Žitije svetog Nikona Metanoita

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nikon Metanoit je rođen u prvoj polovini 10. vijeka u oblasti teme Armenijaka. Bio je sin visokog bizantskog dužnosnika, ali ipak se opredjelio za monaški život. Smjestio se u manastir Hrisopetri na granici između Ponta i Paflagonije. Proveo je na tom području isposničkih 12 godina, a onda, 961, prelazi na Krit gdje među Arabljanima djeluje kao hrišćanski misionar. Kasnije prelazi u Grčku, a najviše se zadržava u Sparti. Umro je 26.11. 998.

Žitije Nikona Metanoita napisao je polovinom 12. vijeka nepoznati autor, najvjerovatnije iguman Nikonovog manastira. Ovo žitije je interesantno za historiju slavenskog svijeta zbog informacija o Slavenima na području Grčke. Žitije je u 16. vijeku na latinski jezik preveo jeziuta Jakov Sirmondo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]