Menandar Protektor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Menandar Protektor (6. vijek, Carigrad), bizantski pisac.

Menandar je rođen sredinom 6. vijeka u Carigradu. Studirao je pravo, pa napustio studij i posvetio se nešto slobodnijem životu. Preokret je učinio kada je za bizantskog cara izabran Mauricije (582-602), inače poznat kao mecena, pokrovitelj i ljubitelj nauke i umjetnosti. Menandar je postao član careve straže (protektor, odakle mu i nadimak). Tako je materijalno osiguran mogao da se posveti pisanju. Njegov uzor bio je Agatija. On nastavlja njegov rad i opisuje događaje od 558. do 582. godine. No od njegovog rada, očito Hronike, su očuvani samo fragmenti. Uprkos tome mjesto i uloga njegovog rada su izuzetno značajni jer mnogi kasniji bizantski pisci su ga preuzimali zbog davanja iscrpnih i pouzdanih opisa. Daje informacije i o Slavenima (Sirmium, Singidunum).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Istorijska biblioteka: Menandar Protektor