Mihailo Solunski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mihailo Solunski (12. vijek), bizantski besjednik.

M. Solunski je jedan od najpoznatijih bizantskih besjednika 12. vijeka. Bio je profesor retorike i profesor evangelistike na Visokoj patrijaršijskoj školi u carigradskoj crkvi sv. Sofije. Imao je i važnu titulu protekdika (osoba koja se nalazi na čelu tijela sastavljanog od pravnih savjetnika u istočnopravoslavnim crkvama, šesti rang u hijerarhiji sv. Sofije). Njegova karijera naglo je završena 1156. kada je bio optužen kao pristalica hereze Sotirija Pantevgena (Antiohijski patrijarh Sotirije Pantevgen osuđen je zbog heretičkog tumačenja euharistične liturgije).

M. Solunski sastavio je četiri govora posvećena Manuelu I Komnenu (1143-1180). U njima veliča cara i njegova djela. U njima su značajne informacije za historiju Bizanta i jugoistočne Evrope.