Se'id ibn Zejd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Se'id ibn Zejd
سعيد بن زيد
Rođenje593. (ili 594)
Smrt670. (ili 671)
Medina, Saudijska Arabija
EtnicitetArap
DržavljanstvoArabija
Poznat(a) poashab i
jedan od desetorice kojima je obećan Džennet
ReligijaIslam

Se'id ibn Zejd (arapski: سعيد بن زيد) je bio ashab posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda i jedan od desetorice kojima je obećan Džennet. Učestvovao je u svim bitkama muslimana osim bitke na Bedru. Pošto je bio jedan od najboljih konjanika među Kurejšijama uglavnom je zapovjedao konjicom.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani period i prihvatanje islama[uredi | uredi izvor]

Se'id ibn Zejd je rođen u Mekki, na području današnje Saudijske Arabije 593. ili 594. godine. Njegov otac Zejd ibn Amr koji nije dočekao objavu islama bio je sljedbenik vjere Ibrahima što znači da nije kao većina Kurejšija toga doba bio idolopoklonik.[1] U takvom okruženju je odrastao i Seid i iako se malo znalo o njegovoj ranoj mladosti pouzdano se zna da nije obožavao kipove i bio idolopoklonik. U karakternom smislu, slovio je za ozbiljnu, smirenu i pronicljivu osobu. Bio je visok, krupne građe, bijelog tena i guste kose i brade. Pojavom islama Se'id zajedno sa majkom i suprugom Fatimom bint Hattab, sestrom drugog pravednog halife Omera prihvata islam.[1] Prelazak na islam su držali u tajnosti sve dok nije odlučeno da muslimani zbog zlostavljanja od strane Kurejšija izvrše prvu hidžru u Abesiniju. Kada je Omer vidio i saznao da pojedini muslimani napuštaju Mekku, između ostalog i svoga brata Zejda prišao je Ummi Abdullah i saznavši za hidžru ljutito je krenuo ka kući Muhammeda da se obračuna s njim. Na putu do Muhammeda sreo je Nu'ajma ibn Abdullaha, koji je također primio islam ali to nije bio još obznanio, pa je vidjevši ga onako ljuta upitao gdje žuri. Omer mu je naveo razlog ali mu je Nu'ajm savjetovao da prvo riješi probleme u svojoj porodici jer su mu zet i sestra također primili islam. Još više ljut zbog vijesti koju je saznao Omer se zaputi ka kući svoje sestre gdje je u tom momentu Habbab ibn el-Erett učio odlomak iz Kur'ana, suru Ta-Ha.[1] Nakon što je pročitao nekoliko prvih ajeta sure taj događaj je bio povod da Omer pred Muhammedom primi islam.

Period islama i vojna karijera[uredi | uredi izvor]

Se'id ibn Zejd je slovio kao jedan od najboljih konjanika u Mekki i dobar poznavalac konja. Nakon preseljenja muslimana u Medinu, Poslanik je Se'du dao određeni zadatak u Šamu. Tokom njegove odsutnosti desila se bitka na Bedru, jedina bitka muslimana u kojoj tokom svog života nije učestvovao. Za vrijeme halife Ebu-Bekra bio je član savjetodavnog vijeća kojeg je činino nekoliko ashaba.[1] Tokom planiranja vojne kampanje za osvajanje Šama i rasprave između dvije predložene taktike bio je jedan od odlučujućih na osnovu čega je halifa donio pravu odluku i uspješno okončao kampanju.

U narednim bitkama za osvajanje Bizantijskog i Perzijskog Carstva uglavnom zapovjedajući konjicom u velikoj mjeri je pridonio brzom širenju islamske države.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Ashabi Allahovog Poslanika". archive.org/. Pristupljeno 18. 6. 2019.