Temida

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Statua Temide iz arheološkog muzeja u Atini

Temida (grč. Θέμις, Thémis: zakon prirode, red) u grčkoj mitologiji je boginja pravednosti. Temidini atributi su vaga i mač. Temidin pandan u rimskoj mitologiji je Justitia.

Temida je bila kćerka Urana, boga neba i Geje, boginje zemlje. Svoju značajnu funkciju dobila je od najvišeg boga Zeusa koji je volio kao i svoju ženu Heru. Sa Zeusom Temeida je imala šestoro dece: tri Mojre koje su postale boginje usuda, i tri Hore, boginje godišnjih doba.

Temida predstavlja pravilan odnos između muškarca i žene, osnovu pravilno uređenje porodice. Suci su često bili znani kao themistopoloi = "Temidine sluge". Ona je osnova reda i na Olimpu, a Hera ju je često nazivala damom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Temida