Asterija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Asterija
Asteria sjedi na stijeni s lirom i lovorovim vijencem pored sebe
GrupeTitani
RoditeljiKej i Feba
Suprug(a)Perzej
SestreLeta
MitologijaGrčka mitologija


Asterija (starogrčki: Ἀστερία ili Ἀστερίη, znači zvijezda, zvjezdana) je u grčkoj mitologiji kćerka titana Keja i Febe i sestra Lete.[1] Prema Hesiodu, s titanom Perzejem je imala jedno dijete, kćer Hekatu, boginju vještičarenja.[2] Drugi autori su Asteriju učinili majkom četvrtog Herakla[3] i Hekate[4] sa Zeusom.

Asterija je poznata po tome što je juri bog Zeus, koji ju je želeo. Kako bi pobjegla od njega i njegovih ljubavnih nastojanja, pretvorila se u pticu, a zatim u lutajuće ostrvo. Kada se njena sestra Leto, oplođena Zeusom, porodila, Asterija je bila jedino mesto na zemlji koje je htjelo da je primi, prkoseći Herinim naredbama koje su Leto zabranjivale bilo kakvo sklonište. Nakon što su se na njoj rodili Apolon i Artemida, ostrvo je dobilo ime Delos, a Apolon ga je učvrstio na mjestu, čineći ga svojom svetom zemljom.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Asterija se udala za Perzeja, svog prvog rođaka i rodila njihovo jedino dijete Hekatu.[2][5] U jednom izvještaju koji se pripisuje Muzaju, Asterija je majka Hekate ne sa Perzejem, već sa Zeusom.[4] Očigledno se pridružila drugim bogovima tokom Gigantomahije, kao što je na frizu Gigantomahije na Pergamonskom oltaru, Asterija se vidi kako se bori protiv divova pored svoje majke Febe.[6]

Asterija je bila stanovnica Olimpa i kao i njena sestra Leta bila je voljena od strane Zevsa. Nakon što je Zeus oplodio Letu, njegovu pažnju je zatim privukla njena sestra Asterija.[7] Da bi pobjegla od ljubavnog napretka boga, koji ju je u obliku orla progonio,[8] preobrazila se u prepelicu (ortux) i bacila se u Egejsko more. Tamo se Asterija preobrazila u ostrvo Asteriju (ostrvo koje je palo s neba kao zvijezda) ili „ostrvo prepelica“ Ortigiju.[5][9][10] Ovo se zatim poistovjetilo sa ostrvom Delos, koje je bilo jedino mjesto na zemlji koje je dalo utočište odbegloj Leti kada ju je, trudnu sa Zeusovom decom, progonila osvetoljubiva Hera.[11] Prema Higinu, Letu je sjeverni vetar Boreja po komandi Zeusa odneo na plutajuće ostrvo, u vrijeme kada ju je Piton jurio i tamo držeći se masline, rodila je Apolona i Artemidu.[5][12]

Hera, uprkos tome što je bila bijesna što joj je Asterija prkosila i dozvolila Leti da rodi djecu iz Zeusove veze, nije naudila Asteriji, iz poštovanja prema njoj što nije spavala sa Zeusom kada ju je jurio i umjesto što je umjesto njega preferirala more, čime dodatno nije okaljala Herin brak.[13] Asterijina moć da se odupre Herinim pretnjama izgleda potiče od njenog porjekla kao kćerke dva titana.

Drugačiju verziju dodao je pjesnik Non koji je ispričao da je, nakon što je Asteriju proganjao Zeus, ali se pretvorila u prepelicu i skočila u more, Posejdon umjesto toga krenuo u poteru. U ludilu svoje strasti lovio je čednu boginju tamo ovamo po moru, jašući nemirno pred promjenjivim vjetrom i tako se ona preobrazila u pusto ostrvo Delos uz pomoć svog nećaka Apolona koji ju je ukorijenio nepomično u valove.[14]

Element Asterije koja bježi od Zeusa kao porijeklo Delosa vjerovatno je uveo Kalimah, kao u Homerovoj himni Apolonu, ništa u razgovoru između Lete i Delosa ne ukazuje na takvu prošlost Delosa, a kamoli da su sestre. Poput Himne, međutim, Kalimah ne aludira na srodstvo između Lete i Asterije, za razliku od Hesioda, koji je zapisao da su sestre, ali nije rekao da je Delosa potekao od Asterije. Asterija kao Delos poznata je već od Pindara, ali nije jasno da li bi on znao za priču o njenom pokušaju da izbjegne Zeusa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hesiod, Theogony 404 ff.; Apollodorus, 1.2.2; Hyginus, Fabulae Preface
  2. ^ a b Hesiod, Theogony 409–11; Apollodorus, 1.2.4
  3. ^ Cicero, De Natura Deorum 3.16; Athenaeus, 9.47
  4. ^ a b According to Musaeus as cited by a scholiast on Apollonius Rhodius's Argonautica 3.467
  5. ^ a b c Roman, Luke; Roman, Monica (2010). Encyclopedia of Greek and Roman Mythology (jezik: engleski). Infobase Publishing. str. 88. ISBN 9781438126395.
  6. ^ LIMC 617 (Asteria 1); Honan, str. 21
  7. ^ Servius, Commentary on Virgil's Aeneid 3.73
  8. ^ Ovid, Metamorphoses 6.108
  9. ^ John Tzetzes[full citation needed]
  10. ^ Apollodorus, 1.4.1
  11. ^ Callimachus, Hymns in Delos 37
  12. ^ Hyginus, Fabulae 53.
  13. ^ Callimachus, Hymn to Delos 240–248
  14. ^ Nonnus, Dionysiaca 2.125 ff, 33.336 ff & 42.410 ff