Nikifor Brijenije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nikifor Brijenije (1062, Jedrene-poslije 1137, Carigrad)

Nikifor Brijenije potomak je ugledne bizantske porodice. Imao je titulu cezara u doba cara Aleksija I Komnena (1081-1118). Bio je pisac, ali za svog života ostao je u sjeni svog djeda koji je bio čuveni vojskovođa, i svoje supruge poznate Ane Komnen sa kojom se oženio 1097. Brijenije nije imao političkih ambicija. Odlučno je odbijao napore supruge Ane Komnen da ga proglase za cara nakon smrti Aleksija I Komnena 1118. Bio je vjeran caru Jovanu II Komnenu (1118-1143).

Njegova Historija ostala je nedovršena. Pisao je bizantsku historiju od početka vladavine Isaka I Komnena (1057-1059) do 1079., kada se iznenada prekida kao nezavršeno djelo.