Prozerpina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Prozerpina pogledajte Prozerpina (čvor).
Dante Gabriel Rossetti: Prozerpina, sa šipkom
Prozerpina
druga imena Proserpine, Prosperine i Prosperina
opis božica godišnjih doba
roditelji Cerera i Jupiter
brak Pluton (amidža/dajdža)
grčki pandan Kora (Perzefona)

Prozerpina (Proserpine, Prosperine ili Prosperina) je rimska božica. Njen grčki pandan je Perzefona, a etruščanski Persipnei. Prozerpina je kći božice zemljoradnje Cerere i njenog brata Jupitera, boga neba. Opisana je kao mlada i lijepa djevojka.

Otmica Prozerpine[uredi | uredi izvor]

Venera, božica ljepote, htjela je donijeti ljubav Plutonu. Poslala je svog sina Amora da ispali čarobnu strijelu ljubavi prema Plutonu. Pluton je bio pogođen i zaljubio se. Prozerpina je bila na Siciliji, na ostrvu koje je njena majka jako voljela. Igrala se sa nimfama i brala cvijeće. Iz vulkana Etna došao je Pluton i odveo je u podzemlje. Pluton je Prozerpin amidža (Jupiterov brat) i dajdža (Cererin brat), a ona se udala za njega i postala kraljica podzemlja. Bijesna Cerera je prošla cijelu Zemlju tražeći svoju kćer. Bila je vrlo tužna te je zaboravila na usjeve i plodove, pa je priroda opustjela. Odbila se vratiti na planinu Olimp. Hodala je Zemljom stvarajući pustinju. Jupiter je bio zabrinut za svoju sestru Cereru i svoju kćer Prozerpinu pa je poslao Merkura, svog sina, da nađe Prozerpinu kod Plutona. Pluton je odbio pustiti svoju ženu, tvdeći da je ona njegova i zato što je pojela zrnje šipka. Ali postignut je dogovor - Prozerpina će ostati 6 mjeseci kod njega, ostatak godine kod majke. To je dovelo do smjene godišnjih doba.

Kult[uredi | uredi izvor]

Prozerpinin je festival slavljen na Siciliji, a zvao se Anthesphoria.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Logo Commonsa
Božica Prozerpina na Wikimedia Commonsu.