Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sjedište UNCTAD-a nalazi se u Palati nacija u Ženevi.

Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju ( UNCTAD) je međuvladina organizacija u okviru Sekretarijata Ujedinjenih nacija koja promoviše interese zemalja u razvoju u svjetskoj trgovini.[1] Osnovana je 1964. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) i podnosi izvještaj tom tijelu i Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih nacija (ECOSOC).[2] UNCTAD se sastoji od 195 država članica i radi sa nevladinim organizacijama širom svijeta;[3] njen stalni sekretarijat je u Ženevi, Švajcarska.

Primarni cilj UNCTAD-a je formulisanje politika koje se odnose na sve aspekte razvoja, uključujući trgovinu, pomoć, transport, finansije i tehnologiju. Nastao je kao odgovor na zabrinutost zemalja u razvoju da postojeće međunarodne institucije poput GATT- a (sada zamijenjenog Svjetskom trgovinskom organizacijom), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke nisu bile na odgovarajući način organizirane za rješavanje konkretnih problema zemalja u razvoju. UNCTAD bi obezbijedio forum na kojem bi zemlje u razvoju mogle razgovarati i rješavati probleme koji se odnose na njihov ekonomski razvoj.

Reference[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oatley, Thomas (2019). International Political Economy: Sixth Edition (jezik: engleski). Routledge. str. 185. ISBN 978-1-351-03464-7.
  2. ^ "About UNCTAD | UNCTAD". unctad.org.
  3. ^ "List of non-governmental organizations participating in the activities of UNCTAD" (PDF). United Nations Conference on Trade and Development. line feed character u |publisher= na mjestu 26 (pomoć); journal zahtijeva |journal= (pomoć)