Ana Komnena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ana Komnena (grčki Άννα Κομνηνή, 1./2. decembar 1083 u Konstantinopolju - 1153/1154), bizantski pisac.[1]

Alexiade

Ana je kći cara Alekseja I Komnena i carice Irine Duka. Po rođenju vjerena je sa Konstantinom Dukom, sinom ranije zbačenog cara Mihaila VII Duke (1071-1078). Kako je Konstantin Duka umro mlad Ana se 1097. udala za istaknutog predstavnika bizantskog plemstva Nikifora Vrijenija (grč. Νικηφόρος Βρυέννιος). Poslije smrti oca Alekseja I 1118. Ana je pokušala da nagovori supruga Nikifora da zauzme carsko mjesto, bila je spremna i na atentat na svoga brata Jovana, ali Nikifor nije imao takvih ambicija. No, to je značilo i povlačenje i Ane i Nikifora iz političkog života.

Ana se posvetila pisanju svoga djela, koje je postalo poznato pod nazivom Aleksijada, života Alekseja I Komnena. Djelo je započeo da piše njen suprug Nikifor Vrijenije, a Ana je nastavila nakon njegove smrti 1138. Aleksijada je završena 1148., a njen pisac Ana Komnen tada je živjela kao stara žena u manastiru. Aleksijada je jedno od najvažnijih djela bizantske epohe u literaturi uopće i kao izvor za historiju Bizanta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Anna Comnena | Byzantine Historian, Alexiad Author | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 9. 2023.