Honshū

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Honshu)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Japansko ostrvo Honshū

Honshū ili Hondo (本州, Honshū, doslovno "Glavno ostrvo"), najveće je i najnaseljenije japansko ostrvo i naziva se kopnenim Japanom. Na jugu ga Unutrašnje Seto more i moreuz Kanmon odvajaju od ostrva Shikoku i Kjušu. Na sjeveru je moreuzom Cugaru odvojen od Hokkaida, dok na istoku izlazi na Tihi okean, a na zapadu na Japansko more.

Sedmo je najveće ostrvo na svijetu i drugo najnaseljenije (nakon Jave).

Najveći dio japanske industrije skoncentriran je na priobalnom pojasu južnog dijela ostrva, od Tokija do Kyota, Osake, Nagoye, Kobea i Hiroshime.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo je oko 1290 kilometara dugo dok mu širina u centralnom dijelu varira od 48 do 241 kilometra. Ukupna površina ostrva iznosi 227.962,59 km2, što je približno 60% površine Japana i poređenja radi, nešto je veće od ostrva Velika Britanija. Broj stanovnika, prema podacima iz 2005. godine, iznosi blizu 103 miliona.

Honshū je, kao i ostala japanska ostrva, pretežno planinsko. Najviši vrhovi Japana nalaze se u centralnoj planinskoj masi, često zvanoj Japanske Alpe. Najviši vrh zemlje, Fudži, uzdiže se 3.776 m iznad površine mora. Regiju Fudži često pogađaju snažni zemljotresi. Najviši aktivni vulkan Japana, planina Asama, nalazi se približno 140 km sjeverozapadno od Tokija. Rijeke Tone, Šinano i Kino, koje su među najvećima u Japanu, također se nalaze na ovom ostrvu. Honshū ima i mnogo jezera koja su poznata kao ljetna odmarališta. Znatno preko polovine stanovništva Japana živi u nizijama Honshūa. Osim Tokija, glavnog grada Japana, najveći gradovi na ostrvu jesu Osaka, Nagoya, Kyoto, Yokohama, Kobe i Hiroshima.

Klima[uredi | uredi izvor]

Kako se Honshū prostire na oko 8 stepeni širine, ima široke regionalne varijacije klime. Na zapadu od centralnog uzvišenja, i u sjevernom dijelu ostrva su uobičajene oštre zime, sa značajnim snijegom. Topla Kurošio (Japanska) struja donosi blaže zime istočnim obalskim regionima i centralnoj ostrvskoj zoni. Zbog zapadnog monsuna, ljeta su obično vlažna i vruća, sa najvišim temperaturama do 35° C. Sezona tajfuna obično je u septembru i oktobru i oni donose velike kiše koje često uzrokuju teške poplave.