovo portretiranje Mycrofta; izbor Ifansa za ovu ulogu Myles McNutt iz The A.V. Cluba nazvao je "nadahnutim" i pohvalio je to što uspješno parira Millerovoj "ogorčenosti", kao i premijernu epizodu sezone općenito[28] – kasnije je rekao pozitivne riječi i o Ifansovoj izvedbi u završnim epizodama koje se tiču priče o Mycroftu uprkos tome što je našao nedostatke u širem zapletu.[29] Noel Kirkpatrick sa sajta TV.com također je pohvalio Ifansa rekavši da je "veoma lijepo" odigrao ulogu.[30] I epizoda "The Diabolical Kind" zaradila je pohvale, a mnogi su izdvojili emocionalnu dubinu i izvedbu Natalie Dormer. McNutt je Moriartyjino prisustvo i u ovoj epizodi i u cijeloj seriji nazvao "osvježavajuće dominantnim" i pohvalio je pripovijedanje i dijaloge, izdvojivši nekoliko duhovitih primjera iz ove epizode.[31] Epizoda ima rejting 9,0 na TV.com-u, a Kirkpatrick je rekao da je Dormer "potpuno uživala" u ulozi Moriarty i da u njoj ima još "dobrih stvari".[32] Kirkpatricku se svidjela i sezona kao cjelina zbog razvoja Holmesovog lika, i zbog izvedbe glumačke postave.

Treća sezona nastavila je s trendom pozitivnih kritika. Na Rotten Tomatoesu ima rejting 100%, zasnovan na 6 kritika, i prosječnu ocjenu 9,1 od 10.[33] IGN pohvalio je evoluciju lika Joan Watson, navodeći: "Dok se ostale inkarnacije para Holmes/Watson fokusiraju na Watsona koji je prijatelj, ljekar i podrška koja se uzima zdravo za gotovo, serija Elementarno izdigla je ovaj lik u nekoga s višim aspiracijama."[34] Naročite pohvale upućene su Opheliji Lovibond za njenu izvedbu u ulozi Sherlockove štićenice Kitty Winter; kritičari smatraju da je ona bila dobrodošao dodatak glumačkoj postavi. Epizoda "The One That Got Away" pobrala je pohvale kritičara za rješenje priče o Kitty, kao i za izvedbe Millera i Lovibond. Finale sezone – epizoda "A Controlled Descent" – dobilo je pozitivne ocjene. Matt Fowler s IGN-a dao mu je ocjenu 8,3 od 10 rekavši da je "brza kombinacija Sherlockovog popuštanja naletu bijesa i želji za heroinom bila vatren način za završetak sezone".[35]

I četvrta sezona zaradila je pozitivne kritike. Na Rotten Tomatoesu ima rejting 100%, zasnovan na 7 kritika, i prosječnu ocjenu 7,4 od 10.[36] Fowler je premijernoj epizodi sezone ("The Past is Parent") dao ocjenu 7,3 od 10. Pohvalio je produbljavajuće prijateljstvo Joan i Sherlocka i izvedbu Johna Noblea u ulozi Sherlockovog oca, ali je kritizirao činjenicu da ova epizoda nije kapitalizirala na krizi iz finala 3. sezone, rekavši da, "iako nije bilo ničega posebno lošeg u vezi s epizodom "The Past is Parent", jednostavno nije uspjela kapitalizirati na račun impulsa iz prethodne sezone".[37]

Rejting[uredi | uredi izvor]

Sezona Satnica (IVZ) Epizode Početak sezone Kraj sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
Datum Gledaoci
(u milionima)
Datum Gledaoci
(u milionima)
1.
Četvrtak, 22:00
24
27. 9. 2012.
13,41[38]
16. 5. 2013.
8,98[39]
2012/13.
14.
12,65[40]
2.
24
26. 9. 2013.
10,18[41]
15. 5. 2014.
7,37[42]
2013/14.
20.
11,74[43]
3.
24
30. 10. 2014.
7,57[44]
14. 5. 2015.
6,96[45]
2014/15.
35.
11,12[46]
4.
Četvrtak, 22:00
(epizode 1–16)
Nedjelja, 22:00
(epizode 17–24)
24
5. 11. 2015.
5,58[47]
8. 5. 2016.
5,46[48]
2015/16.
Još nepoznato
Još nepoznato
5.
Nedjelja, 22:00
24
2. 10. 2016.
6,03[49]
21. 5. 2017.
4.11[50]
2016/17.
Još nepoznato
Još nepoznato

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Godina Nagrada Kategorija Nominirani Rezultat Ref.
2012. Nagrada "Muse" organizacije Njujorške žene na filmu i televiziji Glumica Lucy Liu Dobitnik [51]
"People's Choice Awards" Omiljena nova TV-drama Elementarno Nominiran [52]
Nagrade "Satellite" Glumac u dramskoj seriji Jonny Lee Miller Nominiran [53]
2013. ASCAP-ove filmske i televizijske muzičke nagrade Top TV-serija Sean Callery i Mark Snow Dobitnik [54]
Nagrada "Edgar Allan Poe" Scenarij TV-epizode "Child Predator" Nominiran [55]
"Emmy" za programe u udarnom terminu Izvanredna naslovna muzička tema Sean Callery Nominiran [56]
Izvanredan dizajn naslovne špice Elementarno Nominiran [57]
Nagrada "Prism" Višeepizodni zaplet u dramskoj seriji – zloupotreba droga Elementarno Nominiran [58]
Najbolja ženska višeepizodna uloga u dramskoj seriji Lucy Liu Nominiran
EIC-ova Predsjednička nagrada Elementarno Dobitnik [59]
Nagrada "Saturn" Najbolja serija mrežne televizije Elementarno Nominiran [60]
Seoul International Drama Awards Najbolja glumica Lucy Liu Dobitnik [61]
Teen Choice Awards "Choice" TV-glumica: Akcija Lucy Liu Dobitnik [62]
Nagrada Asocijacije televizijskih kritičara Izvanredan novi program Elementarno Nominiran [63]
TV Guide Awards Omiljena nova serija Elementarno Nominiran
2014. GLAAD-ove medijske nagrade[64] Izvanredna pojedinačna epizoda (u seriji bez redovnih LGBT-likova) "Snow Angels" Dobitnik [65]
2015. "People's Choice Awards" Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [66]
Nagrada "Prism" Višeepizodni zaplet u dramskoj seriji – zloupotreba droga "No Lack of Void" / "End of Watch" Dobitnik [67]
Dramska epizoda – mentalno zdravlje Jean de Segonzac i Liz Friedman
("Corpse de Ballet")
Nominiran
Nagrada Voice Televizija Elementarno Dobitnik [68]
2016. People's Choice Awards Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [69]
World Soundtrack Academy Televizijski kompozitor godine Sean Callery Nominiran [70]
2017. People's Choice Awards Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [71]

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

U Australiji je Elementarno premijerno prikazana na Network Tenu 3. februara 2013.[72] Druga sezona počela se prikazivati 23. marta 2014,[73] a treća 2. marta 2015.[74]

U Kanadi se prikazuje simultano na Global Television Networku.[75][76][77] Na Novom Zelandu premijerno ju je emitirao Prime 27. februara 2013.[78]

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj seriju je otkupio Sky Living.[79] Na malim ekranima debitirala je 23. oktobra 2012.[80] Druga sezona počela se prikazivati 22. oktobra 2013,[81] a treća 11. novembra 2014.[82]

3. februara 2013. Elementarno je prikazana nakon 47. Super Bowla. Epizodu je pogledalo 20,8 miliona gledalaca uprkos tome što je izašla iz udarnog termina u Istočnoj vremenskoj zoni usljed kašnjenja početka utakmice zbog polusatnog prekida snabdijevanja električnom energijom.[83][84]

U Hrvatskoj seriju prikazuje RTL Televizija pod naslovom Sherlock i Watson, a RTL 2 emitira reprize starijih epizoda.

Povezani mediji[uredi | uredi izvor]

U februaru 2015. "Titan Books" objavio je prvi službeni povezani roman, The Ghost Line (ISBN 9781781169841), čiji je autor Adam Christopher. Drugi roman, Blood And Ink, također iz pera Adama Christophera, objavljen je 26. aprila 2016 (ISBN 9781785650277).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Gregson je u medijima prvobitno bio identificiran kao Tobias Gregson, što je ime iz originalnih priča. Ovo ime nakratko je upotrebljavano u ranim prikazima i kritikama serije. Holmes ga identificira kao kap. Thomasa Gregsona u epizodi 2x01, a više puta spomenut je kao Thomas u epizodi 2x06.[10][11] Scenaristi serije i CBS-ov sajt za medije naknadno su potvrdili da je ispravno ime ovog lika Thomas.[12][13][14]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Yuan, Jada (27. 9. 2012). "Lucy Liu on Elementary and That Other Sherlock Show Starring Benedict Cumberbatch". Vulture. Pristupljeno 3. 3. 2014. 
 2. ^ Handlen, Zack (20. 1. 2014). "How the CBS procedural surpassed the BBC drama". The A.V. Club. Pristupljeno 1. 3. 2014. 
 3. ^ Kondolojy, Amanda (23. 10. 2012). "Vegas & Elementary Get Full Season Orders From CBS". TV by the Numbers. Pristupljeno 1. 3. 2014. 
 4. ^ Porter, Rick (15. 11. 2012). "Guys With Kids and Elementary get more episodes & Vegas cut by one". Zap2It. Pristupljeno 1. 3. 2014. 
 5. ^ Kondolojy, Amanda (27. 3. 2013). "The Good Wife, Elementary, Person Of Interest, 2 Broke Girls, NCIS: LA, The Mentalist, Mike & Molly, Hawaii Five-0 & Blue Bloods Renewed by CBS". TV by the Numbers. Pristupljeno 1. 3. 2014. 
 6. ^ "Find Out Which CBS Shows Have Also Been Renewed for the 2016-2017 Season!". CBS. 25. 3. 2016. Pristupljeno 25. 3. 2016. 
 7. ^ "CBS Studios Shows - 2015/16 Season - Episode Orders Revealed". spoilertv.com. Pristupljeno 18. 8. 2015. 
 8. ^ "CBS podaje daty jesiennych premier!". showtv.pl. Pristupljeno 9. 6. 2015.  (pl)
 9. ^ "About Elementary". CBS. Pristupljeno 21. 5. 2016. 
 10. ^ Hale, Mike (27. 9. 2012). "A Sherlock Holmes, Out of Rehab and Teaming Up With a Lady Watson". The New York Times. str. C3. Pristupljeno 20. 4. 2013. 
 11. ^ McNamara, Mary (26. 9. 2012). "Television review: 'Elementary' puts new Sherlock, Watson on the case". Los Angeles Times. Pristupljeno 20. 4. 2013. 
 12. ^ Elementary Writers (14. 4. 2013). "@Elementary_Fans in the Elementraverse, Gregson's first name is 'Tommy'". Twitter. Pristupljeno 9. 1. 2014. 
 13. ^ "About the Show: Elementary". CBS Press Express. juli 2013. Arhivirano s originala, 30. 9. 2013. Pristupljeno 9. 1. 2014. 
 14. ^ "Bios: Aidan Quinn". CBS Press Express. Pristupljeno 9. 1. 2014. 
 15. ^ Gelman, Vlada. "'Elementary' Boss on Joan's New Life, Sherlock's 'Rougher' Protégé & More". TV Line. Pristupljeno 1. 2. 2015. 
 16. ^ Fowle, Kyle (21. 1. 2016). "Elementary recap: 'Murder Ex Machina'". Entertainment Weekly. Pristupljeno 24. 5. 2016. 
 17. ^ a b c Roberts, Sheila (17. 7. 2012). "Comic-Con: Executive Producers Robert Doherty and Carl Beverly Talk New CBS Series ELEMENTARY, Comparisons to SHERLOCK, and More". Collider. Pristupljeno 3. 9. 2012. 
 18. ^ Goldberg, Lesley (27. 2. 2012). "Lucy Liu to Play Watson in CBS's Sherlock Holmes Drama Pilot". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 7. 2012. 
 19. ^ Goldberg, Lesley (29. 7. 2012). "TCA 2012: 'Elementary' Showrunner Says Most Shows Have a Sherlock". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 7. 2012. 
 20. ^ Sherwin, Adam (21. 1. 2012). "Legal thriller looms as Sherlock takes his caseload to New York". The Independent. Pristupljeno 29. 7. 2012. 
 21. ^ a b Sherwin, Adam (15. 2. 2012). "Jonny Lee Miller to play Sherlock Holmes in US series". The Independent (London). Pristupljeno 29. 7. 2012. 
 22. ^ Chuck Taylor. "New CBS Drama Elementary Set in Brooklyn Heights and filmed in Harlem". Brooklyn Heights. Pristupljeno 2. 1. 2016. 
 23. ^ "Elementary - Season 1 Reviews". Flixster. Pristupljeno 11. 2. 2014. 
 24. ^ "Elementary - Season 1 Reviews". CBS Interactive Inc. Pristupljeno 11. 2. 2014. 
 25. ^ Phelim O'Neill. "Elementary – box set review". The Guardian. Pristupljeno 11. 2. 2014. 
 26. ^ Farhi, Paul (16. 9. 2013). "CBS's Elementary: Sherlock, Rehabbed". The Washington Post. Pristupljeno 18. 12. 2013. 
 27. ^ "Elementary - Season 2 Reviews". Flixster. Pristupljeno 9. 2. 2014. 
 28. ^ McNutt, Myles. "Elementary - "Step Nine"". The A.V. Club. Pristupljeno 6. 8. 2014. 
 29. ^ McNutt, Myles. "Elementary: "The Grand Experiment"". Pristupljeno 6. 8. 2014. 
 30. ^ Kirkpatrick, Noel. "Elementary Season 2 Premiere Review: Home Again, Home Again". Pristupljeno 6. 8. 2014. 
 31. ^ McNutt, Myles. "Elementary: "The Diabolical Kind"". Pristupljeno 6. 8. 2014. 
 32. ^ Kirkpatrick, Noel. "Elementary "The Diabolical Kind" Review: Affection Was Never Wasted". Pristupljeno 6. 8. 2014. 
 33. ^ "Elementary - Season 3 Reviews". Flixster. Pristupljeno 6. 3. 2015. 
 34. ^ "ELEMENTARY: "ENOUGH NEMESIS TO GO AROUND" REVIEW". IGN. Pristupljeno 6. 3. 2015. 
 35. ^ Matt Fowler (15. 5. 2015). "Elementary: "A Controlled Descent" Review". IGN. 
 36. ^ "Elementary - Season 4 Reviews". Flixster. Pristupljeno 11. 11. 2015. 
 37. ^ Matt Fowler (11. 11. 2015). "ELEMENTARY: "THE PAST IS PARENT" REVIEW". IGN. 
 38. ^ Kondolojy, Amanda (28. 9. 2012). "Thursday Final Ratings: 'Big Bang Theory', 'Grey's Anatomy', Adjusted Up; 'Parks & Rec', 'Up All Night', 'SNL: Weekend Update', 'The Office', 'Glee', 'Scandal', 'Rock Center' Adjusted Down". TV by the Numbers. Pristupljeno 28. 9. 2012. 
 39. ^ Kondolojy, Amanda (17. 5. 2013). "Thursday Final Ratings: 'Hannibal', 'The Big Bang Theory', 'The Vampire Diaries', 'Grey's Anatomy' & 'Office' Retrospective Adjusted Up". TV by the Numbers. Pristupljeno 17. 5. 2013. 
 40. ^ Dominic Patten. "Full 2012-2013 TV Season Series Rankings". Deadline. 
 41. ^ Kondolojy, Amanda (27. 9. 2013). "Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'The Michael J Fox Show' & 'The X Factor' Adjusted Up; 'The Crazy Ones' Adjusted Down". TV by the Numbers. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
 42. ^ Bibel, Sara (16. 5. 2014). "Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'Grey's Anatomy' Adjusted Up; 'Reign' & 'The Millers' Adjusted Down". TV by the Numbers. Pristupljeno 16. 5. 2014. 
 43. ^ Deadline Team, The (23. 5. 2014). "Full 2013-14 Series Rankings". Pristupljeno 23. 5. 2014. 
 44. ^ Bibel, Sara (31. 10. 2014). "Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries' & 'Scandal' Adjusted Up; 'Mom', 'Two and a Half Men', 'The McCarthys' & 'Elementary' Adjusted Down". TV by the Numbers. Pristupljeno 31. 10. 2014. 
 45. ^ Bibel, Sara (15. 5. 2015). "Thursday Final Ratings: 'The Blacklist' Adjusted Up; 'Reign' Adjusted Down; No Adjustment to 'Scandal'". TV by the Numbers. Pristupljeno 15. 5. 2015. 
 46. ^ Deadline Team, The (22. 5. 2015). "Full 20114-15 Series Rankings". Pristupljeno 22. 5. 2015. 
 47. ^ Porter, Rick (6. 11. 2015). "Thursday Final Ratings: ‘Elementary’ and 'Mom' adjust down considerably thanks to NFL". TV by the Numbers. Pristupljeno 6. 11. 2015. 
 48. ^ Porter, Rick (10. 5. 2016). "Sunday final ratings: 'Good Wife' finale adjusts up, 'Once Upon a Time' and 'Carmichael Show' adjust down". TVbytheNumbers. Pristupljeno 10. 5. 2016. 
 49. ^ Porter, Rick (4. 10. 2016). "'Family Guy' adjusts up, final NFL numbers: Sunday final ratings". TV by the Numbers. Pristupljeno 4. 10. 2016. 
 50. ^ Porter, Rick (23. 5. 2017). "'Bob’s Burgers’ and ‘Family Guy’ finales adjust up, ‘AFV’ adjusts down: Sunday final ratings". TV by the Numbers. Pristupljeno 23. 5. 2017. 
 51. ^ "NYWIFT | 2012 Muse Awards Highlights". nywift.org. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 52. ^ "People's Choice: Winners and nominees". Digital Spy. 10. 1. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 53. ^ "2012 | Categories | International Press Academy". www.pressacademy.com. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 54. ^ "ASCAP Honors Top Film and Television Music Composers at 28th Annual Awards Celebration". www.ascap.com. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 55. ^ "2013 nominees". theedgars.com. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 56. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 57. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 58. ^ "EIC Announces Nominations for 17th Annual PRISM Awards Including Performances by Denzel Washington, Bradley Cooper, Claire Danes, Mark Harmon, Kiefer Sutherland". PRWeb. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 59. ^ "Flight, Mark Harmon, Katey Sagal, Silver Linings Playbook, Linda Cardellini, Go On, American Horror Story: Asylum, Dr. Drew on Call Among 17th Annual PRISM Award Winners - Press Release - Digital Journal". www.digitaljournal.com. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 60. ^ "2013 Saturn Award Nominees Announced - Dread Central". Dread Central. 20. 2. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 61. ^ 6, halves in unison September (6. 9. 2013). "[Exclusive] “Seoul International Drama Awards 2013” Winners and Performances from Kara, 4minute, B.A.P and More!". Soompi. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 62. ^ "First Wave of Teen Choice Nominations Announced • mjsbigblog". mjsbigblog. 22. 5. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 63. ^ "The Television Critics Association Announces 2013 TCA Award Nominees – Television Critics Association". tvcritics.org. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 64. ^ Townsend, Megan (3. 5. 2014). "George Takei, "Orange is the New Black," "Concussion" among #GLAADAwards recipients in New York City". GLAAD. Pristupljeno 4. 5. 2014. 
 65. ^ Townsend, Megan (3. 5. 2014). "George Takei, "Orange is the New Black," "Concussion" among #GLAADAwards recipients in New York City". GLAAD. Pristupljeno 4. 5. 2014. 
 66. ^ "People’s Choice Awards 2015: Full List Of Winners". People's Choice. 8. 1. 2015. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 67. ^ "2015 nominees". EIC Online. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 68. ^ "2015 Award Winners". 
 69. ^ "People’s Choice Awards 2016: Full List Of Winners". People's Choice. 7. 1. 2016. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 70. ^ Gent, Film Fest. "16th World Soundtrack Awards announces first wave of nominees". Film Fest Gent. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 71. ^ "People's Choice Awards 2017: Full List Of Winners". People's Choice. 19. 1. 2017. Pristupljeno 6. 7. 2017. 
 72. ^ Knox, David (29. 1. 2013). "Programmer’s Wrap 2013: TEN". TV Tonight. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 73. ^ Knox, David (12. 3. 2014). "Returning: Elementary". TV Tonight. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 74. ^ Knox, David (27. 2. 2015). "Elementary: March 2". TV Tonight. Pristupljeno 7. 3. 2015. 
 75. ^ "GLOBAL TELEVISION UNVEILS 2012/13 PRIMETIME LINEUP". 30. 5. 2012. 
 76. ^ "From 'Survivor' to 'Elementary', CBS sets Fall 2012 premiere dates". 
 77. ^ "Elementary — Episode Guide". Global Television Network. Shaw Media. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 78. ^ "Prime TV and CBS Studios International Conclude New Deal". 30. 5. 2012. Pristupljeno 5. 8. 2012. 
 79. ^ Munn, Patrick (3. 7. 2012). "BSkyB Acquires UK Rights To ‘Arrow’, ‘Elementary’, ‘The Following’ & ‘Vegas’". TVWise. Pristupljeno 3. 7. 2012. 
 80. ^ Munn, Patrick (3. 10. 2012). "Sky Living Sets UK Premiere Date For ‘Elementary’". TV Wise. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 81. ^ Munn, Patrick (2. 10. 2013). "Sky Living Sets UK Premiere Date For ‘Elementary’ Season 2". TV Wise. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 82. ^ The TVWise Team (28. 10. 2014). "Sky Living Sets UK Premiere Date For ‘Elementary’ Season 3". TV Wise. Pristupljeno 15. 2. 2015. 
 83. ^ Seidman, Robert (3. 2. 2013). "Updated: Bad News for 'Elementary' As Super Bowl Power Outage Delays Game ~34 Minutes". TV by the Numbers. Pristupljeno 4. 2. 2013. 
 84. ^ Bibel, Sara (5. 2. 2013). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'Super Bowl' Tops Week 19 Viewing Among Adults 18-49 & With Total Viewers". TV by the Numbers. Pristupljeno 5. 2. 2013. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]