Idi na sadržaj

Sherlock Holmes: Igra sjenki

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sherlock Holmes: Igra sjenki
RežiserGuy Ritchie
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaHans Zimmer
Žanr
KinematografijaPhilippe Rousselot
MontažaJames Herbert
Produkcija
DistributerWarner Bros. Pictures
Premijera16. 12. 2011
Trajanje129 minuta
Zemlja
JezikEngleski
Budžet125.000.000 $[1]
Zarada545.448.418 $[2]
PrethodnikSherlock Holmes
NasljednikSherlock Holmes 3[3] (radni naziv)

Sherlock Holmes: Igra sjenki jest britansko-američki pustolovni triler iz 2011. koji je režirao Guy Ritchie, a producirali su ga Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Dan Lin. Igra sjenki nastavak je filma Sherlock Holmes iz 2009. te je, kao i prethodnik, zasnovan na djelu Arthura Conana Doylea. Scenarij su napisali Kieran Mulroney i Michele Mulroney. Uloge Sherlocka Holmesa i dr. Watsona reprizirali su Robert Downey Jr. i Jude Law, dok su im se u nastavku pridružili Noomi Rapace kao Romkinja Simza i Jared Harris kao Holmesov protivnik, profesor Moriarty. Uloge su reprizirali i Rachel McAdams (Irene Adler), Eddie Marsan (inspektor Lestrade) i Kelly Reilly (Mary Morstan), mada u znatno manjem obimu, dok se u ulozi Holmesovog brata Mycrofta pojavljuje Stephen Fry.

Iako je film nadahnut poznatom pričom "Posljednji problem", nije riječ o njenoj direktnoj adaptaciji nego film ima vlastitu radnju, koristeći se tek pojedinim elementima iz priče. U filmu se Holmes i Watson ponovo udružuju kako bi spriječili Moriartyja u ostvarivanju njegovog plana za pokretanje rata velikih razmjera u Evropi. Premijerno je prikazan 16. decembra 2011.

Iako je među kritikom prošao tek umjereno dobro[4], film je s ukupnom zaradom 545.448.418 dolara bio komercijalni uspjeh.[2]

Radnja

[uredi | uredi izvor]

Godina je 1891, a dr. John Watson na svojoj pisaćoj mašini piše još jednu od pustolovina sebe i svog prijatelja, detektiva Sherlocka Holmesa. Radnja se tada vraća unazad, ranije te godine, gdje u Strasbourgu vidimo eksploziju na štandu ispred gradske katedrale koja se pripisuje anarhistima. Nedugo nakon toga vidimo tajanstvenu Irene Adler kako nosi paket dr. Hoffmanstahlu – zapravo, nagradu za pismo koje joj je trebao predati. Otvarajući paket, Hoffmanstahl nesvjesno aktivira bombu, čiju eksploziju spriječi pravovremeni dolazak Sherlocka Holmesa. Dok Holmes uzima paket i rješava se bombe, Adler i doktor bježe s mjesta događaja. Holmes ubrzo pronalazi dr. Hoffmanstahla mrtvog (ubijen je neobičnom, otrovnom strelicom u obliku metka), a Adler se nalazi na ručku sa svojim poslodavcem. Moriarty joj otkazuje povjerenje te je tokom razgovora inficira smrtonosnom varijacijom tuberkuloze, koja je ubije u nekoliko minuta. Razlog takvog čina bila je njena ljubav prema Holmesu, koja je kompromitirala njenu poziciju.

Nedugo zatim Watson dolazi u Ulicu Baker 221B, gdje Holmes istražuje niz naizgled nepovezanih ubistava, terorističkih napada i poslovnih transakcija, koje uspijeva povezati s Moriartyjem. Holmes se ubrzo nalazi s proročicom Simzom, kojoj je namijenjeno pismo što ga je trebala preuzeti Adler te sprečava atentatora u pokušaju njenog ubistva. Ipak, tokom cijele strke Simza pobjegne, a Holmes i Watson bivaju vidno uneređeni. Takvi, odlaze na Watsonovo vjenčanje, gdje je Holmes kum. Nakon vjenčanja Holmes se ipak povlači i odlazi. Ispred crkve ga dočeka Moriartyjev čovjek, koji ga poziva da se susretne s profesorom.

Holmes odlazi na univerzitet i ulazi u Moriartyjev ured. Bio je to njihov prvi službeni susret. Nakon što je odbio piće, Holmes zamoli Moriartyja da mu potpiše vlastitu knjigu, uspješni rad Dinamika asteroida. Dok profesor piše posvetu, Holmes iskoristi priliku da analizira njegov ured, nakon čega mu prezentira grafološku analizu njegovog karaktera. Moriarty odbije Holmesovu molbu da Watsona isključi iz njihovih daljnih igara, nakon čega mu ponudi partiju šaha, što Holmes odbije. Isto tako, Moriarty mu obznani da je eliminirao Irene Adler te mu preda njenu krvavu maramicu. Opraštaju se tako da Moriarty upozorava Holmesa da će, ako ga pokuša uništiti, on isto učiniti i njemu, na što Holmes odgovara da bi, ako bi bio siguran u ovo prvo, rado pristao na ovo drugo.

Bračni par Watson, u međuvremenu, putuje na svoj medeni mjesec, ali u vozu su i Moriartyjevi ljudi, koji ih planiraju likvidirati. Znavši za to, Holmes se ušuljao u voz prerušen u ženu i spasio svog prijatelja i njegovu suprugu, koju je izbacio iz voza u rijeku, gdje ju je čekao njegov brat Mycroft. Njih dvojica tada nastave put za Pariz, gdje planiraju locirati Simzu. Kad stignu do romske kolonije u kojoj je ona i pronađu je, objasne joj da će Moriartyjevi ljudi vrlo vjerovatno krenuti za njom jer njen brat radi za profesora, pa joj je mogao odati neke planove. Simza ih tada odvodi u središte anarhističke grupe kojoj su nekad pripadali njen brat i ona, gdje saznaju kako su anarhisti bili primorani postavljati bombe u Moriartyjevo ime.

Prateći Holmesovu dedukciju, trio završi u zgradi Pariske opere, gdje je trebala biti postavljena bomba. Ipak, Holmes ubrzo shvati da je prevaren i da bomba nije tu nego u obližnjem hotelu. Zbog te greške Holmes nije uspio deaktivirati bombu na vrijeme, što je dovelo do smrti nekolicine biznismena. Ubrzo saznajemo da je sve to zapravo bio paravan za ubistvo njemačkog industrijalca Meinharda, koga je ubio Moriartyjev pomoćnik Sebastian Moran. Njegovom smrću njegova fabrika oružja pripala je Moriartyju. Holmes, Watson i Simza, prateći tragove iz pisma njenog brata Renéa, odlaze u njemački grad Heilbronn, u kojem je fabrika.

Holmes padne u Moriartyjeve ruke, a Watson se skriva od Morana, koji ga pokušava ubiti. Dok ga drži kao taoca i muči kukom, Holmes objasni Moriartyju kako je otkrio plan da izazove svjetski rat, koji će ga, zbog udjela u brojnim profiterskim firmama, učiniti bogatim. U međuvremenu, Watson je odlučio iskoristiti veliki top iza kojeg se sakrio kako bi srušio toranj na kojem je Moran. Toranj je pao na zgradu u kojoj je Moriarty planirao ubiti Holmesa, što je detektivu omogućilo bijeg. Povrijeđeni Holmes, Watson i Simza uspiju pobjeći tako što uskoče u voz u pokretu. Holmes deducira da će Moriartyjeva posljednja meta biti mirovni samit u Švicarskoj, koji Moriarty planira pretvoriti u međunarodni incident. Trio ubrzo odlazi do Mycrofta, kome ispričaju svoj plan, ali im on, iako im vjeruje, ne može pomoći jer nemaju konkretne dokaze, a Moriarty ima izrazito snažne veze u samom vrhu britanske politike.

Svi skupa odlaze u Švicarsku, gdje se u planinskom dvorcu ponad vodopada Reichenbach održava samit. Holmes deducira da je Simzin brat René podvrgnut plastičnoj operaciji kako bi izgledao kao jedan od ambasadora, čime bi atentat dobio značaj međunarodnog incidenta. Nakon plesa, prvo sa Simzom, a onda i s Watsonom, Holmes odlazi na susret s Moriartyjem dok Watson i Simza otkrivaju gdje je njen brat. Holmes i Moriarty nalaze se na terasi ponad vodopada, gdje Holmes predloži brzopoteznu partiju šaha, koja je zapravo metafora cijelog filma.[5] Dok njih dvojica igraju, Watson i Simza uspijevaju locirati Renéa i spriječiti ga u izvršenju atentata, ali ne uspijevaju spriječiti Morana da ga otruje i ubije. Iako je njegov plan zaustavljen, Moriarty je uvjeren u svoju pobjedu sve dok mu Holmes ne objasni da je njegovo bogatstvo uveliko umanjeno. Naime, Holmes je ukrao njegovu crvenu bilježnicu i otkrio ključ za dešifriranje brojeva u njoj. Bilježnicu i ključ poslao je u London, gdje su Mary Watson i inspektor Lestrade već počeli sa zapljenom Moriartyjevog bogatstva. Moriarty tada izvuče lažnu bilježnicu koju mu je Holmes podmetnuo, a u kojoj je animacija koja se završava porukom Be careful what you fish for! (Pazi šta loviš!)

Moriarty je vidno bijesan i prijeti da će smisliti vrlo zanimljiv kraj za doktora nakon što završi s detektivom. Holmes ga zamoli da mu upali lulu zbog povrijeđenog ramena, nakon čega obojica, mentalno, predviđaju slijed događaja koji se završava Holmesovom smrću. Detektiv se tada dosjeti i puhne malo pepela u Moriartyja te ga ugrabi oko prsa (kao na slavnoj Pagetovoj ilustraciji). U tom trenutku na terasu dolazi Watson. Nakon što ga ugleda, Holmes sklopi oči i baci sebe, zajedno s Moriartyjem, s terase u provaliju. Sve ukazuje na to da su obojica mrtva.

Radnja se ponovo vraća u sadašnji trenutak s početka filma, gdje Watson dovršava posljednju priču o svom prijatelju i sebi, tik prije puta sa suprugom. Dok to radi, dobije paket u kojem je Mycroftov uređaj za kisik, što mu pruži jasan trag da je Holmes ipak živ. Kad napusti svoju radnu sobu, Holmes, koji se prerušio tako da izgleda kao sofa, skida masku i krene do radnog stola kako bi pročitao kraj priče. Blago razočaran, doda upitnik na kraj Watsonove priče.

Glumačka postava

[uredi | uredi izvor]
 • Robert Downey Jr. kao Sherlock Holmes[6], briljantni londonski detektiv koji rješava najzamršenije slučajeve. Downey je reprizirao svoju ulogu iz prvog filma, odbivši projekt Kauboji i vanzemaljci kako bi snimio Holmesa. U ovom nastavku Holmes se navikava na samački život nakon Watsonovog odlaska, ali se s najboljim prijateljem ponovo ujedinjuje kako bi porazio svog najvećeg neprijatelja, profesora Moriartyja. Downey je zaradio ukupno 15.000.000 $ za ovu ulogu.[7]
 • Jude Law kao dr. John Watson[6], penzionisani ljekar i Holmesov najbolji prijatelj. U nastavku, Watson se oženio svojom zaručnicom Mary Morstan i otišao živjeti s njom, ali kad njih dvoje postanu Moriartyjeve mete, odluči se ponovo udružiti sa Holmesom kako bi eliminirao njihovog najopasnijeg protivnika. Na kraju filma vidimo kako piše priču o posljednjem okršaju Holmesa i Moriartyja. Lawova zarada iznosila je oko 9.000.000 $.[8]
 • Jared Harris kao profesor James Moriarty[9][10], genijalni profesor i kriminalac, koji nizom spletki pokušava pokrenuti rat u Evropi kako bi se obogatio od prodaje ratnih potrepština. Lik Moriartyja pojavio se još u prvom nastavku u kočiji, skrivenog lica (kasnije je spomenut imenom), kao poslodavac Irene Adler, ali Guy Ritchie nikad nije otkrio ko je glumio Moriartyja u prvom nastavku. Dugo se nagađalo da je riječ o Bradu Pittu, koji je profesora trebao glumiti u nastavku, ali kad je Jared Harris dobio ulogu, nepoznati glas profesora iz prvog nastavka presnimljen je glasom Jareda Harrisa.
 • Noomi Rapace kao Simza Heron[11], energična i snalažljiva Ciganka koja pomaže Holmesu i Watsonu prilikom njihove istrage. Lik Simze Heron u potpunosti je originalan i nije imao nikakvog temelja u pričama Arthura Conana Doylea.
 • Stephen Fry kao Mycroft Holmes[9][12], Sherlockov ekscentrični brat. Mycroft je izrazito visoko pozicioniran u svijetu politike, što Holmes nekoliko puta koristi kako bi sebi olakšao posao. Bez naročite psihološke razrade, lik Mycrofta u ovom je filmu prikazan u nekoliko komičnih situacija, ali s očitom referencom na njegov intelekt, ali i lijenost (što su Mycroftove glavne odlike u Doyleovim pričama).
 • Rachel McAdams kao Irene Adler[13], fatalna žena koja radi za Moriartyja, ali je istovremeno zaljubljena u Sherlocka Holmesa. Iako unajmljena od strane Moriartyja da oslabi Holmesa, njeno vezivanje za Holmesa koštalo ju je života. Mnogo se špekuliralo o tome hoće li se McAdams uopće pojaviti u filmu, ali je sama glumica naglasila da, čak i ako se pojavi, to neće biti glavna uloga, što se pokazalo istinitim. Njena zarada iznosila je približno 1.000.000 $.[14]
 • Kelly Reilly kao Mary Watson (rođ. Morstan)[6], Watsonova supruga, s kojom odlazi živjeti. Kad njih dvoje postanu Moriartyjeve mete, Holmes se pobrine da Mary bude na sigurnom i smjesti je kod svog brata. Kasnije je vidimo kako pomaže Lestradeu u zapljeni Moriartyjevog bogatstva.
 • Eddie Marsan kao inspektor Lestrade[15], žilav, ali ne naročito sposoban inspektor u Scotland Yardu. Marsan je reprizirao svoju ulogu iz prvog nastavka, ali u znatno manjem obimu.
 • Geraldine James kao gospođa Hudson[9], Holmesova i, ranije, Watsonova stanodavka.
 • Paul Anderson kao pukovnik Sebastian Moran[16], Moriartyjeva desna ruka i jedan od najboljih strijelaca u Britaniji. Nakon što ubija Simzinog brata, bježi i nestaje, što je u skladu s Doyleovim pričama.

Produkcija

[uredi | uredi izvor]
Sada već kultni okršaj Holmesa i Moriartyja kod vodopada Reichenbach u Švicarskoj prikazan je i u ovom filmu, čija je temeljna inspiracija bila upravo priča "Posljednji problem".

Nakon uspjeha prvog nastavka, Warner Bros. ubrzo je počeo produkciju nastavka, zbog čega su Guy Ritchie (ekranizacija stripa Lobo) i Robert Downey Jr. (uloga u filmu Kauboji i vanzemaljci) odustali od planiranih projekata.[17] Jedno vrijeme bilo je upitno hoće li Rachel McAdams reprizirati svoju ulogu. Sama glumica je rekla da, čak i ako se pojavi, to neće biti glavna uloga, već nešto sitno.[18] Nedugo zatim Warner Bros. je za Entertainment Weekly potvrdio kako će McAdams ipak biti u filmu.[13] Dugo se nagađalo i oko toga ko će glumiti Holmesovog neprijatelja, prof. Moriartyja. Iako je glavni favorit za ulogu bio Brad Pitt, ona je na kraju pripala Jaredu Harrisu[9][10], najpoznatijem po ulozi u seriji Momci s Madisona.

Ubrzo je ovjavljeno kako je film, tada još pod radnim naslovom Sherlock Holmes 2, inspiriran Doyleovom pričom "Posljednji problem".[19] Mada je radnja smještena tek godinu dana nakon prvog nastavka[19], Sherlock Holmes: Igra sjenki sniman je kao samostalan film, za čije gledanje nije potrebno poznavanje radnje prethodnog filma.[19]

U oktobru 2010. Downey i Law viđeni su kako uvježbavaju scenu tučnjave dok se snimanje odvijalo u londonskom parku Richmond.[20] Istog mjeseca snimanje je nastavljeno na brodu PS Waverley da bi sljedećeg mjeseca bilo premješteno u željeznički centar u Didcotu.[9] Krajem novembra snimana je scena na Viktorijinom mostu, koji je dio željeznice u dolini Severna. Palača Hampton Court i Univerzitet u Oxfordu bili su lokacije snimanja u januaru 2011, a u septembru iste godine snimana je scena u Starom pomorskom koledžu.[21]

Početkom februara 2011. snimanje je preseljeno u francuski grad Strasbourg, gdje je ekipa boravila dva dana. Snimanje se odvijalo na užem području katedrale u Strasbourgu. Za tu se scenu nagađalo da je prva scena filma koja je bila najavljena kao atentat/bombaški napad u gradu u kojem se govori njemački jezik (što je tada bio slučaj sa Straßburgom).[22]

Dio snimanja odrađen je i u Kentu, a u sceni u kojoj Holmes i Watson putuju brodom u Francusku mogu se vidjeti i bijele stijene kod Dovera.[23]

Muzika

[uredi | uredi izvor]
Sherlock Holmes:
A Game of Shadows – Original Motion Picture Soundtrack
soundtrack Hans Zimmer
Objavljen13. 12. 2011.
SnimljenMG Sound Studios (Beč)
Air Studios (London)
Žanrfilmska muzika
Trajanje57:22
IzdavačWaterTower Music
Producent(i)Hans Zimmer, Lorne Balfe
Hronologija albuma Hans Zimmer
Sherlock Holmes (2009) Sherlock Holmes: A Game of Shadows

(2011)

Kao i za prvi nastavak, autor soundtracka je Hans Zimmer, a izdan je 13. decembra 2011, tik prije premijere filma. Kao i ranije, uz Zimmera, producent albuma je Lorne Balfe.

Na album su uveliko utjecale klasična i romska muzika.

Čitajući petu stranicu scenarija, Zimmer je naišao na priču o Ciganki-gatari. Telefonirao je Ritchieju i rekao mu da moraju otputovati u Slovačku. Zimmer je smatrao prikladnim da u svojoj muzici reflektira romsku kulturu. Unajmio je dva romska benda (Cigánski baróni i Kokavakere Lavutára - Sendreiovci) da snime muziku za soundtrack, što je rezultiralo upravo onakvom muzikom kakvu je i zamislio.[24][25]

Spisak kompozicija

[uredi | uredi izvor]

Svu muziku napisao je Hans Zimmer, osim gdje je drugačije naznačeno.

Br. Naziv Trajanje
1. "I See Everything"   0:39
2. "That Is My Curse (Shadows – Part 1)"   1:51
3. "Tick Tock (Shadows – Part 2)"   8:12
4. "Chess (Shadows – Part 3)"   7:34
5. "It's So Overt It's Covert"   3:19
6. "Romanian Wind"   1:56
7. "Did You Kill My Wife?"   2:42
8. "He's All Me Me Me"   1:56
9. "The Mycroft Suite"   1:41
10. "To the Opera!"   4:03
11. "Two Mules for Sister Sara" (autor: Ennio Morricone) 2:34
12. "Pastrmka" (autor: Franz Schubert; izvode Julius Drake i Ian Bostridge) 3:22
13. "Zu viele Füchse für euch Hänsel"   1:47
14. "The Red Book"   4:00
15. "Moral Insanity"   1:31
16. "Memories of Sherlock"   2:11
17. "The End?"   2:26
18. "Romani Holiday" (Antonious Remix) 5:38

Kompozicije koje nisu na albumu:[26]

Napomene

Distribucija

[uredi | uredi izvor]

Distribucija filma počela je 16. decembra 2011. u SAD-u, Kanadi, Meksiku, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji, a do 25. decembra već je distribuiran i u većini svijeta, uz izuzetak Australije, Poljske i Španije, gdje je premijerno prikazan 5. januara 2012.[6] U Srbiji je premijerno prikazan 20. decembra 2011.[27]

Igra sjenki izdana je na DVD-u i Blu-rayu 12. juna 2012. za regiju 1[28][29], 14. maja 2012. za regiju 2[30][31] i regiju 4.[32]

Jude Law u Parizu tokom francuske premijere

Zarada

[uredi | uredi izvor]

Sherlock Holmes: A Game of Shadows zaradio je 186.848.418 $ u Sjevernoj Americi i 357.000.000 $ u ostalim zemljama, što je rezultiralo ukupnom zaradom od 543.848.418 $.[2] Tim je iznosom došao na 12. mjesto najuspješnijih filmova na blagajnama za 2011.[33]

U Sjevernoj Americi u premijernom danu film je zasjeo na vrh liste zarade sa 14.600.000 $[34][35], što je ipak bilo manje od premijernog uspjeha prvog filma.[36] Vikend-zarada od 39.600.000 $ zadržala ga je na vrhu liste zarade, ali još uvijek je bila osjetno slabija od prve vikend-zarade prethodnog filma (koja je bila gotovo dvostruko veća).[37] Do kraja prikazivanja u kinima zauzeo je 9. mjesto najuspješnijih filmova na blagajnama 2011.[38]

Izvan Sjeverne Amerike film je u prvom vikendu zaradio 14.600.000 $, zauzevši treće mjesto.[39] Bio je na vrhu prekomorske liste zarade tokom tri uzastopne sedmice u januaru 2012.[40][41][42] Na kraju je uspio nadmašiti svog prethodnika po zaradi izvan Sjeverne Amerike. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i na Malti, najvećem tržištu izvan Sjeverne Amerike, film je imao premijerno otvaranje u vrijednosti 3.830.000 £ u tri dana[43], što je bilo dovoljno za prvo mjesto po zaradi. Ukupna zarada iznosila je 42.200.000 $. Visoku zaradu film je ostvario i na tržištu Rusije i ZND-a (28.400.000 $) te Italije (24.500.000 $).[44]

Ocjene kritičara

[uredi | uredi izvor]

Film je prošao umjereno dobro među kritičarima. Stranica Rotten Tomatoes navodi kako je 60% od 202 kritičara filmu dalo pozitivnu ocjenu, s prosječnom ocjenom 6,1/10. Konsenzus je da je "Sherlock Holmes: A Igra sjenki dobar zahvaljujući odgovarajućim glavnim glumcima, ali generalno zapinje duplicirajući uhodane trilove svog prethodnika."[4] Stranica IMDb filmu je dala prosječnu ocjenu 7,5/10.[45] Stranica Metacritic, koja koristi skalu od 0 do 100 kako bi prikazala svoje kritike, filmu je dala ocjenu 48/100 na osnovu 38 kritika.[46]

Roger Ebert, koji je prvom filmu dao tri zvjezdice, bio je još više oduševljen nastavkom, kojem je dao čak tri i po zvjezdice, nazvavši ga "zabavom visokog kalibra" koja formuli "dodaje određeni stepen rafiniranosti i inovativnosti", dodavši kako "scenaristi... neke od svojih najboljih scena mudro poklanjaju okršajima 1-na-1 Holmesa i Moriartyja".[47] James Berardinelli filmu je dao tri od četiri zvjezdice, rekavši: "Igra sjenki je snažniji i bolje realiziran film koji se nadograđuje na originalni i eliminira neke njegove nedostatke."[48] Suprotno tome, Keith Phipps (The A.V. Club) smatrao je kako film "cilja još niže od skromnih ambicija svog prethodnika i opet ne uspijeva pogoditi metu".[49]

Nagrade

[uredi | uredi izvor]

Od ukupno deset nominacija Igra sjenki osvojila je tek dvije nagrade, dok je za osam nominirana. Time je prošao znatno lošije od svog prethodnika, koji je imao osjetno više osvojenih nagrada, ali i nominacija.

Godina Nagrada Kategorija Dobitnik Ishod Ref.
2011. ASCAP Award Najbolji film po zaradi Hans Zimmer
Lorne Balfe
dobio [50]
2012. Nagrada "Saturn" Najbolja akcija/pustolovina/triler Sherlock Holmes: Igra sjenki nominiran [51]
Najbolji kostim Jenny Beavan nominiran
Teen Choice Awards Najbolji film - akcija Sherlock Holmes: Igra sjenki nominiran [52]
Najbolji glumac - akcija Robert Downey Jr. nominiran
Najbolja glumica - akcija Noomi Rapace nominirana
Nagrada Golden Trailer Najbolji akcijski TV-spot Warner Bros. i The AV Squad
(za "Beat")
dobio [50]
Najbolja akcija Warner Bros. i mOcean
(za "Collide")
nominiran
Nagrada "Empire" Najbolji triler Sherlock Holmes: Igra sjenki nominiran
Nagrada VES Najbolji pomoćni vizualni efekti u igranom filmu Laya Armian
Chas Jarrett
Seth Maury
Sirio Quintavalle
nominirani

Budućnost

[uredi | uredi izvor]

Nastavak

[uredi | uredi izvor]

Nedugo prije premijere drugog filma Warner Bros. objavio je da planira i treći nastavak, radnog naslova Sherlock Holmes 3, te da je Drew Pearce već angažiran za izradu scenarija[3]; ipak, zamijenio ga je Justin Haythe.[53] Jude Law komentirao je o projektu krajem 2013: "Imali smo sastanak ranije ove godine i mislim da se upravo piše (scenarij). Warner Bros. još se mora složiti da plati to... Mislim da žele to!"[54] Također je rekao o kašnjenju s ulaskom u produkcijsku fazu: "Mislim da Warner Bros. želi film, a i mi kao tim imamo mnogo želje. Želimo da bude bolji od druga dva. Želimo osigurati da bude dovitljiviji i pametniji, ali u istom univerzumu. To je spor proces. Svi smo zauzeti, tako da su se pokušaji da se okupimo kako bismo ovo 'zakucali' razvukli malo duže nego što smo se nadali... Mrzim slaviti bilo šta što sam uradio, ali se tako ponosim ovim filmovima. Mislim da je Joel Silver rekao: 'Izvadite ga iz te prašnjave sobe i stavite ga na ulicu'."[55]

U oktobru 2014. Susan Downey izjavila je da je treći film u razvoju: "Postoji ideja, nacrt, ali ne još i scenarij. Vjerujte mi, studio bio volio da postoji scenarij. No, naš je osjećaj da to moramo uraditi kako treba." Upitana je li realistično očekivati da će film izaći u "sljedećih nekoliko godina", izrazila je čvrsto vjerovanje da hoće, rekavši: "Da. U nekom trenutku bit će predugo — čekali smo predugo. Radimo brzo i odgovorno koliko možemo kako bismo dobili sjajan scenarij."[56] U maju 2015, upitan o napretku trećeg filma u intervjuu, Law je izjavio: "Očito još postoji želja [da se snimi], scenarij se piše, ali nisam siguran."[57]

Dana 5. augusta 2015, promovirajući Ritchiejev film Šifra "U.N.C.L.E.", producent Lionel Wigram rekao je da se na scenariju za treći film i dalje radi. Također je ustvrdio da će i Downey Jr. i Law reprizirati uloge iz prva dva filma.[58] U aprilu 2016. Downey je potvrdio da će snimanje filma početi kasnije tokom godine.[59] Istog mjeseca objavljeno je da je James Coyne angažiran da ponovo napiše scenarij.[60] Silver, koji će producirati nastavak, izjavio je da se nada da će snimanje početi najesen i da će možda biti još nastavaka.[61]

Magazin Variety izvijestio je 27. oktobra 2016. da su Warner Bros., Village Roadshow i Team Downey spojili nekoliko vrhunskih scenarista, uključujući Nicole Perlman, Justina Malena, Garyja Whittu, Genevu Robertson-Dworet i Kierana Fitzgeralda.[62]

U maju 2017. Wigram je rekao da će snimanje možda početi krajem 2018: "Bliže je tome da se dogodi nego što je bilo u dužem periodu. S malo sreće snimat ćemo ga krajem sljedeće godine. Nadam se, vidjet ćemo. Držim palčeve."[63] U maju 2018. Warner Bros. potvrdio je da je planirano da treći film bude pušten u kina 25. decembra 2020, s Downeyjem i Lawom u glavnim ulogama te Chrisom Brancatom kao scenaristom.[64]

U martu 2019. Warner Bros. objavio je da je datum puštanja promijenjen na 22. decembar 2021.[65] U julu 2019. objavljeno je da će film režirati Dexter Fletcher.[66] Istog mjeseca Kalifornijska filmska komisija odobrila je filmu poreznu olakšicu u iznosu 20,9 miliona $, u odnosu na projicirani budžet 107,8 miliona $.[67]

Fletcher je 2021. rekao da je film odgođen na neodređeno vrijeme zbog pandemije COVID-a 19, izjavivši: "Počeli smo ići, a onda je nastupio COVID, a oni su rekli: 'Gledaj, zaustavit ćemo se, a i Robert ima nešto drugo što želi raditi'... Ove stvari toliko su velike da ih jednostavno ne želite uklesati u nešto... Znam da Robert neće pustiti tu ribu s udice."[68][69] Godine 2023. Fletcher je rekao da su on, Downey i scenarist Joe Penhall radili na scenariju u Downeyjevom domu, ponovivši da je pandemija utjecala na razvoj i njihove lične planove, rasporede i prioritete u vezi s projektima.[70] Susan Downey i saradnica Team Downeyja Amanda Burrell kasnije su potvrdile da je projekt još prioritet za kompaniju i za Downeyja.[71]

Franšiza

[uredi | uredi izvor]

Do oktobra 2020. Robert Downey Jr. i Susan Downey najavili su planove za proširenje filmskog serijala u franšizu. Team Downey radi na nastavcima, koji uključuju dodatne filmove, spin-offove, televizijske serije za HBO Max i druge medije u zajedničkom univerzumu. Iako ne namjeravaju kopirati Marvelov filmski univerzum, par je priznao da su osjećali da ih je rad s kompanijom Marvel Studios naučio mnogo o izgradnji univerzuma.[72] Dvije televizijske serije smještene u univerzumu filma u razvoju su za HBO Max.[73]

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ Kaufman, Amy; Fritz, Ben (15. 12. 2011). "Movie Projector: 'Sherlock,' 'Alvin' sequels kick off holiday season". Los Angeles Times. Tribune Company. Pristupljeno 15. 12. 2011.
 2. ^ a b c Sherlock Holmes: A Game of Shadows na Box Office Moju
 3. ^ a b Fleming, Mike (23. 10. 2011). "Warner Bros Ready For 'Sherlock Holmes 3′". Deadline Hollywood. Pristupljeno 20. 12. 2011.
 4. ^ a b "Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 20. 6. 2012.
 5. ^ "The Chess Game of Prof. Moriarty & Sherlock Holmes as well as Notations on Plastic Surgery". The Fine Art Diner. 5. 1. 2012.
 6. ^ a b c d Sciretta, Peter (27. 5. 2010). "Sherlock Holmes 2 Gets December 2011 Release Date, Rachel McAdams Will Return". /Film. Pristupljeno 18. 10. 2010.
 7. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 22. 8. 2012. Pristupljeno 14. 9. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 8. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 16. 7. 2014. Pristupljeno 14. 9. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 9. ^ a b c d e French, Andrew (4. 11. 2010). "Sherlock movie stars steam into Didcot". The Oxford Times. Newsquest. Pristupljeno 28. 11. 2010.
 10. ^ a b "Jared Harris discusses 'fun' Sherlock Holmes 2". Total Film. Pristupljeno 22. 3. 2011.
 11. ^ Melrose, Kevin (23. 11. 2010). "Noomi Rapace to play Sim the Gypsy in 'Sherlock Holmes 2′". Spin Off Online. Arhivirano s originala, 28. 11. 2010. Pristupljeno 28. 11. 2010.
 12. ^ "Stephen Fry talks Sherlock Holmes 2". Total Film. Pristupljeno 22. 3. 2011.
 13. ^ a b Bierly, Mandi (4. 2. 2011). "Rachel McAdams cameo confirmed for 'Sherlock Holmes' sequel". Entertainment Weekly. Time Inc. Arhivirano s originala, 8. 2. 2011. Pristupljeno 12. 2. 2011.
 14. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 3. 2015. Pristupljeno 14. 9. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 15. ^ "Eddie Marsan reprising Sherlock Holmes role". Collider.com. Arhivirano s originala, 28. 11. 2010. Pristupljeno 2. 12. 2010.
 16. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Movie Review". ComingSoon.net. Arhivirano s originala, 8. 1. 2012. Pristupljeno 14. 9. 2014.
 17. ^ "Guy Ritchie Leaving Lobo, Aiming for Sherlock Holmes 2". /Film. 26. 1. 2010. Arhivirano s originala, 19. 6. 2010. Pristupljeno 18. 10. 2010.
 18. ^ Ditzian, Eric (9. 11. 2010). "Rachel McAdams Unsure About Doing 'Sherlock Holmes 2'". MTV. Arhivirano s originala, 1. 11. 2011. Pristupljeno 9. 1. 2011.
 19. ^ a b c Tilly, Chris (22. 2. 2011). "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Preview". IGN. Pristupljeno 9. 3. 2011.
 20. ^ Thompson, Jody (19. 12. 2009). "Jude Law takes swing at a gypsy in new Sherlock Holmes film (after quick practice on Guy Ritchie)". Daily Mail. UK: Associated Newspapers. Pristupljeno 20. 10. 2010.
 21. ^ Teed, Paul (24. 1. 2011). "Film crews at Hampton Court Palace 'shooting Sherlock Holmes movie'". Elmbridge Guardian. Newsquest. Pristupljeno 4. 2. 2011.
 22. ^ "Explosions au coeur de Strasbourg... (Explosions in the heart of Strasbourg...)". Les Dernières Nouvelles d'Alsace. 4. 2. 2011. Pristupljeno 4. 2. 2011. (fr)
 23. ^ http://kentfilmoffice.co.uk/2011/12/sherlock-holmes-game-of-shadows-2011/ Kent Film Office Sherlock Holmes: Game of Shadows Film Focus
 24. ^ "Hans Zimmer's Roma Score Collaboration for 'Sherlock Holmes Game of Shadows' Score". The Huffington Post. 8. 12. 2012. Pristupljeno 17. 6. 2012.
 25. ^ Johnson, Reed (6. 1. 2012). "Hans Zimmer adds Gypsy flavor to 'Sherlock Holmes' score". Los Angeles Times. Pristupljeno 17. 6. 2012.
 26. ^ Sherlock Holmes: A Game of Shadows End Credits
 27. ^ "Šerlok Holms – film i knjiga". www.b92.net. 18. 2. 2011. Pristupljeno 24. 12. 2011.
 28. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD". Amazon.com. Pristupljeno 22. 4. 2012.
 29. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Blu-Ray". Amazon.com. Pristupljeno 22. 4. 2012.
 30. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD UK". Amazon.co.uk. Pristupljeno 22. 4. 2012.
 31. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Blu-Ray UK". Amazon.co.uk. Pristupljeno 22. 4. 2012.
 32. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows DVD Australia". dstore.com. Arhivirano s originala, 4. 5. 2012. Pristupljeno 14. 5. 2012.
 33. ^ 2011 "Worldwide Grosses", Box Office Mojo.
 34. ^ "Sherlock Holmes sequel leads US box office". BBC. 19. 12. 2011.
 35. ^ "Sherlock Holmes fires an opening salvo from the shadows at the UK box office". The Guardian. 20. 12. 2011.
 36. ^ "Friday Report: 'Sherlock,' 'Alvin' Stumble, 'M:I' Dominant in IMAX". Boxofficemojo.com. 17. 12. 2011.
 37. ^ "Weekend Report: Disappointing Debuts From 'Sherlock,' 'Alvin' Sequels". Boxofficemojo.com. 19. 12. 2011.
 38. ^ 2011 DOMESTIC GROSSES, Box Office Mojo
 39. ^ "Around-the-World Roundup: 'M:I-4' Lights Fuse Overseas". Pristupljeno 13. 3. 2012.
 40. ^ "Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Finds Foreign Lead". Boxofficemojo.com. 9. 1. 2012.
 41. ^ "Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Cracks Code Again". Boxofficemojo.com. 15. 1. 2012.
 42. ^ "Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Outwits Competition for Third-Straight Weekend". Boxofficemojo.com. 25. 1. 2012.
 43. ^ Simon Reynolds (20. 12. 2011). "'Sherlock Holmes 2' beats 'Chipmunks' at UK box office: Top 10 in full". Digital Spy. Arhivirano s originala, 21. 10. 2014. Pristupljeno 14. 9. 2014.
 44. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=sherlockholmes2.htm
 45. ^ Sherlock Holmes: Igra sjenki - ocjena
 46. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic". Metacritic. Pristupljeno 16. 12. 2011.
 47. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows". rogerebert.com. Arhivirano s originala, 16. 6. 2012. Pristupljeno 26. 8. 2021.
 48. ^ "Sherlock Holmes: A Game of Shadows – Reelviews Movie Reviews". Reelviews.net.
 49. ^ Phipps, Keith (15. 12. 2011). "Sherlock Holmes: A Game Of Shadows | Film | Movie Review". The A.V. Club.
 50. ^ a b "Nagrade na IMDb-u". IMDb. 2012. Pristupljeno 20. 7. 2012.
 51. ^ "Nominations for the 38th Annual Saturn Awards". Nagrada "Saturn". Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. 29. 2. 2012. Arhivirano s originala, 29. 2. 2012. Pristupljeno 29. 2. 2012.
 52. ^ "First Wave of "Teen Choice 2012" Nominees Announced" (PDF). Teen Choice Awards. 18. 5. 2012. Arhivirano s originala (PDF), 18. 5. 2012. Pristupljeno 18. 5. 2012.
 53. ^ "The Baker Street Babes: NEW news about the third "Sherlock Holmes" movie!". Baker Street Babes.
 54. ^ "Jude Law offers an update on Guy Ritchie's 'Sherlock Holmes 3'". Digital Spy.
 55. ^ "Jude Law Says 'Sherlock Holmes 3′ Is Slowly Moving Forward". Screen Rant.
 56. ^ "Susan Downey Talks The Judge, Sherlock Holmes 3, Pinocchio, Yucatan and More". Collider.
 57. ^ "Sherlock 3 may or may not be happening". Digital Spy. 28. 5. 2015.
 58. ^ Chris Tilly (5. 8. 2015). "Producer Says He's Working On Sherlock Holmes 3 Script". IGN. Pristupljeno 5. 8. 2015.
 59. ^ "EXCLUSIVE: Downey Jr. confirms Sherlock Holmes 3 shooting this year". Shortlist. 20. 4. 2016. Pristupljeno 21. 4. 2016.
 60. ^ "James Coyne On The Case To Pen 'Sherlock Holmes 3' (by Patrick Hipes)". deadline.com. 25. 4. 2016. Pristupljeno 3. 6. 2016.
 61. ^ Adam Chitwood (19. 5. 2016). "'Sherlock Holmes 3': Producer Joel Silver Confirms Filming May Start This Fall; Teases More Sequels". Collider. Pristupljeno 19. 5. 2016.
 62. ^ Kroll, Justin (27. 10. 2016). "Warner Bros. and Team Downey Set Writers' Room for 'Sherlock Holmes 3' (EXCLUSIVE)". Variety.
 63. ^ Simpson, George (11. 5. 2017). "Sherlock Holmes 3 producer gives VERY exciting update for fans (EXCLUSIVE)". Daily Express. Pristupljeno 29. 12. 2017.
 64. ^ D'Alessandro, Anthony (7. 5. 2018). "Warner Bros. Dates 'Sherlock Holmes 3' For Christmas 2020". Deadline Hollywood. Pristupljeno 8. 5. 2018.
 65. ^ Erik Pederson (4. 3. 2019). "'Sherlock Holmes 3' Moved Back by a Year to Christmas 2021". Deadline Hollywood. Pristupljeno 24. 4. 2019.
 66. ^ "'Sherlock Holmes 3' is Now in the Hands of 'Rocketman' Director Dexter Fletcher". slashfilm.com. 11. 7. 2019. Pristupljeno 22. 8. 2020.
 67. ^ Film and Television Tax Credit Program Program 2.0 (PDF) (Report). Kalifornijska filmska komisija. 29. 7. 2019. str. 4. Arhivirano s originala (PDF), 14. 8. 2019. Pristupljeno 15. 8. 2019.
 68. ^ "Sherlock Holmes 3: Everything you need to know". Yahoo! Movies (jezik: engleski). 8. 3. 2022. Arhivirano s originala, 8. 3. 2023. Pristupljeno 8. 3. 2023.
 69. ^ Brian D. Renner. "Everything You Need to Know About Sherlock Holmes 3 Movie (Pre-Production): Sep. 19, 2021 – changed the US film release date from TBA 2022 to TBA". Movie Insider (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 7. 3. 2022. Pristupljeno 7. 3. 2022.
 70. ^ Sean O'Connell (20. 4. 2023). "Sherlock Holmes 3 Director Explains Why The Robert Downey Jr. Sequel Hasn't Happened Yet Despite A 'Brilliant' Script". CinemaBlend (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 21. 4. 2023. Pristupljeno 22. 4. 2023.
 71. ^ Andi Ortiz; Emily Vogel (21. 4. 2023). "'Sherlock Holmes 3' Is 'A Priority' for Robert Downey Jr., Susan Downey Says (Video)". TheWrap (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 21. 4. 2023. Pristupljeno 22. 4. 2023.
 72. ^ Joe Berkowitz (5. 10. 2020). "Exclusive: Robert Downey Jr. on planning a 'Sherlock' universe with Marvel-style world building". Fast Company (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 9. 6. 2022. Pristupljeno 6. 10. 2020.
 73. ^ Peter White; Nellie Andreeva (5. 4. 2022). "'Sherlock Holmes' Spin-off Series Eyed By HBO Max With Robert Downey Jr. Producing". Deadline (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 5. 4. 2022. Pristupljeno 6. 4. 2022.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]