Osenik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Osenik
selo
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Sarajevo
Općina Hadžići
Nadmorska visina oko 700 m.i.m.
Stanovništvo
 - Općina Bošnjaci. Romi i Srbi
 - Procjena >500
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 71243
Pozivni broj +387

Osenik je selo u općini Hadžići, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH. Osenik se nalazi na prevoju magistralnog puta od Sarajeva ka Mostaru, između Pazarića i Tarčina. U selu se nalazi manja pravoslavna crkva. Selo Osenik je poznato kao selo sa mnogobrojnim vikendicama, te je u njemu uvijek mnogo ljudi. Osenik se nalazi pod obroncima brda Ormanj u kojem se nalazi lovačka kuća, repetitor te mnogobrojni izvori pitke vode koji napajaju ovo a i susjedna sela. Osenik je dobio ime po tome što se nalazi na osojnoj strani. Nakon rata u Oseniku je znatno poboljšana infrastruktura tako da je selo dobilo novi vodovod, novi asfalt, gradsku rasvjetu, te je izmjenjena elektro mreža. Na mjestu gdje je bio izgrađen mekteb, koji je bio veoma star napravljena je džamija koju su izgradili sami mještani uz manju pomoć Opštine. Nakon rata je selo dobilo i minibusku liniju Osenik - Hadžići, Osenik - Pazarić.

Izgrađena je fabrika za uzgoj pilića, također je obnovljena zapaljena crkva.

Nacionalni sastav, 1991.[uredi | uredi izvor]

ukupno: 382