Teodor Metohit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Teodor Metohit (grč. Θεόδωρος Μετοχίτης) bizantski pisac (1270, Carigrad –13.3. 1332., manastir Hora, Carigrad).

T. Metohit simbolizira bizantsku kulturu kraja 13. i u 14. vijeku. On je istaknuti državnik, naučnik i književnik. Do 13-godine živio je u Carigradu, a onda je dalje njegova porodica (otac Georgije Metohit, majka bez poznatog imena) bila u izgnanstvu u Nikeji. Oko 1290. porodica se vratila u Carigrad. T. Metohit je imao značajnu titulu logoteta, a uskoro je postao i diplomata na carskom dvoru. Bio je u više misija za cara Andronika II (Kilikija, Srbija, Solun), a onda i njegov lični sekretar. Kada je 1328. Andronik III svrgnuo svoga djeda Andronika II Metohit je izgubio svoj dotadašnji položaj. T. Metohit je protjeran u grad Didimotiku u Trakiji. Tu je ostao oko dvije godine. Umro je u manastiru Hora 1332.

Među njegovim djelima ističe se spis O Skitima u kojem među prvim bizantskim piscima upozorava na opasnost od Turaka (Skita). Poznat je i po djelima Uvod u astronomiju te kao sastavljač izvještaja o njegovih pet putovanja u Srbiju pod nazivom Poslaničko slovo. Pisao je i poeziju. Očuvano je njegovih dvadesetak pjesama različitog sadržaja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]