Elementarno

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elementarno
Naslovni kadar
Izvorni naslovElementary
Još poznato kaoSherlock i Watson
ŽanrKrimi-serija
AutorRobert Doherty
Bazirano naDjelima Arthura Conana Doylea
GlumciJonny Lee Miller
Lucy Liu
Aidan Quinn
Jon Michael Hill
John Noble
Nelsan Ellis
Desmond Harrington
James Frain
KompozitorSean Callery
Porijeklo Sjedinjene Američke Države
Originalni jezikEngleski
Br. sezona7
Br. epizoda154 (spisak)
Produkcija
Izvršni producentiRobert Doherty
Craig Sweeny
Sarah Timberman
Carl Beverly
John Coles
John Polson
Jason Tracey
ProducentiAlysse Bezahler
Geoffrey Hemwall
Melissa Owen
Carol Cuddy
MontažaGerald Valdez
Sondra Watanabe
LokacijaNew York City
KinematografijaRon Fortunato
Tom Houghton
Peter Reniers
Trajanje43–46 minuta
Produkcijske kompanijeCBS Television Studios
Timberman/Beverly Productions
Hill of Beans Productions
DistributeriCBS Television Distribution
Paramount Home Media Distribution (DVD)
Emitiranje
Originalna mrežaCBS
Emitiranje27. 9. 2012 – 15. 8. 2019.

Elementarno (prevedeno i kao Sherlock i Watson) jest američka krimi-serija koja predstavlja modernizaciju priča o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Autor serije jest Robert Doherty, a glavne uloge tumače Jonny Lee Miller kao Holmes i Lucy Liu kao dr. Joan Watson. Prva epizoda u SAD-u emitirana je 27. septembra 2012, a radnja serije smještena je u New York City, gdje je većinom i snimana.[1] S 24 epizode po sezoni, do kraja druge sezone Miller je postao glumac koji je najviše puta glumio Sherlocka Holmesa na televiziji i(li) filmu, nadmašivši Jeremyja Bretta (41 TV-epizoda) i Eillea Norwooda (47 nijemih filmova).[2]

Serija prati Holmesa, ovisnika na rehabilitaciji i bivšeg konsultanta u Scotland Yardu, koji pomaže Njujorškoj policiji u rješavanju zločina. Njegova ravnodušnost prema policijskim procedurama često ga dovodi u sukob s kapetanom Thomasom Gregsonom (Aidan Quinn) iako njih dvojica i dalje pokazuju uzajamno poštovanje. Holmesova pomoćnica je dr. Joan Watson, koja je u početku bila zadužena da nadzire Holmesovu rehabilitaciju. Ona je bivša hirurginja, a unajmio ju je Sherlockov otac kako bi mu pomogla u rehabilitaciji. Njih dvoje kasnije počinju zajedno raditi na Holmesovim slučajevima i Watson na kraju postaje Holmesova pripravnica, a zatim ravnopravna partnerica. U seriji je prikazan i Holmesov dugoročni sukob s njegovom smrtnom neprijateljicom i bivšom djevojkom Jamie Moriarty (Natalie Dormer). U ostalim ulogama pojavljuju se Jon Michael Hill kao detektiv Marcus Bell, Rhys Ifans kao Sherlockov brat Mycroft i John Noble kao Sherlockov otac Morland.

Prije premijernog prikazivanja serija je naišla na određene kritike na račun toga što blisko prati BBC-jevu modernizaciju Doyleovih djela, seriju Sherlock.[3] Nakon premijere naručena je puna sezona, a kasnije i još dvije dodatne epizode.[4][5] Dvodijelna premijera druge sezone djelomično je snimljena u Londonu.[6] Kritičari su otad dobro primili seriju, pohvalivši izvedbu glumaca, scenarij i novi pristup izvornom materijalu.

Sedma i posljednja sezona počela je 23. maja 2019, a završila 15. augusta iste godine.[7]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nakon što je pao u nemilost u Londonu i nakon perioda rehabilitacije moderni ekscentrični Sherlock Holmes seli se na Manhattan, gdje ga je njegov bogati otac prisilio da živi s tzv. partnericom za trijeznost, dr. Joan Watson. Nekad uspješna hirurginja sve dok nije izgubila jednog pacijenta, Watson vidi svoj trenutni posao kao još jednu priliku da pomogne ljudima. Međutim, Sherlock nije ni nalik njenim prethodnim klijentima. On je obavještava da se ništa od njene stručnosti kao specijalistice za ovisnost ne može primijeniti na njega i da je on osmislio vlastiti postrehabilitacijski tretman – povratak na posao kao policijski konsultant u New York Cityju. Watson nema izbora nego da se pridruži svom novom, mrzovoljnom klijentu na njegovim poslovima.

Sherlock s vremenom uviđa da mu je njeno medicinsko obrazovanje od pomoći, a Watson shvata da ima talenta za istraživanje. Sherlockov kontakt u policiji, kapetan Thomas Gregson, iz prethodnog iskustva kad je sarađivao sa Scotland Yardom zna da je Sherlock briljantan u rješavanju slučajeva i rado ga prihvata kao dio svog tima, u kojem je još i det. Marcus Bell, istražitelj s oštrom intuicijom i zastrašujućom vještinom ispitivanja sumnjivaca. Iako u početku skeptičan u vezi s Holmesom i njegovim neobičnim metodama, Bell počinje priznavati Sherlocka kao prednost u njihovim istragama.

Epizode[uredi | uredi izvor]

SezonaEpizodeOriginalno emitiranje
PremijeraFinale
1.2427. 9. 2012.16. 5. 2013.
2.2426. 9. 2013.15. 5. 2014.
3.2430. 10. 2014.14. 5. 2015.
4.245. 11. 2015.8. 5. 2016.
5.242. 10. 2016.21. 5. 2017.
6.2130. 4. 2018.17. 9. 2018.
7.1323. 5. 2019.15. 8. 2019.

Glumci i likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

 • Jonny Lee Miller kao Sherlock Holmes: bivši konsultant u Scotland Yardu, koji sad živi u New York Cityju nakon što je tu završio tretman odvikavanja od droge, na koju se "navukao" u Ujedinjenom Kraljevstvu. Holmes je deduktivni genije sa širokom lepezom neobičnih interesa i entuzijazama, koji mu pomažu u istragama. Osjećajući da su u SAD-u slučajevi kriminala zanimljiviji, odlučuje ostati u New Yorku. Stupa u kontakt sa starim saradnikom, kapetanom Thomasom Gregsonom iz Njujorške policije, kako bi se vratio na svoj prethodni posao detektiva konsultanta. Njegov otac prisiljava ga da živi s dr. Joan Watson, tzv. partnericom za trijeznost, koja se brine o njemu. Millerov Holmes pokazuje mnoge kanonske aspekte Doyleovog lika, dok su njegovi porodični odnosi, naročito ozlojeđenost prema ocu, dodani u narativ. U periodu između druge i treće sezone Sherlock je proveo osam mjeseci u Britaniji radeći za MI6. Vratio se u New York u epizodi "Enough Nemesis to Go Around" s novom štićenicom, Kitty Winter. Na kraju treće sezone ponovo posrće i poseže za drogom, ali mu veze njegovog oca omogućuju da nastavi raditi za Njujoršku policiju. Sredinom četvrte sezone otkriveno je da je njegova majka May također bila ovisnica. U posljednjim epizodama pete sezone počinje patiti od neobjašnjenih glavobolja i nedostatka koncentracije, te ima halucinacije u kojima mu se priviđa žena zasnovana na njegovoj majci; na početku šeste sezone otkriveno je da pati od sindroma nakon potresa mozga (ili postkomocijskog sindroma), što je zahtijevalo da mu budu propisani pažljivo uravnotežen sistem lijekova i raznovrsne mentalne aktivnosti s ciljem pospješenja oporavka njegovog mozga mada to otežava njegova "potreba" da koristi posao kako bi pobjegao od prošlih ovisnosti. Do početka sedme sezone zvanično se oporavio iako je rekao da bi još jedan udarac u glavu mogao imati ozbiljne posljedice po njegovo zdravlje. U pretposljednjoj epizodi serije, nakon što je Odin Reichenbach naložio ubistvo njegovog oca, suočava se s Reichenbachom i pritom lažira svoju smrt, što omogući da Reichenbach bude uhapšen i kasnije konačno osuđen za brojne zločine. U posljednjoj epizodi, nakon tri godine skrivanja po svijetu, vraća se u New York kad ga Moriarty izmami lažnom prijetnjom za Joanin život. Kasnije odlučuje ostati sa Joan kad se ona podvrgne terapiji protiv raka i njih dvoje ponovo se udružuju nakon još jedne godine kad se ona oporavi.
 • Lucy Liu kao dr. Joan Watson (rođ. Yun): Holmesova tzv. partnerica za trijeznost. Bila je uspješna hirurginja, što je dodatak njenim vještinama. Došla je Sherlocku kad ju je njegov otac unajmio kao njegovu partnericu za trijeznost[8] kako bi mu pomogla da ostane "čist" nakon završetka rehabilitacije. Nakon što je period na koji je bila unajmljena istekao, ostaje sa Sherlockom slagavši mu da ju je njegov otac zadržao u službi. On se počinje oslanjati na njen rad i počinje joj vjerovati jer mu ona pomaže da prihvati svoj život nakon ovisnosti. Nakon izvjesnog vremena Holmes otkriva da Watson više ne dobija plaću da bi ostala s njim kao partnerica za trijeznost. Nudi joj mjesto pripravnice govoreći joj koliko mu ona znači i kako mu pomaže da se fokusira. Watson prihvata ponudu i počinje svoju detektivsku obuku uz Holmesa. Nakon što se Sherlock vratio u London, Watson postaje pouzdana konsultantica 11. policijske stanice, a uporedo uzima i tradicionalnije slučajeve, kakve obično vode privatni istražitelji, a koje Sherlock izbjegava. Uprkos tome njih dvoje nastavljaju raditi zajedno nakon Sherlockovog povratka u New York iako Watson povremeno uzima slučajeve nezavisne od Holmesovih. Joan ima brata Orena i polusestru Lin Wen (rođ. Yun; isti otac, druga majka). U posljednje dvije sezone Joan počinje raditi na tome da postane majka te je u posljednjoj epizodi, čija se radnja odvija tri godine nakon što je Sherlock lažirao svoju smrt kako bi osigurao Odin Reichenbach bude uhapšen, otkriveno da je usvojila sina, Arthura. U istom periodu napisala je i objavila knjigu o partnerstvu sa Sherlockom i nastavila raditi za policiju kao konsultantica. Pri kraju te epizode otkriva da ima rak i da počinje s hemoterapijom, što Sherlocka navede da ostane s njom tokom oporavka i ona se oporavi u roku jedne godine.
 • Aidan Quinn kao kap. Thomas "Tommy" Gregson:[n 1] kapetan 11. stanice Njujorške policije. Ranije je bio dodijeljen Scotland Yardu kako bi posmatrao rad njihovog Odjela za protivterorizam; tu je upoznao Holmesa i ostao impresioniran njegovim radom. Holmes mu se iskreno sviđa i njih dvojica uzajamno se poštuju iako je Gregson priznao da je Holmes "gnjavator". U drugoj sezoni Gregson se rastao od svoje supruge Cheryl nakon 20 godina braka, a do početka treće sezone okončan je i brakorazvodni proces. U petoj epizodi treće sezone ("Rip Off") otkriveno je da je njegova kćerka, Hannah Gregson (Liza J. Bennett), ambiciozna patrolna policajka u 15. stanici. U pretposljednjoj epizodi treće sezone ("Absconded") Gregsonu je ponuđena promocija na funkciju zamjenika šefa Njujorške policije zbog dobrih rezultata njegove jedinice, ali, uprkos nagovještajima da neki visoki funkcioneri žele da prihvati ovu ponudu, on odlučuje ostati zato što više vrednuje svoju trenutnu ulogu i mogućnost interakcije s ljudima nego mogućnosti koje nudi promocija. U istoj epizodi spomenuto je da je jedno vrijeme radio u 14. stanici kao novopromovirani detektiv i da je bio postavljen za šefa Odjela za teške zločine u dobi od 40 godina. Sredinom četvrte sezone otkriveno je da je u vezi s Paige Cowen, bivšom detektivkom, koja je dala otkaz nakon što je njena jedinica optužena za uzimanje mita; nakon što Watson nabasa na njih u jednom restoranu, nakratko prekidaju vezu zato što Paige ne želi da ljudi misle loše o Gregsonu čak iako ona nije bila umiješana u spomenute aktivnosti svoje jedinice, ali Watson uskoro otkriva da Paige zapravo ima multiplu sklerozu i uvjerava Gregsona da njihovoj vezi pruži još jednu priliku; kasnije se vjenčaju. Tokom šeste sezone, kad je Bell razmišljao o transferu iz policije u službu saveznih maršala, Gregson je primijetio da Holmes, Watson i Bell čine dobar tim jer ih Bell zaustavlja u pretjeranom zaobilaženju pravila u njihovim istragama. Početkom sedme sezone teško je ranjen dok je radio na jednom starom neriješenom slučaju, što je dovelo do otkrivanja urote čije je konce vukao medijski moćnik Odin Reichenbach. U posljednjoj epizodi serije, čija se radnja događa tri godine nakon hapšenja Reichenbacha, otkriveno je da se penzionisao godinu ranije kako bi proveo što je moguće više vremena s Paige, koja je u međuvremenu podlegla multipli sklerozi. Dobitnik je više priznanja, između ostalih, Medalje časti i Medalje za hrabrost od Njujorške policije.
 • Jon Michael Hill kao detektiv prvog stepena / kapetan Marcus Bell: Holmes i Watson često rade s njim. Iako se u početku protivio ideji da dobijaju pomoć od Sherlocka, kasnije shvata Sherlockov detektivski talent i spremno prihvata njegove savjete. U drugoj sezoni nakratko je bio prebačen na kancelarijski posao nakon što je zadobio potencijalno ozbiljnu povredu ramena od neprijateljski raspoloženog svjedoka, koga je Sherlock ranije ispitivao, ali suočavanje s Holmesom pomoglo mu je da nadvlada psihološke probleme koji su kočili njegov oporavak i on se vratio na stari posao. U četvrtoj sezoni razmatra polaganje ispita za narednika, ne nužno radi posla ili napredovanja u hijerarhiji nego radi više plaće kako bi pomogao svojoj bolesnoj majci. Tokom šeste sezone Maršalska služba pokušava ga regrutirati u svoje redove i on se odluči prijaviti za transfer nakon što magistrira, za što je rok pola godine. Međutim, kasnije odustaje od toga, najprije nakon što Sherlock na kraju sezone preuzme krivicu za ubistvo serijskog ubice Michaela Rowana kako bi zaštitio i Joan i Gregsonovu kćerku Hannah od krivičnog gonjenja, te zatim ponovo početkom sedme sezone kad Gregson bude teško ranjen kako bi pomogao u istrazi o uroti. U posljednjoj epizodi, čija se radnja odvija tri godine nakon događaja u epizodi prije, otkriveno je da se oženio i da ima dijete, kao i da je promoviran u kapetana nakon Gregsonovog penzionisanja godinu ranije. Također je dobitnik više nagrada i priznanja.
 • John Noble kao Morland Holmes: Sherlockov otac, koji dolazi u New York nakon što Sherlock ponovo posegne za drogom. Radi kao eminentni poslovni konsultant sređujući dogovore za razne kompanije kako bi postigle svoje ciljeve bez obzira na to kakvi oni mogu biti, a Sherlock ga je opisao kao "neutralnu" stranku u značenju da ga se ne tiču posljedice ciljeva njegovih klijenata dok god se oni ostvaruju. Odlučio je ostati u New Yorku zbog nepoznatih dugoročnih razloga koji se tiču Sherlocka, a Watson na osnovu nezavisne istrage špekulira da je pretrpio ozbiljnu povredu stomaka u neuspješnom pokušaju ubistva prije dvije godine i vjeruje da je ponovo na nečijem nišanu. S namjerom da otkloni tu prijetnju, na kraju četvrte sezone preuzima vodstvo Moriartyjine organizacije, što će mu pomoći da je uništi iznutra i garantirati sigurnost njegovog sina od daljnjih napada. Kasnije se dva puta vraća u New York: jednom tokom šeste sezone, nakon smrti svog starijeg sina Mycrofta, kada on i Sherlock konačno prelaze preko svih neriješenih stvari između njih, a drugi put u sedmoj sezoni, kad ga Sherlock zamoli da mu pomogne srušiti Odina Reichenbacha. Međutim, nakon što Morlandove mahinacije znatno oslabe Reichenbachovu kompaniju i zamalo dovedu do njegovog izbacivanja iz nje, Reichenbach se revanšira tako što orkestrira da Morlanda ubije jedna od Morlandovih saradnica, čime biva pripremljen konačni obračun između Sherlocka i Reichenbacha.
 • Nelsan Ellis kao Shinwell Johnson: nekadašnji pacijent dr. Watson i bivši zatvorenik i član bande SBK (South Bronx Killas). On i Watson ponovo se susreću nakon što bude pušten iz zatvora na uvjetnu kaznu. Tokom nje Watson mu je pomogla da sredi svoj život van zatvora, istovremeno mu pomažući i u pokušaju da izgradi odnos sa svojom kćerkom. Nakratko je bio neslužbeni doušnik jednog agenta FBI-a, a potom je radio kao službeni doušnik Jedinice za bande policije Bronxa. Njegov odnos sa Sherlockom i Joan pogoršava se kad Sherlock otkrije da je Shinwell odgovoran za smrt svog prijatelja tokom njegovog prvog članstva u SBK-u, ali Shinwell je napisao priznanje za taj zločin dok se pripremao da sruši bandu, međutim, biva ubijen od još jednog njenog člana.
 • Desmond Harrington kao Michael Rowan: Ovisnik na odvikavanju koga impresioniraju Sherlockove metode pomoću kojih se nosi sa svojom ovisnošću i koji postaje njegov prijatelj i oslonac dok se bori sa zdravstvenim problemom. Ubrzo se otkriva da je ubica nakon što je prikazan dok zakopava tijelo jedne žene na nepoznatoj lokaciji; na kraju se ispostavlja da je serijski ubica, koji je, prema procjenama, ubio najmanje desetak žena u više saveznih država i koji je pripisao Sherlocku zasluge za to što ga je uvjerio da se fokusira na svoj "posao" (tj. ubijanje) kako bi se riješio ovisnosti o heroinu. Kada zdravstveni problemi smanje Sherlockove detektivske sposobnosti, Michael napušta New York na neko vrijeme kako bi mu omogućio da se oporavi. Vraća se krajem sezone, kada, nakon što je otkriveno da je nekoliko godina ranije ubio supruga svog prijatelja (homoseksualca) koji je također bio ovisnik, napada Joan, ali bježi kad ga ona ozbiljno rani i potom biva pronađen ubijen; kasnije je otkriveno da ga je ubila Gregsonova kćerka Hannah kao odmazdu za to što je ranije ubio njenu cimericu.
 • James Frain kao Odin Reichenbach: Dobro poznati medijsko-tehnološki moćnik, koga Sherlock i Joan upoznaju nakon što ih unajmi da otkriju ko je prijetio da će oteti njegovu nećakinju. Ubrzo se ispostavi da je izmislio prijetnju kao način da ih testira, vjerujući da je u njima pronašao srodne duše zbog njihove spremnosti da odu i preko granice dozvoljenog kako bi zaštitili nevinu osobu, kao i da je indirektno odgovoran za pokretanje niza događaja koji su doveli do ranjavanja Gregsona na početku sezone. Reichenbach kasnije otkriva Sherlocku namjeru da koristi svoja praktično neograničena sredstva i resurse, i na internetu i van njega, kako bi kreirao sistem koji prevenira buduće zločine odabirom pretpostavljenih zločinaca iz baze podataka na osnovu špijuniranja njihovih aktivnosti i njihovim ubijanjem prije nego što svoje planove provedu u djelo. Međutim, iako Reichenbach zvanično želi učiniti dobru stvar, Sherlock osjeća da njegov sistem ne funkcionira, navodeći kao primjer kako je naložio ubistvo vozačice autobusa koja je na društvenim mrežama pisala tirade o svojim planovima da ubije putnike; kratko proučavanje njenih aktivnosti na društvenim mrežama potvrdilo je Sherlocku da je u prošlosti pisala slične tirade u isto doba godine i da nikad nije prešla s riječi na djela. Iako se predstavlja voljnim slušati Sherlockove upute, Reichenbach ubrzo pokazuje da je izuzetno nemilosrdan u dokazivanju toga da njegov sistem radi, idući dotle da naloži ubistvo jedne od njegovih ciljanih osoba i njenih roditelja i da to bude prikazano kao ubistvo i samoubistvo (nakon što je Sherlock odvratio prijetnju uvjerivši ciljanu osobu da odabere nenasilan pristup rješavanju svojih problema), a kasnije orkestrira i ubistvo Sherlockovog oca Morlanda nakon što ovaj pomogne svom sinu u oslabljivanju Reichenbachove kompanije i gotovo ga izbaci iz nje. Potonja stvar rezultira obračunom između njega i Sherlocka, kada Sherlock lažira svoje ubistvo od Reichenbachovih ruku kako bi napokon bio uhapšen zbog svojih zločina. U posljednjoj epizodi serije, čija se radnja događa tri godine kasnije, nakon dugog suđenja, konačno je osuđen za brojna ubistva (ali ne i za Sherlockovo) i druge zločine povezane s njegovom urotom na 148 godina zatvora.

Epizodni[uredi | uredi izvor]

 • Ophelia Lovibond kao Katheryn "Kitty" Winter: Sherlockova najnovija štićenica, koju je doveo sa sobom iz Londona nakon što je napustio MI6. U početku joj je zadatak bio da špijunira Watson dok je ova nije otkrila. Sherlock je sklon tome da bude strog prema njoj, ali se divi njenim detektivskim sposobnostima. Njeno pravo ime nije poznato s obzirom na to da je bila oteta i silovana u Londonu prije nego što je upoznala Sherlocka, pa je promijenila ime u pokušaju da zaboravi to što je pretrpjela. Njen lik zasnovan je na Kitty Winter iz Doyleove priče "Ugledni klijent".[14] Nakon što se suočila sa svojim silovateljem i unakazila ga, odlučila se vratiti u London kako bi koristila vještine kojima ju je Sherlock podučio.
 • Ato Essandoh kao Alfredo Llamosa: Sherlockov tzv. sponzor u Anonimnim ovisnicima, koji se i sam odvikava od droge. Nakon što se bavio krađama automobila, odlučio je promijeniti svoj život. Sada ga razne automobilske kompanije plaćaju da testira sigurnosne sisteme u njihovim automobilima i on povremeno dopušta Sherlocku da isproba vlastite sposobnosti na njima. Jedan je od malobrojnih pravih Sherlockovih prijatelja, ali ne oklijeva ga kritizirati i tjera ga da nastavi s procesom rehabilitacije, uključujući i to da sam postane sponzor. Također podučava Watson kako da zaobiđe sigurnosne sisteme u automobilima. Holmes ga je "otpustio" kao sponzora da bi mu mogao pomagati kao prijatelj.
 • Rhys Ifans kao Mycroft Holmes: Sherlockov stariji brat, koji još uvijek živi u Londonu. On i Sherlock imali su vrlo gorak odnos u prošlosti, ali Mycroft preduzima neke korake kako bi se pomirio s bratom i postaje dobar prijatelj sa Joan. Vlasnik je lanca restorana i izvrstan je kuhar. Kasnije je otkriveno da radi za MI6 i postaje potrebno da lažira svoju smrt u epizodi "The Grand Experiment", za što je Sherlock osjetio da predstavlja Mycroftov nedostatak povjerenja u njega da će naći drugo rješenje trenutne dileme. Za Mycrofta je potvrđeno da je umro uslijed aneurizme. Njegova posljednja poznata lokacija bio je Novi Zeland i Sherlock nakratko tuguje za njim kad sazna za to i žali što se nije uspio pomiriti s bratom prije njegove smrti.
 • Natalie Dormer kao Irene Adler / Jamie Moriarty: Kao Irene, ona je Sherlockova bivša ljubav, dok je pod svojim pravim identitetom (Moriarty) zločinačka rukovoditeljica koja je zavela Sherlocka – i zatim lažirala Ireneinu smrt – kako bi odvukla njegove istrage od njenih zločinačkih aktivnosti. Upravo je njena pretpostavljena smrt kao Irene uzrokovala eskalaciju Sherlockove već postojeće ovisnosti o drogi. Uprkos tome što je Sherlock otkrio njen pravi identitet i što je potom smještena u zatvor, njih dvoje nastavljaju imati sukobljene osjećaje jedno prema drugome – tokom jednog ispitivanja s Bellom Holmes je primijetio da je "ljubav (njegovog) života nepokajnički ubilački manijak" – i veliko uzajamno poštovanje prema intelektualnim moćima onog drugog. Također je stekla određeno poštovanje prema Joan jer je Joanina sposobnost da je prevari dovela do njenog hapšenja; kad je Joanin život bio ugrožen od Elane March, šefice lokalne narkomafije, koja je tada također bila u zatvoru, Moriarty je "sredila" njenu smrt u zatvorskoj ćeliji. Na kraju četvrte sezone Morland Holmes preuzima njenu organizaciju s ciljem da je razruši iznutra kako bi spriječio da njeni resursi budu korišteni protiv njegovog sina i Joan. U posljednoj epizodi serije Moriarty igra veliku ulogu kao neprikazani lik, navodno, kujući urotu protiv Sherlocka, ali se ispostavi da je to lažna uzbuna. Tri godine kasnije Sherlock prisustvuje njenoj sahrani iako izrazi sumnju u to da je zapravo mrtva. Autor serije Robert Doherty potvrdio je u jednom intervjuu da je još živa.[15]
 • Sean Pertwee kao Gareth Lestrade: Sherlockov britanski kolega i rival. Dok je Sherlock živio u Londonu, radio je s Lestradeom, koji je tada bio član Metropolitanske policije. Lestrade je preuzimao zasluge za slučajeve koje je zapravo riješio Sherlock. On očito nije na Sherlockovom nivou, ali je vješt – ako ne i prerevnostan i impulzivan – detektiv.
 • Candis Cayne kao gđa Hudson: stručnjakinja za starogrčki jezik, koja u suštini zarađuje za život kao ljubavnica ili muza raznih bogatih muškaraca; Sherlock joj dozvoljava da ostane u njegovoj zgradi nakon prekida jedne veze i ona se kasnije složila da čisti njegov stan jednom sedmično kao izvor prihoda. Sherlock u početku pokušava natjerati Joan da joj plaća za taj posao zato što se žalila na njegovu neurednost, ali ona to odbija i na kraju se dogovore da plaćaju popola. Pojavila se po jednom u prve tri sezone (epizode 19, 45, 55), ali je spomenuta u više njih tokom četvrte sezone.
 • Betty Gilpin kao Fiona Helbron: briljantna softverska inženjerka, koja radi za tehnološku kompaniju Pentillion, a u svijetu hakera poznata je kao "Mačkica". Ima poremećaj iz spektra autizma i voli mačke (odatle njen hakerski nadimak). Nakratko je bila sumnjivac u jednom slučaju (epizoda "Murder Ex Machina"), ali kasnije je pomogla Holmesu i Watson u istrazi.[16] Poslije je zatražila pomoć od Watson vezano za jednu drugu stvar i počinje ljubavnu vezu s Holmesom (epizode "A View with a Room" i "Ready or Not").
 • Jordan Gelber kao dr. Eugene Hawes: njujorški patolog koji Sherlocku i Watson daje detalje koji se odnose na ubistva povezana s njihovim istragama. On i Sherlock redovno igraju šah ("prvi četvrtak u mjesecu" spomenut je u epizodi "Hounded"). Nakon što umalo pogine kad u gradskoj mrtvačnici eksplodira bomba ("Down Where the Dead Delight") postaje ovisan o drogi. Nakon što primijeti znakove, Sherlock ga preklinje da potraži pomoć ("Hounded"). Odlazi na odsustvo kako bi se oporavio, ali vraća se na dužnost u epizodi "Ill Tidings" (peta sezona).

Likovi iz priča o Holmesu[uredi | uredi izvor]

U seriji se često pojavljuju likovi koji su labavo zasnovani na likovima iz originalnih priča Arthura Conana Doylea.

 • Vinnie Jones kao Sebastian Moran: poznat i kao "M", za Morana se najprije mislilo da je serijski ubica za koga je Holmes vjerovao da je ubio Irene Adler. Zapravo je bivši vojnik Kraljevske mornarice koji je postao plaćeni ubica, a plaćala ga je Jamie Moriarty. U Doyleovim pričama Moran je bio bivši pukovnik i desna ruka prof. Moriartyja. Bio je izvrstan strijelac i izvršavao je ubistva za Moriartyja služeći se specijalno napravljenom prigušenom zračnom puškom koja je ispaljivala revolverske metke, dok je u Elementarnom mete ubijao tako što bi ih prvo objesio naopačke pomoću tronožne naprave domaće izrade, a zatim bi im prerezao grlo (epizode "M.", "A Landmark Story").
 • Freda Foh Shen kao Mary Watson: u Elementarnom Mary je majka Joan Watson (epizode "The Leviathan", "T-Bone and The Iceman"), dok je u Doyleovim pričama ona supruga dr. Watsona.
 • David Mogentale kao Charles Augustus Milverton: Milverton je iznuđivao novac od porodica žrtava silovanja, što je slično liku iz Doyleovih priča, koji je opisan kao "kralj ucjenjivača". Obje verzije lika ubijene su pred Holmesom, koji je provalio u njegovu kuću kako bi uništio njegove materijale za ucjenu (epizoda "Dead Man's Switch").
 • Tim McMullan kao det. Hopkins: Hopkins je detektiv-viši inspektor u Novom Scotland Yardu koji dovodi Holmesa u London da pronađe Garetha Lestradea. U Doyleovim pričama njegovo puno ime glasi Stanley Hopkins i također je detektiv u Scotland Yardu koji radi s Holmesom (epizoda "Step Nine").
 • Langdale Pike: pratilac videonadzora na Trafalgarskom trgu. U Doyleovim pričama Pike je slavni tračer čije se kolumne objavljuju u brojnim magazinima i novinama. Obje verzije lika nikad se ne prikazuju, a pomažu Holmesu da sazna imena ljudi umiješanih u dati slučaj (epizoda "Step Nine").
 • Stuart Townsend kao Del Gruner - Adelbert Gruner (epizode "The Illustrious Client", "The One that Got Away").

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Autor serije, scenarist i producent Robert Doherty, prokomentirao je da je onaj koji je "u početku spomenuo mogućnost razvoja serije o Sherlocku" bio Carl Beverly.[17] Beverly je u julu 2012. o odnosu između Sherlocka i Watson rekao:

Rob (Doherty) često to naziva bromansom, ali jedan od 'braće' slučajno je žena. Rekao je to u samom početku i mislim da je to zaista pogodan opis. Postoji ta ideja da muškarac i žena ne mogu biti zajedno u nekoj seriji, naročito bez potrebe da spavaju zajedno ili da su u ljubavnoj vezi ili bilo čemu i ovdje je zaista riječ o evoluciji prijateljstva i tome kako se to događa. Gledanje toga trebalo bi biti priča ove serije onoliko koliko su to misterije ko je ubio koga, koje vidite iz sedmice u sedmicu.[17]

Odabir glumaca[uredi | uredi izvor]

Liu je dobila ulogu do februara 2012.[18] Tog jula rekla je da Watson nije "neko ko je u prikrajku; ona je njegova partnerica za trijeznost, ona se bavi njime, ne misterijom (...) Od te tačke naovamo imate priliku vidjeti kako to procvjetava. Plašljivi i tome sličan Watson dešava se zato što u svijetu zabave mora postojati pomoćnik nižeg ranga. U ovom slučaju to nije smjer kojim idemo. Pitajte me nakon šest epizoda i ako budem plašljiva, onda ćemo imati o čemu razgovarati."[19]

Odnos s BBC-jevim Sherlockom[uredi | uredi izvor]

Sherlock, savremena obrada priča o Sherlocku Holmesu, počela se prikazivati u Ujedinjenom Kraljevstvu u julu 2010, a u SAD-u tri mjeseca kasnije. Britanska serija otad je prodana u više od 200 država i teritorija. U januaru 2012. producentica Sherlocka Sue Vertue izjavila je za The Independent: "Razumijemo da CBS radi vlastitu verziju modernog Sherlocka Holmesa. To je zanimljivo s obzirom na to da su prije nekog vremena stupili u kontakt s nama u vezi s rimejkom naše serije. U to vrijeme jako su se potrudili da nas uvjere u svoje poštenje, tako da moramo pretpostaviti da njihov modernizirani Sherlock Holmes ne liči na naš na bilo koji način jer bi to bilo izuzetno zabrinjavajuće."[20] Narednog mjeseca Vertue je rekla: "Bili smo u kontaktu sa CBS-om i obavijestili smo ih da ćemo vrlo pažljivo pregledati njihovu završenu pilot-epizodu u vezi s bilo kakvim kršenjem naših prava."[21]

CBS je izdao izjavu o ovome: "Naš projekt je savremeni pristup Sherlocku Holmesu koji će biti zasnovan na Holmesu, Watsonu i drugim likovima u javnom vlasništvu, kao i na originalnim likovima. Mi, naravno, poštujemo sve zakone o autorskim pravima i nećemo napraviti prekršaj u vezi s bilo kojim pričama ili djelima koja bi još uvijek mogla biti zaštićena."[21]

Autor serije Robert Doherty u julu 2012. dotakao se usporedbi između Sherlocka i Elementarnog, istakavši da tradicija moderniziranih priča o Holmesu datira iz vremena filmova s Basilom Rathboneom 1940-ih i da nije mislio da je serija Elementarno uzela išta od serije Sherlock, koju je opisao kao "briljantnu seriju" nakon što je pogledao prvu sezonu.[17] Nekoliko mjeseci kasnije Lucy Liu potvrdila je da je producentima Sherlocka pokazana pilot-epizoda, da su "vidjeli koliko je drukčija od njihove" i da im je "to sada u redu".[1]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Neke scene interijera snimaju se u Silvercup Studiosu u Long Island Cityju. Neki kadrovi eksterijera Sherlockove zgrade snimljeni su u Harlemu, koji služi kao zamjena za Brooklyn Heights.[22]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Prva sezona naišla je na pozitivnu reakciju kritičara, koji su istakli novi pristup ove serije izvornom materijalu, kvalitet scenarija, izvedbu i hemiju između dvoje glavnih glumaca i ostatka glumačke postave. Na sajtu Rotten Tomatoes prva sezona ima rejting 85%, zasnovan na 62 kritike, s prosječnom ocjenom 7,69 od 10. U konsenzusu navedenom na tom sajtu stoji: "Možda neće biti privlačno puristima, ali Elementarno pruža svjež, nov pristup Sherlocku Holmesu, a Jonny Lee Miller blista u naslovnoj ulozi."[23] Na sajtu Metacritic serija ima rezultat 73 od 100, zasnovan na 29 kritika, što ukazuje na "općenito povoljne ocjene".[24] Phelim O'Neill iz The Guardiana smatra da "Jonny Lee Miller i Lucy Liu čine od sebe komičarski par koji je rival Sherlocku", primijetivši da "tempo djeluje savršeno, a detalji su lahki: gledaoci mogu držati korak s istragom i osjećati se uključenima u nju, a to nije nešto što svaka serija može postići".[25] Lori Rackl iz The Chicago Sun-Timesa dala je pilot-epizodi tri zvjezdice od četiri, rekavši: "Iako ova posljednja interpretacija ne ispunjava očekivanja koja je postavila britanska serija, i dalje je zabavnija od tipične CBS-ove proceduralne serije."[26] Hank Stuever iz The Washington Posta dao je ocjenu B+ smatrajući da serija "prikazuje dovoljno duhovitosti sa stilom u svom 'štimungu' i nastoji brzo napraviti razliku između sebe i najnovije britanske serije Sherlock (koju prikazuje PBS)".[27]

Druga sezona dobila je jednako pozitivne kritike. Na Rotten Tomatoesu ima rejting od 100%, zasnovan na 17 kritika, i ocjenu 8,29 od 10.[28] Nekoliko kritičara pohvalilo je Rhysa Ifansa za njegovo portretiranje Mycrofta; izbor Ifansa za tu ulogu Myles McNutt iz The A.V. Cluba nazvao je "nadahnutim" i pohvalio to što uspješno parira Millerovoj "ogorčenosti", kao i premijernu epizodu sezone općenito[29] – kasnije je rekao pozitivne riječi i o Ifansovoj izvedbi u završnim epizodama koje se odnose na priču o Mycroftu uprkos tome što je našao nedostatke u širem zapletu.[30] Noel Kirkpatrick sa sajta TV.com također je pohvalio Ifansa rekavši da je "veoma lijepo" odigrao ulogu.[31] I epizoda "The Diabolical Kind" zaradila je pohvale, a mnogi su izdvojili emocionalnu dubinu i izvedbu Natalie Dormer. McNutt je Moriartyjino prisustvo i u toj epizodi i u cijeloj seriji nazvao "osvježavajuće dominantnim" i pohvalio pripovijedanje i dijaloge, izdvojivši nekoliko duhovitih primjera iz te epizode.[32] Epizoda ima rejting 9,0 na sajtu TV.com, a Kirkpatrick je rekao da je Dormer "potpuno uživala" u ulozi Moriarty i da u njoj ima još "dobrih stvari".[33] Kirkpatricku se svidjela i sezona kao cjelina zbog razvoja Holmesovog lika i zbog izvedbe glumačke postave.

Treća sezona nastavila je s trendom pozitivnih kritika. Na Rotten Tomatoesu ima rejting 100%, zasnovan na 14 kritika, i prosječnu ocjenu 8,32 od 10.[34] IGN je pohvalio evoluciju lika Joan Watson, navodeći: "Dok se ostale inkarnacije para Holmes / Watson fokusiraju na Watsona koji je prijatelj, ljekar i podrška koja se uzima zdravo za gotovo, serija Elementarno izdigla je ovaj lik u nekoga s višim aspiracijama."[35] Naročite pohvale upućene su Opheliji Lovibond za njenu izvedbu u ulozi Sherlockove štićenice Kitty Winter; kritičari smatraju da je ona bila dobrodošao dodatak glumačkoj postavi. Epizoda "The One That Got Away" pobrala je pohvale kritičara za rješenje priče o Kitty, kao i za izvedbe Millera i Lovibond. Finale sezone – epizoda "A Controlled Descent" – dobilo je pozitivne ocjene. Matt Fowler s IGN-a dao mu je ocjenu 8,3 od 10 rekavši da je "brza kombinacija Sherlockovog popuštanja naletu bijesa i želji za heroinom bila vatren način za završetak sezone".[36]

I četvrta sezona zaradila je pozitivne kritike. Na Rotten Tomatoesu ima rejting 100%, zasnovan na 15 kritika, i prosječnu ocjenu 7,45 od 10.[37] Fowler je premijernoj epizodi sezone ("The Past is Parent") dao ocjenu 7,3 od 10. Pohvalio je produbljavajuće prijateljstvo Joan i Sherlocka i izvedbu Johna Noblea u ulozi Sherlockovog oca, ali je kritizirao činjenicu da ta epizoda nije kapitalizirala na krizi iz finala treće sezone, rekavši da, "iako nije bilo ničega posebno lošeg u vezi s epizodom "The Past is Parent", jednostavno nije uspjela kapitalizirati na račun impulsa iz prethodne sezone".[38]

Rejting[uredi | uredi izvor]

Sezona Satnica (IVZ) Epizode Početak sezone Kraj sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
Datum Gledaoci
(u milionima)
Datum Gledaoci
(u milionima)
1.
Četvrtak, 22:00
24
27. 9. 2012.
13,41[39]
16. 5. 2013.
8,98[40]
2012/13.
14.
12,65[41]
2.
24
26. 9. 2013.
10,18[42]
15. 5. 2014.
7,37[43]
2013/14.
20.
11,74[44]
3.
24
30. 10. 2014.
7,57[45]
14. 5. 2015.
6,96[46]
2014/15.
35.
11,12[47]
4.
Četvrtak, 22:00
(epizode 1–16)
Nedjelja, 22:00
(epizode 17–24)
24
5. 11. 2015.
5,58[48]
8. 5. 2016.
5,46[49]
2015/16.
43.
9,14[50]
5.
Nedjelja, 22:00
24
2. 10. 2016.
6,03[51]
21. 5. 2017.
4,11[52]
2016/17.
46.
7,42[53]
6.
Ponedjeljak, 22:00
21
30. 4. 2018.
4,74[54]
17. 9. 2018.
3,1[55]
2017/18.
57.
6,94[56]
7.
Četvrtak, 22:00
13
23. 5. 2019.
4,08[57]
15. 8. 2019.
2,82[58]
2018/19.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Godina Nagrada Kategorija Nominirani Rezultat Ref.
2012. Nagrada "Muse" organizacije Njujorške žene na filmu i televiziji Glumica Lucy Liu Dobitnik [59]
"People's Choice Awards" Omiljena nova TV-drama Elementarno Nominiran [60]
Nagrade "Satellite" Glumac u dramskoj seriji Jonny Lee Miller Nominiran [61]
2013. ASCAP-ove filmske i televizijske muzičke nagrade Top TV-serija Sean Callery i Mark Snow Dobitnik [62]
Nagrada "Edgar Allan Poe" Scenarij TV-epizode "Child Predator" Nominiran [63]
"Emmy" za programe u udarnom terminu Izvanredna naslovna muzička tema Sean Callery Nominiran [64]
Izvanredan dizajn naslovne špice Elementarno Nominiran [65]
Nagrada "Prism" Višeepizodni zaplet u dramskoj seriji – zloupotreba droga Elementarno Nominiran [66]
Najbolja ženska višeepizodna uloga u dramskoj seriji Lucy Liu Nominiran
EIC-ova Predsjednička nagrada Elementarno Dobitnik [67]
Nagrada "Saturn" Najbolja serija mrežne televizije Elementarno Nominiran [68]
Seoul International Drama Awards Najbolja glumica Lucy Liu Dobitnik [69]
Teen Choice Awards "Choice" TV-glumica: Akcija Lucy Liu Dobitnik [70]
Nagrada Asocijacije televizijskih kritičara Izvanredan novi program Elementarno Nominiran [71]
TV Guide Awards Omiljena nova serija Elementarno Nominiran
2014. GLAAD-ove medijske nagrade Izvanredna pojedinačna epizoda (u seriji bez redovnih LGBT-likova) "Snow Angels" Dobitnik [72]
2015. "People's Choice Awards" Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [73]
Nagrada "Prism" Višeepizodni zaplet u dramskoj seriji – zloupotreba droga "No Lack of Void" / "End of Watch" Dobitnik [74]
Dramska epizoda – mentalno zdravlje Jean de Segonzac i Liz Friedman
("Corpse de Ballet")
Nominiran
Nagrada Voice Televizija Elementarno Dobitnik [75]
2016. People's Choice Awards Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [76]
World Soundtrack Academy Televizijski kompozitor godine Sean Callery Nominiran [77]
2017. People's Choice Awards Omiljena glumica u kriminalističkoj seriji Lucy Liu Nominiran [78]

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

U Australiji je Elementarno premijerno prikazana na Network Tenu 3. februara 2013.[79] Druga sezona počela se prikazivati 23. marta 2014,[80] a treća 2. marta 2015.[81]

U Kanadi se prikazuje simultano na Global Television Networku.[82][83][84] Na Novom Zelandu premijerno ju je emitirao Prime 27. februara 2013.[85]

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj seriju je otkupio Sky Living.[86] Na malim ekranima debitirala je 23. oktobra 2012.[87] Druga sezona počela se prikazivati 22. oktobra 2013,[88] a treća 11. novembra 2014.[89] Prva sezona premijerno je prikazana na Picku, FTA-programu čiji je vlasnik Sky, 6. februara 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od 14. juna 2019. sezone 1–5 dostupne su pretplatnicima na Amazon Prime Videu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dana 3. februara 2013. Elementarno je prikazano nakon 47. Super Bowla. Epizodu je pogledalo 20,8 miliona gledalaca uprkos tome što je izašla iz udarnog termina u Istočnoj vremenskoj zoni uslijed kašnjenja početka utakmice zbog polusatnog prekida opskrbe električnom energijom.[90][91]

Povezani mediji[uredi | uredi izvor]

U februaru 2015. "Titan Books" objavio je prvi službeni povezani roman, The Ghost Line (ISBN 9781781169841), čiji je autor Adam Christopher. Drugi roman, Blood And Ink, također iz pera Adama Christophera, objavljen je 26. aprila 2016 (ISBN 9781785650277).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Gregson je u medijima prvobitno bio identificiran kao Tobias Gregson, što je ime iz originalnih priča. Ovo ime nakratko je upotrebljavano u ranim prikazima i kritikama serije. Holmes ga identificira kao kap. Thomasa Gregsona u prvoj epizodi druge sezone, a više puta spomenut je kao Thomas u epizodi šestoj epizodi iste sezone.[9][10] Scenaristi serije i CBS-ov sajt za medije naknadno su potvrdili da je ispravno ime ovog lika Thomas.[11][12][13]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b Jada Yuan (27. 9. 2012). "Lucy Liu on Elementary and That Other Sherlock Show Starring Benedict Cumberbatch". Vulture. Arhivirano s originala, 10. 12. 2019. Pristupljeno 3. 3. 2014.
 2. ^ Boström, Mattias (2018). From Holmes to Sherlock. Mysterious Press. str. 483. ISBN 978-0-8021-2789-1.
 3. ^ Zack Handlen (20. 1. 2014). "How the CBS procedural surpassed the BBC drama". The A.V. Club. Pristupljeno 1. 3. 2014.
 4. ^ Amanda Kondolojy (23. 10. 2012). "Vegas & Elementary Get Full Season Orders From CBS". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 4. 11. 2013. Pristupljeno 1. 3. 2014.
 5. ^ Rick Porter (15. 11. 2012). "Guys With Kids and Elementary get more episodes & Vegas cut by one". Zap2It. Arhivirano s originala, 19. 1. 2013. Pristupljeno 1. 3. 2014.
 6. ^ Amanda Kondolojy (27. 3. 2013). "The Good Wife, Elementary, Person Of Interest, 2 Broke Girls, NCIS: LA, The Mentalist, Mike & Molly, Hawaii Five-0 & Blue Bloods Renewed by CBS". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 5. 4. 2013. Pristupljeno 1. 3. 2014.
 7. ^ Erik Pedersen (26. 3. 2019). "'Elementary', 'Instinct', New 'Blood & Treasure' Get CBS Premiere Dates". Deadline Hollywood. Pristupljeno 26. 3. 2019.
 8. ^ "About Elementary". CBS. Pristupljeno 21. 5. 2016.
 9. ^ Mike Hale (27. 9. 2012). "A Sherlock Holmes, Out of Rehab and Teaming Up With a Lady Watson". The New York Times. str. C3. Pristupljeno 20. 4. 2013.
 10. ^ Mary McNamara (26. 9. 2012). "Television review: 'Elementary' puts new Sherlock, Watson on the case". Los Angeles Times. Pristupljeno 20. 4. 2013.
 11. ^ Scenaristi "Elementarnog" (14. 4. 2013). "@Elementary_Fans in the Elementraverse, Gregson's first name is 'Tommy'". Twitter. Pristupljeno 9. 1. 2014.
 12. ^ "About the Show: Elementary". CBS Press Express. juli 2013. Arhivirano s originala, 30. 9. 2013. Pristupljeno 9. 1. 2014.
 13. ^ "Bios: Aidan Quinn". CBS Press Express. Pristupljeno 9. 1. 2014.
 14. ^ Vlada Gelman. "'Elementary' Boss on Joan's New Life, Sherlock's 'Rougher' Protégé & More". TV Line. Pristupljeno 1. 2. 2015.
 15. ^ Vlada Gelman. "Elementary Boss Talks Series Finale's Moriarty Threat, Reveals the Ending He Nixed for Sherlock and Joan". TV Line. Pristupljeno 27. 8. 2019.
 16. ^ Kyle Fowle (21. 1. 2016). "Elementary recap: 'Murder Ex Machina'". Entertainment Weekly. Pristupljeno 24. 5. 2016.
 17. ^ a b c Sheila Roberts (17. 7. 2012). "Comic-Con: Executive Producers Robert Doherty and Carl Beverly Talk New CBS Series ELEMENTARY, Comparisons to SHERLOCK, and More". Collider. Pristupljeno 3. 9. 2012.
 18. ^ Lesley Goldberg (27. 2. 2012). "Lucy Liu to Play Watson in CBS's Sherlock Holmes Drama Pilot". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 7. 2012.
 19. ^ Lesley Goldberg (29. 7. 2012). "TCA 2012: 'Elementary' Showrunner Says Most Shows Have a Sherlock". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 29. 7. 2012.
 20. ^ Adam Sherwin (21. 1. 2012). "Legal thriller looms as Sherlock takes his caseload to New York". The Independent. Arhivirano s originala, 15. 2. 2012. Pristupljeno 29. 7. 2012.
 21. ^ a b Adam Sherwin (15. 2. 2012). "Jonny Lee Miller to play Sherlock Holmes in US series". The Independent. Arhivirano s originala, 18. 6. 2012. Pristupljeno 29. 7. 2012.
 22. ^ Chuck Taylor. "New CBS Drama Elementary Set in Brooklyn Heights and filmed in Harlem". Brooklyn Heights. Pristupljeno 2. 1. 2016.
 23. ^ "Elementary - Season 1 Reviews". Flixster. Pristupljeno 11. 2. 2014.
 24. ^ "Elementary - Season 1 Reviews". CBS Interactive Inc. Pristupljeno 11. 2. 2014.
 25. ^ Phelim O'Neill. "Elementary – box set review". The Guardian. Pristupljeno 11. 2. 2014.
 26. ^ "Fall TV preview: Female doctors lead promising new shows". Suntimes.com. Arhivirano s originala, 17. 2. 2014. Pristupljeno 18. 12. 2013.
 27. ^ Paul Farhi (16. 9. 2013). "CBS's Elementary: Sherlock, Rehabbed". The Washington Post. Pristupljeno 18. 12. 2013.
 28. ^ "Elementary - Season 2 Reviews". Flixster. Pristupljeno 9. 2. 2014.
 29. ^ Myles McNutt. "Elementary - "Step Nine"". The A.V. Club. Pristupljeno 6. 8. 2014.
 30. ^ Myles McNutt. "Elementary: "The Grand Experiment"". Pristupljeno 6. 8. 2014.
 31. ^ Noel Kirkpatrick. "Elementary Season 2 Premiere Review: Home Again, Home Again". Arhivirano s originala, 8. 8. 2014. Pristupljeno 6. 8. 2014.
 32. ^ Myles McNutt. "Elementary: "The Diabolical Kind"". Pristupljeno 6. 8. 2014.
 33. ^ Noel Kirkpatrick. "Elementary "The Diabolical Kind" Review: Affection Was Never Wasted". Arhivirano s originala, 8. 8. 2014. Pristupljeno 6. 8. 2014.
 34. ^ "Elementary - Season 3 Reviews". Flixster. Pristupljeno 6. 3. 2015.
 35. ^ "ELEMENTARY: "ENOUGH NEMESIS TO GO AROUND" REVIEW". IGN. Pristupljeno 6. 3. 2015.
 36. ^ Matt Fowler (15. 5. 2015). "Elementary: "A Controlled Descent" Review". IGN.
 37. ^ "Elementary - Season 4 Reviews". Flixster. Pristupljeno 11. 11. 2015.
 38. ^ Matt Fowler (11. 11. 2015). "ELEMENTARY: "THE PAST IS PARENT" REVIEW". IGN.
 39. ^ Amanda Kondolojy (28. 9. 2012). "Thursday Final Ratings: 'Big Bang Theory', 'Grey's Anatomy', Adjusted Up; 'Parks & Rec', 'Up All Night', 'SNL: Weekend Update', 'The Office', 'Glee', 'Scandal', 'Rock Center' Adjusted Down". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 1. 10. 2012. Pristupljeno 28. 9. 2012.
 40. ^ Amanda Kondolojy (17. 5. 2013). "Thursday Final Ratings: 'Hannibal', 'The Big Bang Theory', 'The Vampire Diaries', 'Grey's Anatomy' & 'Office' Retrospective Adjusted Up". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 22. 5. 2013. Pristupljeno 17. 5. 2013.
 41. ^ Dominic Patten. "Full 2012-2013 TV Season Series Rankings". Deadline.
 42. ^ Amanda Kondolojy (27. 9. 2013). "Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory', 'The Michael J Fox Show' & 'The X Factor' Adjusted Up; 'The Crazy Ones' Adjusted Down". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 16. 10. 2013. Pristupljeno 28. 9. 2013.
 43. ^ Sara Bibel (16. 5. 2014). "Thursday Final Ratings: 'The Big Bang Theory' & 'Grey's Anatomy' Adjusted Up; 'Reign' & 'The Millers' Adjusted Down". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 17. 5. 2014. Pristupljeno 16. 5. 2014.
 44. ^ "Full 2013-14 Series Rankings". 23. 5. 2014. Pristupljeno 23. 5. 2014.
 45. ^ Sara Bibel (31. 10. 2014). "Thursday Final Ratings: 'The Vampire Diaries' & 'Scandal' Adjusted Up; 'Mom', 'Two and a Half Men', 'The McCarthys' & 'Elementary' Adjusted Down". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 21. 6. 2015. Pristupljeno 31. 10. 2014.
 46. ^ Sara Bibel (15. 5. 2015). "Thursday Final Ratings: 'The Blacklist' Adjusted Up; 'Reign' Adjusted Down; No Adjustment to 'Scandal'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 15. 5. 2015.
 47. ^ "Full 20114-15 Series Rankings". 22. 5. 2015. Pristupljeno 22. 5. 2015.
 48. ^ Rick Porter (6. 11. 2015). "Thursday Final Ratings: 'Elementary' and 'Mom' adjust down considerably thanks to NFL". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 7. 11. 2015. Pristupljeno 6. 11. 2015.
 49. ^ Rick Porter (10. 5. 2016). "Sunday final ratings: 'Good Wife' finale adjusts up, 'Once Upon a Time' and 'Carmichael Show' adjust down". TV By The Numbers. Arhivirano s originala, 11. 5. 2016. Pristupljeno 10. 5. 2016.
 50. ^ "Full 2015–16 TV Season Series Rankings". Deadline Hollywood. 26. 5. 2015. Pristupljeno 26. 5. 2015.
 51. ^ Rick Porter (4. 10. 2016). "'Family Guy' adjusts up, final NFL numbers: Sunday final ratings". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 5. 10. 2016. Pristupljeno 4. 10. 2016.
 52. ^ Rick Porter (23. 5. 2017). "'Bob's Burgers' and 'Family Guy' finales adjust up, 'AFV' adjusts down: Sunday final ratings". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 23. 5. 2017. Pristupljeno 23. 5. 2017.
 53. ^ "Final 2016-17 TV Rankings: 'Sunday Night Football' Winning Streak Continues". Deadline Hollywood. 26. 5. 2017. Pristupljeno 26. 5. 2017.
 54. ^ Rick Porter (1. 5. 2018). "'The Voice' adjusts up: Monday final ratings". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 2. 5. 2018. Pristupljeno 1. 5. 2018.
 55. ^ Alex Welch (18. 9. 2018). "'Castaways' adjusts down: Monday final ratings". TV By The Numbers. Arhivirano s originala, 4. 5. 2020. Pristupljeno 18. 9. 2018.
 56. ^ Rick Porter (11. 6. 2018). "Final Live +7 viewer averages for 2017-18: 'Roseanne,' 'Big Bang Theory' surpass 'SNF'". TV By The Numbers. Arhivirano s originala, 12. 6. 2018. Pristupljeno 10. 12. 2019.
 57. ^ Joseph Rejent (24. 5. 2019). "'This Is Farah Fawcett,' 'Elementary,' all others hold: Thursday final ratings". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 24. 5. 2019. Pristupljeno 24. 5. 2019.
 58. ^ Joseph Rejent (16. 8. 2019). "'Big Brother,' 'MasterChef,' and others adjust down: Thursday final ratings". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 16. 8. 2019. Pristupljeno 16. 8. 2019.
 59. ^ "NYWIFT | 2012 Muse Awards Highlights". nywift.org. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 60. ^ "People's Choice: Winners and nominees". Digital Spy. 10. 1. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 61. ^ "2012 | Categories | International Press Academy". pressacademy.com. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 62. ^ "ASCAP Honors Top Film and Television Music Composers at 28th Annual Awards Celebration". ascap.com. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 63. ^ "2013 nominees" (PDF). theedgars.com. Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 64. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 65. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 66. ^ "EIC Announces Nominations for 17th Annual PRISM Awards Including Performances by Denzel Washington, Bradley Cooper, Claire Danes, Mark Harmon, Kiefer Sutherland". PRWeb. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 67. ^ "Flight, Mark Harmon, Katey Sagal, Silver Linings Playbook, Linda Cardellini, Go On, American Horror Story: Asylum, Dr. Drew on Call Among 17th Annual PRISM Award Winners - Press Release - Digital Journal". www.digitaljournal.com. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 68. ^ "2013 Saturn Award Nominees Announced - Dread Central". Dread Central. 20. 2. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 69. ^ "[Exclusive] "Seoul International Drama Awards 2013" Winners and Performances from Kara, 4minute, B.A.P and More!". Soompi. 6. 9. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 70. ^ "First Wave of Teen Choice Nominations Announced • mjsbigblog". mjsbigblog. 22. 5. 2013. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 71. ^ "The Television Critics Association Announces 2013 TCA Award Nominees – Television Critics Association". tvcritics.org. Arhivirano s originala, 2. 4. 2016. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 72. ^ Megan Townsend (3. 5. 2014). "George Takei, "Orange is the New Black," "Concussion" among #GLAADAwards recipients in New York City". GLAAD. Arhivirano s originala, 29. 12. 2016. Pristupljeno 4. 5. 2014.
 73. ^ "People's Choice Awards 2015: Full List Of Winners". People's Choice. 8. 1. 2015. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 74. ^ "2015 nominees" (PDF). EIC Online. Arhivirano s originala (PDF), 24. 7. 2015. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 75. ^ "2015 Award Winners".
 76. ^ "People's Choice Awards 2016: Full List Of Winners". People's Choice. 7. 1. 2016. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 77. ^ "16th World Soundtrack Awards announces first wave of nominees". Film Fest Gent. Arhivirano s originala, 3. 8. 2017. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 78. ^ "People's Choice Awards 2017: Full List Of Winners". People's Choice. 19. 1. 2017. Pristupljeno 6. 7. 2017.
 79. ^ David Knox (29. 1. 2013). "Programmer's Wrap 2013: TEN". TV Tonight. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 80. ^ David Knox (12. 3. 2014). "Returning: Elementary". TV Tonight. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 81. ^ David Knox (27. 2. 2015). "Elementary: March 2". TV Tonight. Pristupljeno 7. 3. 2015.
 82. ^ "GLOBAL TELEVISION UNVEILS 2012/13 PRIMETIME LINEUP". 30. 5. 2012. Arhivirano s originala, 10. 6. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2016.
 83. ^ "From 'Survivor' to 'Elementary', CBS sets Fall 2012 premiere dates".
 84. ^ "Elementary — Episode Guide". Shaw Media. Arhivirano s originala, 16. 2. 2015. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 85. ^ "Prime TV and CBS Studios International Conclude New Deal". 30. 5. 2012. Arhivirano s originala, 26. 8. 2012. Pristupljeno 5. 8. 2012.
 86. ^ Patrick Munn (3. 7. 2012). "BSkyB Acquires UK Rights To 'Arrow', 'Elementary', 'The Following' & 'Vegas'". TVWise. Arhivirano s originala, 10. 11. 2012. Pristupljeno 3. 7. 2012.
 87. ^ Patrick Munn (3. 10. 2012). "Sky Living Sets UK Premiere Date For 'Elementary'". TV Wise. Arhivirano s originala, 16. 2. 2015. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 88. ^ Patrick Munn (2. 10. 2013). "Sky Living Sets UK Premiere Date For 'Elementary' Season 2". TV Wise. Arhivirano s originala, 16. 2. 2015. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 89. ^ "Sky Living Sets UK Premiere Date For 'Elementary' Season 3". TV Wise. 28. 10. 2014. Arhivirano s originala, 16. 2. 2015. Pristupljeno 15. 2. 2015.
 90. ^ Robert Seidman (3. 2. 2013). "Updated: Bad News for 'Elementary' As Super Bowl Power Outage Delays Game ~34 Minutes". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 6. 2. 2013. Pristupljeno 4. 2. 2013.
 91. ^ Sara Bibel (5. 2. 2013). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'Super Bowl' Tops Week 19 Viewing Among Adults 18-49 & With Total Viewers". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 8. 2. 2013. Pristupljeno 5. 2. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]