Razlika između izmjena na stranici "Požari u Hrvatskoj 2007."

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju)
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-Slika: +Datoteka:))
m (Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju))
Ostali požari na jadranskom području stavljeni su pod nadzor, a vatrogasne snage čine sve da se ponovno ne rasplamsaju, javili su iz OVZ-a u [[Divulje|Divuljama]].
Požar kod mjesta '''Podstražja''', pokraj uvale Rukavac na ostrvu [[Vis]]u, lokaliziran je [[7. august]]a. Na terenu su ostali gasitelji koji ga saniraju i čuvaju tokom noći. Vatru gase pripadnici sezonske interventne vatrogasne jedinice Vis te dobrovoljana vatrogasna društva Vis i Komiža s 46 vatrogasaca i 9 vozila. U augustu je gorjelu i kod [[Vransko jezero|Vranskog jezera]] no požar je brzo lokaliziran i stavljen pod kontrolu.
8. augusta je izbio požar na području oko [[Žitnića]] koji je zahvatio minirano područje uz državnu cestu '''Šibenik-Drniš''', zbog čega je cesta zatvorena za promet javljaju iz OVZ-a u Divuljama. Požar trave i niskog raslinja i dalje je aktivan, a u njegovom gašenju sudjelujuučestvuju JVP i DVD Drniš s 21 vatrogascem i šest vozila<ref>[http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=354101 Vijesti.net – U Hrvatskoj, [[BiH]] i [[Srbija|Srbiji]] gori nekoliko požara]</ref>.
Svi požari u Splitsko-dalmatinskom kantonu trenutno su pod kontrolom vatrogasnih snaga.Požari su još uvijek u jeku u susjednoj BiH, ali su ipak stavljeni pod nadzor, javljaju tamošnji mediji. Srpski mediji javljaju o novim požarima širom Srbije, te upozoravaju na otežanost gašenja zbog nedostatka opreme.
 
U '''[[Dubrovačko-neretvanski kanton|Dubrovačko-neretvanskom kantonu]]''' je [[4. august]]a izbilo nekoliko požara, koji su se proširili iz susjedne Bosne i Hercegovine. U večernjim satima požar je izbio preko graničnih brda te prešao u [[Župa Dubrovačka|Župu Dubrovačku]] u dvije dugačke fronte. Prva se kretala prema naseljima Plat, Mlini, Soline u kojima je stigla sve do obiteljskih kuća. Drugi se krak širio prema naselju Postranje, gdje je sutradan pojačan snažnom burom opustošio veliki dio Župe Dubrovačke. Požar nije bio zaustavljen, te se počeo primicati gradu Dubrovniku. U 22 sata proglašena je opća opasnost zbog blizine požara gradu te su se oko 22 sata oglasile sirene za uzbunu. Gradonačelnica [[Dubravka Šuica]] pozvala je sve radno sposobne muškarce da pomognu vatrogascima. U gradu je za djecu, žene i starce otvoreno sklonište u tvrđavi [[Revelin]] a vatrogasci iz Splitsko-dalmatinskog i Šibensko-kninskog kantona pomogli su u suzbijanju vatrene stihije<ref>[http://dnevnik.hr/bin/article.php?article_id=22682 Dnevnik.hr – Požari u Dubrovniku]</ref>. Vatra je u jednom trenutku prešla preko Žarkovice, udaljene nekoliko stotina metara od prvih kuća u Dubrovniku<ref>[http://radiodubrovnik.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5134&Itemid=1 HR Radio Dubrovnik – Požari oko Dubrovnika]</ref>, dok je s druge strane plamen došao do [[Komolac|Komolca]] te je ugrozio glavnu '''trafostanicu'''. Magistrala je od [[Konavle|Konavla]] do [[Zaton]]a zatvorena tako da su u kilometarskim kolonama od Konavla do Zvekovice i svim prilazima gradu vozači noć proveli u autima. Najkritičnije je bilo u Mokošici gdje je vatrena linija bila duga 15 km i spustila se do [[Zlatni Potok|Zlatnog Potoka]]. Opustošen je također i veliki dio Župe Dubrovačke, koja se još oporavlja od posljedica srpske agresije. Nadljudskim naporima sprječena je katastrofa, a učinjena je velika materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama.
 
[[8. august]]a je dojavljen požar šume, makije i niskog raslinja kod [[Ploče|Ploča]], općina Konavle. U gašenju požara sudjelujuučestvuju kantonalne vatrogasne snage, te "Državna intervencijska postrojba" ([[bosanski|bs]]. Državma interventna jedinica) (DIP) Dubrovnik sa 50 vatrogasaca i 15 vozila. Na područje pogođeno požarom upućene su i zračne snage - tri kanadera i Air Tractor. Gašenje požara otežao je jak vjetar i suša<ref>[http://www.ezadar.hr/clanak/vjetar-otezava-gasenje-pozara-kod-sibenika-i-dubrovnika eZadar.hr – Vjetar otežava gašenje požara kod Šibenika i Dubrovnika]</ref>, a neki turisti evakuirani su iz hotela.
 
Vijest o požaru u okolini Dubrovnika bila je udarna vijest stranicama na '''[[BBC]]'''-a<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6932578.stm BBC News – Dubrovnik fire threat subsiding]</ref><ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/6933131.stm BBC News – Dubrovnik fires: Your experience]</ref>.
2.644

izmjene

Navigacija