PcrA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Formati PcrA

PcrA, što znači smanjena kopija plazmida je helikaza koja je originalno otkrivena na ekranu za hromosomski kodirane gene koji su zahvaćeni plazmidom kružna struktura se okreće ori replikaciji u Gram-pozitivnom patogenu Staphylococcus aureus.

Biološke funkcije[uredi | uredi izvor]

Genetičke i biohemijske studije pokazale su da je helikaza neophodna za replikaciju plazmida u krugu i popravku oštećenja DNK, uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastom zračenju. On katalizuje odmotavanje dvolančane plazmidne DNK koja je bila urezana u izvoru replikacije proteinom inicijacije replikacije. Genetike i biohemijske studije su također pokazale da helikaza igra važnu ulogu u preživljavanju ćelija, regulacijom nivoa rekombinacije posredovane RecA u Gram-pozitivnim bakterijama.

Biohemijska svojstva[uredi | uredi izvor]

Helikaza je monomerna translokaza i koristi ATP za odmotavanje DNK. Poželjni [asupstrat (biohemija)[supstrati]] su jednolančana DNK koja sadrži 3' prepuste. Procesivnost PcrA je povećana u prisustvu proteina inicijacije replikacije plazmida.

Kristalna struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura helikaze je riješena u visokoj rezoluciji i ukazuje na "crvplikost" kao mehanizam translokacije na jednolančanu DNK. Predložen je model meksičkog talasa na osnovu promjena u konformaciji helikaze, uočenih u kompleksu proizvoda u odnosu na supstrat.

Klasifikacija[uredi | uredi izvor]

PcrA pripada natporodici SF1 helikaza, koje također uključuju E. coli helikaze UvrD i Rep i eukariotske helikaze Srs2.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]