Okean (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Okean, Fontana di Trevi, Rim

Okean (grč. Ὠκεανός, Okeanos) bog je mora i voda u grčkoj mitologiji. Po Okeanu je ime dobilo veliko more - okean.

Opis i mitovi[uredi | uredi izvor]

Okean je personifikacija okeana. Roditelji su mu Uran i Geja. Snažan je i muževan muškarac duge brade s rogovima, a donji dio tijela mu je u obličju zmije. Izvorno je bio personifikacija svih slanih voda, uključujući Sredozemlje i Atlantski okean. No, kako se geografija razvijala, Okean je počeo predstavljati nepoznata mora i vode, ponajviše Atlantskog okeana, a Posejdon je postao vladar Sredozemlja. Okeanova je družica njegova sestra Tetija, a postali su roditelji okeanskim nimfama - Okeanidama kojih ima 3000, a također i svim rijekama, fontanama i jezerima svijeta. U Titanomahiji Okean se, zajedno sa Prometejem i Temidom, povukao iz sukoba. Prema mnogim izvorima, Okean također nije bio na Kronovoj strani u njegovu svrgavanju oca Urana. Okean je i velika voda u koju zalaze nebeska tijela. On i njegova žena su odgojili Heru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: