Sherlock Holmes (2009)

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sherlock Holmes
Poster za kina
RežiserGuy Ritchie
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaHans Zimmer
KinematografijaPhilippe Rousselot
MontažaJames Herbert
Produkcija
Distributer
Premijera
 • 25. 12. 2009 (SAD)
 • 26. 12. 2009 (UK)
Trajanje128 minuta
Zemlja
Jezikengleski
Budžet90.000.000 $[1]
Zarada524.028.679 $[2]
NasljednikSherlock Holmes: Igra sjenki

Sherlock Holmes jest britansko-američki pustolovni kriminalistički film iz 2009, zasnovan na likovima i pričama koje je napisao Arthur Conan Doyle. Režirao ga je Guy Ritchie, a produkciju zajednički potpisuju Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Dan Lin. Scenarij su napisali Michael Robert Johnson, Anthony Peckham i Simon Kinberg, i to prema priči koju su osmislili Johnson i Wigram. Glavne uloge pripale su Robertu Downeyju Jr. i Judeu Lawu. Radnja filma vrti se oko Holmesove i Watsonove istrage niza ubistava povezanih s okultnim ritualima, u kojoj pomaže ranija protivnica, misteriozna Irene Adler (Rachel McAdams). Mark Strong glumi glavnog negativca, lorda Blackwooda, koji se neobjašnjivo vrati iz mrtvih i planira preuzeti kontrolu nad Britanskim Carstvom pomoću arsenala mračnih sila i nove tehnologije.

Film je naišao na dobar prijem među kritičarima[3], koji su posebno pohvalili priču i Downeyja u ulozi Holmesa, za koju je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju mušku ulogu u mjuziklu ili komediji. Sam film nominiran je i za dva Oscara.

16. decembra 2011. izdan je i nastavak, Sherlock Holmes: Igra sjenki.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Godina je 1890, a poznati londonski detektiv Sherlock Holmes i njegov prijatelj dr. John Watson trče u podrumski dio zgrade kako bi spriječili obredno ubistvo djevojke koje izvršava lord Blackwood, koji je već ranije ubio pet djevojaka na sličan način. Uspijevaju spriječiti ubistvo tik prije izvršenja, nakon čega Blackwooda predaju inspektoru Lestradeu, koji stiže nedugo zatim.

Tri mjeseca kasnije Holmes i Watson i dalje stanuju skupa, ali Holmesova ekscentričnost počinje ići na živce Watsonu. U međuvremenu, Watson se raduje vjenčanju sa svojom partnericom Mary Morstan. Što se Blackwooda tiče, on je osuđen na smrtnu kaznu, ali dok čeka egzekuciju, zahtijeva da vidi Holmesa u zatvoru. Kad ga detektiv posjeti, ovaj ga upozorava na tri ubistva koja će uslijediti, a Holmes ih neće moći spriječiti. Uz nekoliko sarkastičnih komentara Holmes odlazi. Blackwood je ubrzo obješen, a smrt je proglasio sam Watson. Nekoliko dana kasnije Holmesa posjećuje Irene Adler, profesionalni lopov i Holmesova bivša protivnica, koja od njega zahtijeva da pronađe čovjeka po imenu Luke Reordan. Holmes prihvati, a čim je Adler izašla iz njegovog stana, maskira se i prati je samo da bi otkrio njenog poslodavca, zastrašujućeg i misterioznog muškarca koji govori da je Reordan ključ Blackwoodovih planova. Maskiravši se u prosjaka, Holmes zamoli tajanstvenog muškarca za nešto sitniša, iz čega, ne vidjevši mu lice, uspijeva izvući da je riječ o profesoru i osobi koje se Adler boji.

Ubrzo se dešava neočekivan obrat: Blackwood se probudio iz mrtvih, njegova je grobnica uništena, u njegovom sanduku nalazi se Reordan, a šokirani zaposlenik groblja izaziva javnu paniku ustvrdivši da je vidio Blackwooda kako šeta, živ. Holmes uspije spretno raskrinkati navodnu crnu magiju te, zajedno s Watsonom, prati tragove koji ih vode do Reordanovog stana, u kojem otkrivaju tragove bizarnih eksperimenata koji pokušavaju spojiti crnu magiju i nauku. Ubrzo postaju meta Blackwoodovih ljudi, ali prežive, nakon čega Holmesa "otmu" i potajno odvedu u središte Četiri reda, tajne magijske organizacije. Holmes uspješno deducira gdje su, unatoč povezu što ga je imao preko očiju. Tu ga trojica vođa – lord vrhovni sudija Thomas Rotheram, američki ambasador Standish i ministar unutrašnjih poslova lord Coward – zamole da zaustavi Blackwooda, koji je ranije bio član njihove organizacije, a ujedno je, što Holmes zaključi po fizičkim sličnostima, Rotheramov sin. Rotheram i Standish kasnije padaju kao žrtve Blackwoodovih vještih trikova prodanih pod magiju, nakon čega ovaj preuzima vodstvo nad Četirima redovima. Blackwoodov plan jest pokoriti Britansko carstvo, SAD, a onda i svijet. Blackwood tada namami Holmesa u lučko skladište, gdje je zarobio Adler, koju je objesio na kuku i usmjerio prema pili. Holmes je uspijeva spasiti, ali namještene eksplozije u skladištu nanose teške povrede Watsonu (o kome se brine Holmes, prerušen kao doktor). Lord Coward, koji je Blackwoodov tajni saveznik, izdaje nalog za hapšenje Sherlocka Holmesa.

Holmes se skriva u birtiji u koju je zalazio kako bi učestvovao u organiziranim tučnjavama. Tu, s Watsonom i Adler, proučava Blackwoodove rituale i zaključuje da je sljedeća meta Parlament. Lestrade ga uspijeva pronaći i Holmes se, nakon što potjera Watsona i Adler, predaje inspektoru i odlazi s njim. U kočiji mu Holmes objasni svoj plan, a Lestrade ga onda odvodi do Cowarda. Holmes natjera Cowarda da mu otkrije Blackwoodov plan, a onda se uspije izvući skokom kroz prozor u Temzu, gdje ga čeka čamac. Saznaju da je cijeli plan zasnovan na uređaju koji je u kanalizaciji ispod zgrade Parlamenta. Holmes, Watson i Adler odlaze dolje i pronalaze neobičan uređaj temeljen na ispuštanju plinovitog cijanida u cijevi koje vode do vijećnice u kojoj se nalaze zastupnici. Blackwood i Coward imali su protivotrov tako da bi bili sigurni. Dok se Holmes i Watson bore s Blackwoodovim ljudima, Adler krade kapsulu s cijanidom i bježi, a Blackwoodov grandiozni plan prekinut je nakon pompoznog govora o osvajanju svijeta. Dok rulja napada Cowarda, Blackwood bježi. Holmes ubrzo krene za Adlerovom te se nalaze, a ubrzo ih sustiže i Blackwood, na vrhu još nedovršenog Tower Bridgea. Kad Blackwood prekine okršaj Holmesa i Adlerove, detektiv i on ulaze u sukob koji rezultira tako da Blackwood završi obješen za lanac dok mu Holmes objašnjava sve trikove koje je pokušao prodati pod crnu magiju. Kad osovina koja je držala lanac popusti, Blackwood pada i biva obješen.

Holmes odlazi do Adler, koja mu otkriva identitet svog poslodavca. Govori mu da je profesor Moriarty jednako inteligentan kao i on, ali mnogo zlobniji od njega i da predstavlja veliku opasnost. Holmes se tada pozdravlja i odlazi, ostavivši Adler na Tower Bridgeu.

Radnja se ponovo vraća u Holmesov i Watsonov stan, gdje vidimo Watsona kako se iseljava i odlazi s Mary. Prije nego što se iseli, u stan dolazi policajac koji ih obavještava da su pronašli mrtvog kolegu ispred Blackwoodovog uređaja. Saznajemo da je Moriarty iskoristio ranije okršaje kako bi se domogao mehanizma koji mu je potreban za njegove planove. Holmes poveže ko je odgovoran za ubistvo i željno iščekuje novi okršaj sa svojim protivnikom.

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Rachel MacAdams i Robert Downey Jr. promoviraju film tokom Comic-Cona.
 • Robert Downey Jr. kao Sherlock Holmes, ekscentrični detektiv-savjetnik koji postaje traženi bjegunac tokom svoje potjere za lordom Blackwoodom dok ga konstantno proganja prisustvo prof. Moriartyja. Kad je saznao za projekt, Downey je, sa suprugom Susan, bio u posjeti uredima Joela Silvera.[4] Ritchie je ispočetka mislio da je Downey prestar za ulogu, želeći portretirati nešto mlađeg Holmesa, koristeći film Batman: Početak kao osnovu.[5] Ipak, pristao je provjeriti Downeyja, a glumac je kasnije za BBC izjavio: "Mislim da Guy i ja možemo jako dobro raditi zajedno. Što više ulazim u knjige, postaje sve fascinantnije. Holmes je takav čudak."[6] Otkrio je, također, da je njegova supruga prokomentirala "da kad pročitaš opis lika — ćudljiv i pomalo lud — to bih mogao biti ja".[7] Downey se želio više bazirati na Holmesov patriotizam i boemštinu, a smatrao je da ga je raniji rad na Chaplinu pripremio za britanski naglasak.[8] Ritchie ga je smatrao "savršenim".[9] I Ritchie i Downey su entuzijasti kad je riječ o borilačkim vještinama tako da su se posebno osvrnuli na baritsu, spomenut u priči "Prazna kuća" (1901).[10] Downey je smršavio radi uloge, i to nakon sugestije koju je dobio tokom razgovora s Chrisom Martinom, frontmenom Coldplaya.[11][12]
 • Jude Law kao dr. John Watson, Holmesov pomoćnik i najbolji prijatelj, po struci hirurg. Lawov Watson vjerniji je originalnom liku, koji je bio puno više kolega, nego naivna budala, koju je portretirao Nigel Bruce.[13] Lawu ovo nije bio prvi susret s Holmesom na filmu s obzirom na to da je 1991. glumio u ekranizaciji priče "Shoscombe Old Place" u okviru Granadinog serijala Avanture Sherlocka Holmesa. Kao ljubitelj Sherlocka Holmesa, Law je uvidio da postoji brdo neistraženog materijala, a izbor Downeyja zaintrigirao ga je; sam Law izabran je jer se pokazao kao dobar partner Downeyju. Downey je vjerovao da bi isticanje Watsonovih odlika bivšeg vojnika, ljekara, ženskara i kockara uveliko doprinijelo isticanju Holmesovog lika.[14] Law je također sastavio spisak fraza iz priča kako bi poboljšao svoj dijalog.[15] Ritchiejev prvi izbor za ulogu bio je Russell Crowe.[16]
 • Mark Strong kao lord Blackwood, serijski ubica aristokratskog porijekla koji koketira s okultnim kako bi druge natjerao da čine što želi. Nakon što biva smaknut, Blackwood se vrati među žive i počne s ostvarivanjem plana osvajanja Britanskog carstva. Blackwoodov lik dobio je mnogo natprirodnih elemenata, a njegova prisutnost često je popraćena zlogukom vranom. Ovo je bio treći film na kojem je Strong sarađivao s Ritchiejem te je rekao da jako cijeni Ritchiejev nedostatak ega i činjenicu da je s njim jako lahko raditi.[17][18]
 • Rachel McAdams kao Irene Adler, fatalna žena iz New Jerseyja, jedina žena koja je nadmudrila Holmesa, čemu svjedočimo u priči "Skandal u Češkoj".[13] U filmu ona nije više u braku s Godfreyjem Nortonom i traži Holmesovu pomoć u vezi sa slučajem.[14] Downey je uvjerio Ritchieja da odabere Rachel McAdams, tvrdeći da neće izgledati premlado da bi bila njegova potencijalna ljubav.[19]
 • Kelly Reilly kao Mary Morstan, guvernanta i udovica te Watsonova zaručnica, s kojom odlazi živjeti na kraju filma, što uzrokuje konflikt s Holmesom.[7]
 • Eddie Marsan kao inspektor Lestrade, inspektor u Scotland Yardu koji unajmi Holmesa da mu pomogne sa slučajem. Za razliku od mnogih ranijih adaptacija, Marsanov Lestrade nije potpuni idiot nego prilično kompetentan inspektor, kome Holmes, ipak, povremeno ide na živce.[20]
 • Hans Matheson kao lord Coward, britanski ministar unutrašnjih poslova i Blackwoodova desna ruka. Pomogao je Blackwoodu u svim njegovim ubistvima te je jedna od malobrojnih osoba koje znaju da Blackwood koristi tehnologiju da fingira magiju.
 • Geraldine James kao gđa Hudson, Holmesova i Watsonova stanodavka. Geraldine James drugi je put učestvovala u adaptaciji priča o Holmesu, nakon što je 2002. glumila suprugu dr. Mortimera u adaptaciji romana Baskervilski pas.
 • James Fox kao ser Thomas Rotheram, Blackwoodov otac i vođa Četiri reda.
 • Robert Maillet kao Dredger, dvometraški (214 cm) Blackwoodov snagator koji govori francuski.[21]
 • William Hope kao John Standish, američki ambasador.
 • Guy Ritchie odbio je reći ko je posudio glas prof. Moriartyju u prvom filmu.[22] Iako su kružile brojne glasine da se radi o Bradu Pittu, koji je trebao glumiti profesora u drugom filmu, nakon snimanja filma Sherlock Holmes: Igra sjenki neotkriveni glas zamijenjen je onim Jareda Harrisa, koji je glumio profesora u nastavku.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

"Velik dio akcije o kojoj Conan Doyle govori prikazan je u našem filmu. Često, Holmes će reći stvari poput 'Da nisam takav majstor sa štapom, bio bih umro' ili se osvrnuti na neku borbu iza kulisa. Mi te borbe dovodimo na kulise."

— producent Lionel Wigram[23]

Producent Lionel Wigram rekao je da je 10 godina smišljao novi način kako prikazati Sherlocka Holmesa: "Shvatio sam da su slike koje sam imao u glavi [dok sam čitao knjige] drugačije od onih koje sam vidio u ranijim filmovima." Zamišljao je "mnogo moderniji lik, puno većeg boema, koji se odijeva kao slikar ili pjesnik", u ovom slučaju kao Henri de Toulouse-Lautrec. Nakon što je 2006. napustio izvršni odbor Warner Brosa,[5] Wigram je tražio veću perspektivu kako bi privukao širu publiku, pri čemu je spojio mnoge priče u jednu cjelinu.[7] Lik lorda Blackwooda nastao je kao hommage viktorijanskom interesu za okultno i kasnijem utjecaju Aleistera Crowleyja.[23] Smatrao je "gotovo pametnim" suprotstaviti Holmesa, koji ima gotovo natprirodnu sposobnost rješavanja zločina, navodno natprirodnom zlikovcu. Sama radnja, koja se okvirno nadovezuje na roman Baskervilski pas, zasniva se na nizu naizgled natprirodnih i neobjašnjivih detalja, koji su na kraju objašnjeni na racionalan i naučan način. Wigram je napisao, a John Watkiss nacrtao strip o Holmesu na 25 stranica koji je poslužio kao špekulativni scenarij.[23] Moriarty je uključen u scenarij kako bi se postavili nastavci.[24]

U martu 2007. Warner Bros. odlučio je producirati film, videći u cijelom konceptu sličnost s filmom Batman: Početak, početnim dijelom Nolanove trilogije. Ispočetka je za režisera odabran Neil Marshall[25], ali je u junu 2008. objavljeno da će režiser biti Guy Ritchie.[26] Dok je bio dijete, u internatu, Ritchie je s kolegama, preko školskog razglasa, slušao priče o Holmesu: "Holmes bi me uspavljivao svake večeri kad sam imao 7 godina."[27] Iz tog je razloga njegova vizija Holmesa bila drugačija od one filmske. Želio je snimiti film koji bi bio autentičniji Doyleu[8], rekavši: "U pričama postoji prilično mnogo scena s intenzivnom akcijom [i] ponekad to nije prikazano na filmu."[28] Holmesova "briljantnost utopit će se u akciju", a sam film pokazat će da je njegov "intelekt bio istovremeno i dar i prokletstvo".[9] Ritchie je želio da Sherlock Holmes bude "prilično savremen film što se tona i teksture tiče", jer je "prošlo relativno mnogo vremena od posljednje općeprihvaćene filmske verzije".[28]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Spiralno stepenište Katedrale sv. Pavla korišteno je za uvodnu scenu filma.

Snimanje je počelo u oktobru 2008.[29] Prve lokacije snimanja bile su Masonska loža i Katedrala sv. Pavla u Londonu.[24][30]

Snimanje filma obavljeno je i u Manchesteru, tačnije u Sjevernoj četvrti. Gradska vijećnica u Manchesteru naveliko je korištena za snimanje, uz neke sitne promjene pomoću računarski stvorenih slika. Unutrašnji vrt korišten je za scenu borbe, Velika vijećnica poslužila je kao Dom lordova, a korištene su i druge lokacije u sklopu vijećnice.[31]

Uvodna scena snimana je tri dana u Crkvi sv. Bartolomeja Velikog u Londonu[23], a scena s parobrodom snimana je 7. novembra na Temzi, u Wappingu.[32] Snimanje je tada nastavljeno na liverpulskim dokovima Stanley i Clarence[33] te u brodogradilištu u Chathamu.[34] Ulične scene snimane su u Chathamu i Manchesteru. Londonsko groblje Brompton korišteno je za ključnu scenu Blackwoodovog povratka, dok je interijer Reform Cluba u Londonu korišten kao Café Royal. Scene interijera u ulici Baker 221B snimane su u studiju u Leavesdenu.[35]

Krajem novembra 2008. glumac Robert Maillet, koji glumi Dredgera, snimao je scenu borbe u brodogradilištu u Chathamu, pri čemu je slučajno udario Downeyja šakom u glavu, nakon čega je Downeyju počela teći krv te se srušio, ali nije izgubio svijest, kako je prvobitno bilo objavljeno.[21] The Sun je objavio da se 28. novembra zapalila jedna cisterna, što je zaustavilo snimanje na 2 sata.[36] Kad je u decembru počelo snimanje u Ulici sv. Ivana, snimanje je s prvobitno planiranih 13 skraćeno na devet dana jer su se mještani bunili kako stalno moraju parkirati automobile negdje drugdje.[37] U januaru 2009. snimanje je preseljeno u Brooklyn.[38]

Ritchie je želio da njegov Holmes izgledom odudara od klasične inkarnacije lika, rekavši u šali da "postoji samo jedna osoba u historiji koja je ikad nosila deerstalker". Downey je izabrao Holmesov šešir, pohabanu fedoru. Režiser je, doduše, ostao vjeran tradiciji neurednog stana dvojice prijatelja te ga je dao napuniti brojnim predmetima i naučnim alatima s kontinenata koje su posjetili.[16]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Sherlock Holmes: Original Motion Picture Soundtrack
Soundtrack Hansa Zimmera
Objavljen12. 1. 2010.
ŽanrFilmska muzika
Trajanje52:32
IzdavačWatertower Music
Producent(i)Hans Zimmer, Lorne Balfe
Hronologija albuma Hansa Zimmera
Anđeli i demoni (2009) Sherlock Holmes (2009) Komplicirano je (2009)

Muziku za film komponirao je Hans Zimmer, a album, Sherlock Holmes: Original Motion Picture Soundtrack, izdan je 12. januara 2010.

Prije nego što je Zimmer napisao muziku, Ritchie je, kao privremeno rješenje, koristio soundtrack filma Vitez tame, koji je također Zimmerovo djelo. Kad je Ritchie kontaktirao s njim, Zimmer je bio jako sretan, ali Ritchie mu je rekao da želi da muzika bude sasvim drugačija. Zimmer je Ritchieju muziku predstavio kao kombinaciju The Poguesa u saradnji s rumunskim orkestrom.[39] Zimmer je, za instrumentalnu podlogu, koristio nekonvencionalne instrumente, poput bendža, cimbala ili piskutavih violina.

Što se klavirske pratnje tiče, Zimmer je koristio "raštimani klavir" (karakterističan za pubove Divljeg zapada). Ispočetka je dao raštimati vlastiti klavir, ali je shvatio da je zvuk koji dobija naprosto loš. Tada je od pomoćnika zatražio da mu pronađe "pokvareni klavir". Prvi klavir na koji su naišli bio je u relativno dobrom stanju, pa su ga odbili tako da su za muziku koristili drugi klavir koji su pronašli. Zimmer je kasnije rekao da su jedne nedjelje unajmili podzemni parking 20th Century Foxa i uništili klavir.[39][40]

U sceni boksa korištena je verzija pjesme "Rocky Road to Dublin", koju izvode The Dublinersi, ali se ona nije pojavila na soundtracku.

Spisak kompozicija[uredi | uredi izvor]

Svu muziku komponovao/la Hans Zimmer.

Br. Naziv Trajanje
1. "Discombobulate"   2:25
2. "Is It Poison, Nanny?"   2:53
3. "I Never Woke Up in Handcuffs Before"   1:44
4. "My Mind Rebels at Stagnation"   4:31
5. "Data, Data, Data"   2:15
6. "He's Killed the Dog Again"   3:15
7. "Marital Sabotage"   3:44
8. "Not in Blood, But in Bond"   2:13
9. "Ah, Putrefaction"   1:50
10. "Panic, Shear Bloody Panic"   2:38
11. "Psychological Recovery... 6 Months"   18:18
12. "Catatonic"   6:46
Ukupno trajanje:
52:32

Distribucija[uredi | uredi izvor]

Nakon što je prvobitni termin u novembru odgođen, film je svjetsku premijeru imao 14. decembra 2009, a 25. decembra prikazan je u SAD-u, čime je počela svjetska kino-distribucija. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj film je prikazan već narednog dana.[3] Dobrotvorna pretpremijera filma održana je 10. decembra na nekoliko lokacija u Belgiji.[41]

Na DVD-u i Blu-rayu film je izdan 30. marta 2010. u SAD-u.[42] Ukupna zarada filma od prodaje kućnih videoizdanja iznosila je 44.908.336 $.[43]

Zarada[uredi | uredi izvor]

Film je u prvom vikendu zaradio približno 62.400.000 $ samo u SAD-u, čime je skočio na drugo mjesto američkog Box Officea, iza 75.600.000 $, koje je zaradio Cameronov Avatar. Ukupna zarada po kino-dvorani iznosila je visokih 18.031 $ iz prikazivanja u 3.626 dvorana. Sherlock Holmes zaradio je ukupno 523.000.000 $[2] na svjetskim blagajnama, čime je postao dotad najuspješniji Ritchiejev film[44] te osmi najuspješniji film 2009. Na domaćim blagajnama Holmes je bio četvrti najuspješniji film koji nikad nije zasjeo na vrh liste zarade, iza filmova Moje grčko vjenčanje, Alvin i vjeverice i Alvin i vjeverice 2.[45] U svojoj kategoriji, na svjetskim blagajnama, film je bio četvrti, iza filmova Ledeno doba 3, Casino Royale i Dan poslije sutra.

Ocjene kritičara[uredi | uredi izvor]

Film je dobio većinom pozitivne kritike. Na stranici IMDb drži visoku ocjenu 7,6/10,[46] dok stranica Rotten Tomatoes navodi da je, od 224 kritike, 70% gledalaca filmu dalo pozitivnu ocjenu uz prosječni skor 6,2/10, uz konsenzus da "režiserski stil Guya Ritchieja možda i nije najprikladniji za adaptaciju legendarnog detektiva, ali u korist Sherlocka Holmesa svakako ide elementarni priziv snažne izvedbe Roberta Downeyja Jr."[47] Metacritic je filmu dao prosječnu ocjenu 57/100, na osnovu 34 kritike.[48]

Roger Ebert, pišući za Chicago Sun-Times, dao je filmu tri od četiri zvjezdice i posebno naglasio snažne likove, efekte i radnju prepunu akcije.[49] Likove je pohvalio i Jake Tomlinson, pišući za Shave Magazine, koji vjeruje da su Downey Jr. i Law "savršeni zajedno", a Strong "uvjerljiv i zastrašujuć negativac".[50]

Luka Vukasović, pišući za Popcorn.hr, pohvalio je film, naglašavajući da ipak posjeduje nekoliko nedostataka, zaključivši da se "čak i takav, neujednačen i donekle osakaćen radom čak četvorice scenarista, film ni u jednom trenutku ne dotiče domene lošeg".[51]

A. O. Scott, pišući za The New York Times, nije bio blagonaklon prema filmu, zaključivši da je režiserov pristup filmu težio da "napravi cool film o cool tipovima s cool stvarčicama" te da je Holmes esencijalno samo "niz poza i akrobacija" koji je "povremeno intrigantan" u najboljem slučaju.[52]

Arsen Oremović, pišući za Večernji list, nije bio pretjerano oduševljen filmom, osvrćući se u svojoj kritici i na komparaciju Ritchieja i Tarantina, zaključivši da je "prvih 45 minuta portretiranja lika odlično, ali kada nastupi detektivski dio priče, postaje gnjavaža koja jalovo računa da će specijalni efekti i akcija obaviti većinu posla".[53] Slično mišljenje, mada ne i istu argumentaciju, imao je i Jurica Pavičić, koji je, pišući za Jutarnji list, zaključio da je Holmes "konfuzan i tek dijelom zanimljiv film koji ima samo dvije jake točke. Prva od njih je Robert Downey Jr, bivši ovisnik koji ovisnika i neurotičara Holmesa glumi kao da mu o tome ovisi život. Druga je glazba Hansa Zimmera, sjajan niz varijacija s violinama i raštimanim klavirom koji Holmesu pridodaje nemirnu, neurotičnu i sasvim nebritansku crtu."[54]

David Stratton, pišući za The Australian, negativno se osvrnuo na ovakvu interpretaciju originalnih priča i zaključio: "Autore ovog filma uglavnom zanima akcija; vjeruju da je to jedino što današnju mladost može dovesti u kina. Možda i jesu u pravu, ali su u tom procesu bezobzirno pregazili jedno od najboljih književnih ostvarenja." Ipak, pohvalio je produkcijski dizajn i muziku.[55]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dana 17. januara 2010. HFPA objavio je dobitnike Zlatnog globusa, među kojima je bio i Robert Downey Jr. u kategoriji za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji.[56] Hans Zimmer nominiran je za nagradu BFCA-a u kategoriji za najbolju muziku, ali je izgubio od filma Nebesa, odnosno Michaela Giacchina.[57] Film je nominiran i za dva Oscara (najbolja originalna muzika i najbolja scenografija), ali nije pobijedio ni u jednoj.

Cjelokupni pregled nagrada i nominacija:[58]

Godina Nagrada Kategorija Ishod Primalac
2009.
Nagrada ASCAP Najbolji film na Box Officeu Za  Hans Zimmer
(ujedno i za film Anđeli i demoni)
2010.
Oscar Najbolja scenografija nominiran Sarah Greenwood
Katie Spencer
Najbolja originalna muzika nominiran Hans Zimmer
Nagrada "Saturn" Najbolji akcijski ili pustolovni film nominiran Sherlock Holmes
Najbolji glumac nominiran Robert Downey Jr.
Najbolja režija nominiran Guy Ritchie
Najbolja muzika nominiran Hans Zimmer
Najbolji sporedni glumac nominiran Jude Law
Najbolja sporedna glumica nominiran Rachel McAdams
Najbolji kostim nominiran Jenny Beavan
Najbolji produkcijski dizajn nominiran Sarah Greenwood
Nagrada Ceha scenografa Izvrsnost u produkcijskom dizajnu Za  Cjelokupna ekipa filma
Nagrada BMI Najbolja filmska muzika Za  Hans Zimmer
Nagrada Critics' Choice Najbolja muzika nominiran Hans Zimmer
Nagrada Artios Najbolji odabir glumaca – Visokobudžetna produkcija – drama nominiran Reg Poerscout-Edgerton
Ceh kostimografa Izvrsnost u cjelovečernjem filmu nominiran Jenny Beavan
Nagrada "Empire" Najbolji triler Za  Sherlock Holmes
Najbolji glumac nominiran Robert Downey Jr.
Nagrada Evening Standarda Najbolja montaža nominiran James Herbert
Zlatni globus Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji Za  Robert Downey Jr.
Nagrada IFTA Najbolji međunarodni glumac Za  Robert Downey Jr.
MTV Movie Awards Najbolja borba nominiran Robert Downey Jr.
Mark Strong
Nagrada "Golden Reel" Najbolja montaža zvuka – igrani film nominiran Bob Badami
Peter Oso Snell
Teen Choice Awards Najbolja glumica – akcija / pustolovina Za  Rachel McAdams
Najbolji film – akcija / pustolovina Za  Sherlock Holmes
Najbolji glumac – akcija / pustolovina nominiran Robert Downey Jr.
Nagrada VES Najbolji pomoćni vizualni efekti u igranom filmu Za  Daniel Barrow
Jonathan Fawkner
Chas Jarrett
David Vickery
Najbolja kompozicija u igranom filmu nominiran Jan Adamczyk
Alex Cumming
Sam Osborne
Kate Windibank
World Soundtrack Award Soundtrack godine nominiran Hans Zimmer
Kompozitor godine nominiran Hans Zimmer
(ujedno i za film Komplicirano je)
2011.
Grammy Najbolji soundtrack za film, televiziju ili drugi vizualni medij nominiran Hans Zimmer

Nastavak[uredi | uredi izvor]

Uspjeh prvog filma potaknuo je Warner Bros. da brzo krene u realizaciju nastavka. Zbog brzih priprema, Ritchie je odustao od adaptacije Loba, a Downey Jr. od filma Kauboji i vanzemaljci.[59] Ubrzo je objavljeno da će film, radnog naslova Sherlock Holmes 2, biti uveliko zasnovan na Doyleovoj priči "Posljednji problem".[60] Snimanje filma počelo je nedugo nakon distribucije prvog, a objavljeno je da će Sherlock Holmes: Igra sjenki, biti samostalan film koji neće zahtijevati poznavanje radnje prvog nastavka.[60]

Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams i Eddie Marsan reprizirali su svoje uloge, dok se u ulozi Moriartyja pojavio Jared Harris. Film je u kinima distribuiran 16. decembra 2011, također s velikim uspjehom.[61]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Fritz, Ben (28. 12. 2009). "Holiday box-office take is highest in recent history". Los Angeles Times. Tribune Company. Arhivirano s originala 1. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
 2. ^ a b "Sherlock Holmes (2009)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. Pristupljeno 27. 7. 2010.
 3. ^ a b "Sherlock Holmes (Warner Bros. Pictures)". ComingSoon.net. CraveOnline. 25. 2. 2009. Arhivirano s originala, 26. 2. 2009. Pristupljeno 28. 1. 2010.
 4. ^ "Robert Downey Jr 'to play Holmes'". BBC News. 10. 7. 2008. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 5. ^ a b Lyall, Sarah (21. 1. 2009). "Is That You, Sherlock?". The New York Times. The New York Times. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 6. ^ "Law to star in Ritchie's Sherlock". BBC News. 1. 10. 2008. Arhivirano s originala, 4. 10. 2008. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 7. ^ a b c Mueller, Matt (2. 10. 2008). "New 'Sherlock Holmes' Details from London!". Premiere. Hachette Filipacchi Media U.S. Arhivirano s originala, 30. 7. 2009. Pristupljeno 14. 1. 2009.
 8. ^ a b Brown, Mark; Child, Ben (2. 10. 2008). "Ritchie and Downey Jr launch new, 'authentic' Sherlock Holmes". The Guardian. Guardian Media Group. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 30. 1. 2010.
 9. ^ a b Wloszcyna, Susan (1. 8. 2008). "Sherlock Holmes? Ritchie's on the case". USA Today. Gannett Company. Pristupljeno 4. 10. 2008.
 10. ^ Matt Mueller (18. 8. 2008). "Robert Downey Jr.'s Bad-Ass Sherlock Holmes". Premiere. Hachette Filipacchi Media U.S. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 11. ^ "News Etc". Empire. Bauer Media Group. april 2009. str. 14.
 12. ^ Bee Wilson (26. 11. 2009). "The Kitchen Thinker: Sherlock Holmes' diet". The Telegraph. News Corporation. Pristupljeno 30. 1. 2010.
 13. ^ a b Ferris, Glen (1. 10. 2008). "Sherlock Holmes Casting Confirmed". Empire. Bauer Media Group. Arhivirano s originala, 24. 3. 2012. Pristupljeno 3. 10. 2008.
 14. ^ a b Larry Carroll (12. 2. 2009). "Robert Downey Jr., Jude Law Explore 'Bromance' on 'Sherlock Holmes' Set". MTV. Viacom. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010. Nepoznati parametar |coauthor= zanemaren (prijedlog zamjene: |author=) (pomoć)
 15. ^ Wloszczyna, Susan (5. 5. 2009). "Downey/Law are elementary to new 'Sherlock'". USA Today. Gannett Company. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 16. ^ a b Wlosczczyna, Susan (6. 5. 2009). "Sherlock Holmes: More than elementary" (SWF). USA Today. Gannett Company. Pristupljeno 31. 1. 2010. (potreban Adobe Flash)
 17. ^ Sharon Knolle (13. 1. 2010). "Hey, 'Sherlock' ... Who's This Mark Strong Fellow?". Moviefone. AOL. Arhivirano s originala, 9. 1. 2010. Pristupljeno 13. 1. 2010.
 18. ^ Rich, Katey (23. 12. 2009). "Exclusive Interview: Sherlock Holmes Villain Mark Strong". Cinema Blend. Pristupljeno 23. 12. 2009.
 19. ^ Douglas, Edward (31. 3. 2009). "ShoWest First Look at Sherlock Holmes". ComingSoon.net. CraveOnline. Arhivirano s originala, 3. 4. 2009. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 20. ^ Reynolds, Simon (29. 9. 2008). "Marsan joins 'Sherlock Holmes' cast". Digital Spy. Hachette Filipacchi Médias. Arhivirano s originala, 3. 10. 2008. Pristupljeno 4. 10. 2008.
 21. ^ a b Gauvin, Yvon (5. 1. 2009). "New Brunswick actor knocks down star". Times & Transcript. Brunswick News. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 22. ^ Rich, Katey (28. 12. 2009). "Is Brad Pitt in Sherlock Holmes After All?". Cinema Blend. Arhivirano s originala, 15. 3. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 23. ^ a b c d Douglas, Edward (5. 3. 2009). "CS on location with Sherlock Holmes". ComingSoon.net. CraveOnline. Arhivirano s originala, 10. 3. 2009. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 24. ^ a b Singer, Leigh (3. 12. 2008). "Sherlock Villain Kicks Ass". IGN Entertainment. News Corporation. Arhivirano s originala, 30. 12. 2008. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 25. ^ McClintock, Pamela (15. 3. 2007). "Warner Bros. gets a clue". Variety. Reed Business Information. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 26. ^ Parfitt, Orlando (4. 6. 2008). "Elementary, my dear Ritchie". IGN Entertainment. News Corporation. Arhivirano s originala, 8. 6. 2008. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 27. ^ "Guy's Take On London's Gritty Underworld". CBS News. CBS Corporation. 8. 10. 2008. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 28. ^ a b Singh, Anita (19. 9. 2008). "Jude Law to star in Sherlock Holmes remake". The Telegraph. Telegraph Media Group. Arhivirano s originala, 13. 2. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 29. ^ "Sherlock Starts Shooting". IGN Entertainment. News Corporation. 1. 10. 2008. Pristupljeno 3. 10. 2008.
 30. ^ "Sherlock Holmes Filming Locations". Arhivirano s originala, 12. 7. 2019. Pristupljeno 2. 5. 2015.
 31. ^ Bourke, Kevin (28. 10. 2008). "Diary: Guy about town". Manchester Evening News. Guardian Media Group. Arhivirano s originala, 30. 1. 2010. Pristupljeno 30. 1. 2010.
 32. ^ Huntley, Victoria (14. 11. 2008). "Sherlock Holmes in latest mystery boat chase on Thames". East London Advertiser. Archant. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 33. ^ Owens, Paula (21. 11. 2008). "Sherlock Holmes is back with stars Jude Law and Robert Downey Jr". Liverpool Daily Post. Trinity Mirror. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 34. ^ Kent Film Office. "Kent Film Office Sherlock Holmes Film Focus".
 35. ^ Master, John (27. 12. 2009). "On the trail of Sherlock Holmes". The Dallas Morning News. A. H. Belo Corporation. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 36. ^ White, Richard (29. 11. 2008). "The Strange Case of Mr Ritchie and the Cursed Movie". The Sun. UK: News International. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 37. ^ "Sherlock Holmes almost foiled in film parking row". Islington Gazette. Archant. 3. 12. 2008. Pristupljeno 5. 12. 2008.
 38. ^ Jarett Wieselman (9. 1. 2009). "Rachel McAdams, from Canada in My Holmes". New York Post. News Corporation. Arhivirano s originala, 31. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 39. ^ a b Martens, Todd (24. 12. 2009). "Hans Zimmer on his 'Sherlock Holmes' score: 'Real life takes place in pubs'". Los Angeles Times. Tribune Company. Arhivirano s originala, 31. 1. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 40. ^ Vaughan, Owen (23. 12. 2009). "Hans Zimmer: 'The sound of Sherlock Holmes? It's a broken piano'". The Times. UK: News International. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 41. ^ "Movie For Life". Studio Brussel. 2. 12. 2009. Arhivirano s originala, 3. 12. 2009. Pristupljeno 31. 1. 2010. (nl)
 42. ^ Bumbray, Chris (15. 1. 2010). "EXCLUSIVE: When will Sherlock Holmes hit DVD?". JoBlo.com. JoBlo Media. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 43. ^ "Sherlock Holmes – DVD Sales". The Numbers. Pristupljeno 18. 3. 2011.
 44. ^ "Guy Ritchie Movie Box Office Results". Box Office Mojo. Pristupljeno 8. 9. 2010.
 45. ^ "Top Grossing Movies That Never Hit No. 1 at the Box Office". Box Office Mojo. Pristupljeno 8. 9. 2010.
 46. ^ IMDb - Sherlock Holmes (preuzeto 6. 7. 2013)
 47. ^ "Sherlock Holmes (Cream of the Crop)". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 48. ^ "Sherlock Holmes (2009): Reviews". Metacritic. CNET Networks. Arhivirano s originala, 16. 2. 2010. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 49. ^ Ebert, Roger (23. 12. 2009). "Sherlock Holmes Review". Chicago Sun-Times. Arhivirano s originala, 8. 1. 2012. Pristupljeno 31. 1. 2010. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 50. ^ Tomlinson, Jake. "Movie Review: Sherlock Holmes". Shave Magazine. Arhivirano s originala, 16. 7. 2011. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 51. ^ "Sherlock Holmes". Popcorn.hr.
 52. ^ A. O. Scott (25. 12. 2009). "The Brawling Supersleuth of 221B Baker Street Socks It to 'Em". The New York Times. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 53. ^ "Arsen Oremović: Sherlock Holmes kao viktorijanski 007 za današnje ljubitelje akcije".
 54. ^ "Jurica Pavičić: Sherlock Holmes kao umjetnik slabih živaca". Arhivirano s originala, 7. 3. 2016. Pristupljeno 2. 5. 2015.
 55. ^ Stratton, David (2. 1. 2010). "The Swinging Detective". The Australian. Pristupljeno 21. 4. 2010.
 56. ^ HFPA (15. 12. 2009). "HFPA — Nominations and Winners". Arhivirano s originala, 22. 10. 2012. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 57. ^ BFCA (15. 12. 2009). "The BFCA Critics' Choice Awards (2009)". Arhivirano s originala, 30. 12. 2012. Pristupljeno 31. 1. 2010.
 58. ^ IMDb - Nagrade za Sherlocka Holmesa (2009)
 59. ^ "Guy Ritchie Leaving Lobo, Aiming for Sherlock Holmes 2". /Film. 26. 1. 2010. Arhivirano s originala, 19. 6. 2010. Pristupljeno 18. 10. 2010.
 60. ^ a b Tilly, Chris (22. 2. 2011). "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Preview". IGN. Pristupljeno 9. 3. 2011.
 61. ^ Sciretta, Peter (27. 5. 2010). "Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return". /Film. Arhivirano s originala, 1. 6. 2010. Pristupljeno 30. 9. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]