Gornji Moranjci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gornji Moranjci
Grad
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Gornji Moranjci su naseljeno mjesto u sastavu općine Srebrenik, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

Naselje Gornji Moranjci je jedno od starijih naseljenih mjesta na području općine Srebrenik. Kako se mjesto ne spominje u historijskim knjigama i stručnoj literaturi nije poznato od kada datira. Istraživanjem arheoloških nalazišta potvrđeno je da su su stariji više od 270 godina. Najstarija građevina bila je džamija izgrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, koja više ne postoji, a današnja džamija sagrađena je 1964. a obnovljena je 2008. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Od središta općine Srebrenik udaljena je 7 km zapadno. Naselje se sastoji od 9 zaseoka i to: Brđani, Hodžići, Okići, Mahala, Bošnjaci, Češljigovača, Bezi, Slatina, te novo Vikend Naselje.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Gornji Moranjci
godina popisa 1991.
Bošnjaci 668
Srbi 0
Hrvati 0
Jugoslaveni 1
ostali i nepoznato 1
ukupno 670

Izvor[uredi | uredi izvor]

  • Knjiga: "Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.", statistički bilten br. 234, Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo.