Selmo Cikotić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Selmo Cikotić
Example alt text
Ministar odbrane BiH
Rođenje

25. januar 1964.

Berane, FNRJ

Selmo Cikotić (Ivangrad, 25. januar 1964. - ) je bosanskohercegovački političar porjeklom iz Crne Gore. Trenutno vrši fuknciju Ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. 2004. godine je magistrirao odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka rata u Bosni i Hercegovini kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vosjke Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta Zamjenika ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i komadant Prvog korpusa. Od 2004. godine vrši funkciju izvršnog direktora kompanije "OKI".

Poslije općih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za Ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Cikotić je oženjen i otac dvoje djece