Razlika između izmjena na stranici "Newtonov zakon gravitacije"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m
m
* ''G'' - [[Gravitaciona konstanta|Gravitaciona konstanta]].
 
Prvi laboratorijski test Newtonove teorije o gravitaciji između dva tijela, poznat kao [[Cavendishov eksperiment]] izveo je 1798. godine britanski naučnik [[Henry Cavendish]]. Eksperiment je izveden 111 godina nakon objavljivanja Newtonove ''Principie'' i približno 71 godine nakon njegove smrti.
 
Newtonov zakon gravitacije podsjeća na [[Coulombov zakon]] o elektrostatičkim silama, koji se koristi za izračunavanje jačine električne sile koja se pojavljuje između dva elektrostatički nabijena tijela. Oba zakona su u formi inverznog kvadrata, gdje je sila obrnuto proporcionalna kvadratu udaljenosti između tijela. Coulombov zakon ima proizvod od dva naboja umjesto proizvoda mase dok elektrostatička konstanta u jednačini figuriše umjesto gravitacione konstante.
 
Njutnov zakon je od tada zamjenjen [[Albert Einstein|Einsteinovom]] [[Opća teorija relativnosti|općom teorijom relativnosti]], ali se i dalje u većini slučajeva koristi kao odličan primjer aproksimacije efekata gravitacije. Teorija relativnost je potrebna samo kada postoji potreba za ekstremnom preciznošću, ili kada se radi o veoma jakim gravitacionim poljima, kao one što su pronađene blizu izuzetno masivnih i tijela veliko gustoće ili kod tijela sa veoma bliskim rastojanjima (kao što je [[Merkur]]ova orbita oko [[Sunce|Sunca]]).
 
[[Kategorija:Isaac Newton]]
22.976

izmjena

Navigacija