Buenos Aires

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Buenos Aires
Buenos Aires, La Plaza de la República y Obelisco de Buenos Aires.jpg
Buenos Aires
Grb Položaj
Grb općine Buenos Aires Položaj naselja Buenos Aires
Osnovne informacije
Država: Flag of Argentina.svg Argentina
Stanovništvo: 3.034.161 popis (2007)
Stanovništvo (Metro): 13.044.800 popis (2007)
Površina: 203 km2
Gustoća: 14.947 stanovnika na km2
Administracija
Načelnik: Mauricio Macri
Web stranica:

Buenos Aires je grad na južnoj obali zaljeva Rio de la Plata (eng. River Plate), i od 1880. godine glavni grad Argentine. Sa okolinom ima oko 12 miliona stanovnika, dok u samom gradu živi 2,8 miliona (2001).

Centar grada je također poseban federalni distrikt, okružen provincijom Buenos Aires, čiji je glavni grad La Plata.

Historija[uredi | uredi izvor]

Plaza Congreso u Buenos Airesu

1536-1862[uredi | uredi izvor]

Osnivač prvog grada na mjestu današnjeg Buenos Airesa je španac Pedro de Mendoza, pod imenom Nuestra Señora Santa María del Buen Aire. Taj je grad napušten 1541. da bi potom ponovno naseljen 1580. godine. Grad se nije znatno širio sve do 18. vijeka kada postaje važno pomorsko pristajalište. 1776. Buenos Aires postaje glavni grad tadašnje španske vicekraljevine Rio de la Plata. Na prelasku u 19. vijek Buenos Aires je imao 50 000 stanovnika.

Buenos Aires je 1806. okupiran od strane britanskih trupa. Španija nije bila u mogućnosti da organizuje odbranu svoje vicekraljevine, pa se stanovništvo diglo na ustanak i samo oslobodilo grad od okupatora. To je ujedno značio početak borbe za argentinsku samostalnost. Iskoristivši Napoleonov napad na Španiju 25. maja 1810. godine proglašena je prva nezavisna vlada u Buenos Airesu. Nezavisna država Argentina proglašena je 9. jula 1816. u gradu Tucumán, na sjeveru zemlje.

Prvih pedeset godina samostalnosti Argentine obilježili su krvavi konflikti, sa susjednim zemljama i između Buenos Airesa i provincija. 1853. usvojen je novi ustav, po uzoru na američki.

1862-[uredi | uredi izvor]

Tokom vladavine predsjednika Bartolomé Mitresa 1862-1868 započelo je novo poglavlje Argentine, sa stabilitetom i ekonomskim napredkom koji je preobrazio državu u jednu od najbogatijih na svijetu. U istom periodu dolazi i do naglog rasta Buenos Airesa, koji 1880. postaje glavni grad te zemlje.

Značajni prihodi, uglavnom od od izvoza zemljoradničkih proizvoda, i useljavanje iz Evrope totalno su promijenili grad. Današnja arhitektura grada sa širokim bulevarima i impozantnim građevinama nastala je u tom periodu. 1913. Buenos Aires je dobio podzemnu željeznicu, a godinu potom je obavljen popis stanovništva prema kojem je u gradu živilo 1, 5 miliona stanovnika. Između dva svjetska rata izgrađeno je više nebodera i rast se nastavio. Tokom šestdesetih grad je već imao blizu 3 miliona stanovnika.

Tokom posljednjih nekoliko decenija dolazi međutim do širenja siromaštva, posebno u prigradskim naseljima. Prenaseljenost, kao i opšta ekonomska kriza u zemlji, su neki od razloga. 1987. je donešena odluka da se gradi novi glavni grad u Patagoniji, da bi se skinuo dio tereta sa Buenos Airesa ali do sada ništa nije poduzeto u tom pravcu.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Historija[uredi | uredi izvor]

Stanovnici Buenos Airesa se u običnom govoru nazivaju porteños (od španske riječi port - luka). Najveći priliv stanovnika se desio tokom 20. vijeka, uglavnom doseljenici iz Italije i Španije. Pored njih, veliku grupu stanovništva čine takozvani mestizos, mješavina španaca i južnoameričkih indijanaca. Ostale veće grupe su arapi, židovi, irci, kinezi, japanci i korejanci.

Religija[uredi | uredi izvor]

Većina stanovništva pripada rimokatoličkoj crkvi. Prisutne su i grupe jevreja i muslimana. Država Argentina je međutim sekularna.

Buenos Aires

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Buenos Aires