Supsaharska Afrika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Subsaharska Afrika)
Satelitska kompozitna slika Afrike koja prikazuje ekološki prelom između sjevernih i subsaharskih regija

Subsaharska Afrika je područje u Africi koje se nalazi južno od Sahare, a koristi se za označavanje zemalja Afrike koje se ne smatraju dijelom Sjeverne ili nekih područja Zapadne Afrike. U Evropi i Americi tokom 19. vijeka Subsaharska Afrika je bila poznata kao Crna Afrika ili Tamna Afrika, dijelom zbog rase urođeničkih naseljenika, a dijelom zbog velikog dijela koji Zapadnjaci nisu u potpunosti kartirali ili istražili (Afrika je ponekad u cjelini bila označena kao "crni kontinent"). Ti su termini danas zastarjeli, te su se često smatrali uvredljivima. Hegel i ostali pisci toga vremena preferirali su neutralnu frazu Afrička gorja čija je prvobitna namjera bilo označavanje afričke unutrašnjosti u suprotnosti s obalnim regijama.

Od završetka posljednjeg ledenog doba sjeverna i subsaharska regija Afrike bile su odvojene ekstremno surovom klimom koja je karakterizirala raštrkano naseljenu Saharu. Ta klima je formirala efikasnu prepreku koju je prekidao jedino tok rijeke Nil. Moderni termin subsaharski odgovara standardnom prikazu sjevera na vrhu i juga na dnu. Tropska Afrika je alternativna moderna oznaka povezana s terminom afrotropski, koja se koristi za raznolikost regionalne ekologije. Kad bi se taj termin ipak strogo primijenio, onda bi on isključivao Južnu Afriku čija se većina nalazi izvan pojasa žarkog pojasa.

Podjela Afrike na ove dvije, široke regije također se uzdigla iz historijskih geopolitičkih razmatranja. Na Zapadu su se sjevernoafrički naseljenici općenito percipirali da su pretežito kavkazoidi. Usprkos tome što te termine sada osporavaju antropolozi i ostali naučnici, Sjevernoafrikanci su se oduvijek prilično razlikovali od većine crnaca iz Subsaharske Afrike.

Ljudi Sjeverne Afrike govore jezicima koji su usko povezani i pripadaju afroazijatskoj jezičkoj porodici za razliku od ostatka kontinenta u kojem stanovništvo pretežito govori nilosaharskim i nigerokongoanskim. Sjeverna Afrika se integrirala unutar Bliskog istoka i Istočnog Mediterana još od razdoblja antike. Egipat je npr. transkontinentalna država u kojoj je malehni dio zemlje (Sinajsko poluostrvo) geografski smješten u Jugozapadnoj Aziji. Uvođenje istočnog hrišćanstva i islama u regiju još je jače utvrdilo ovu percepciju i samopercepciju.

Problematično grupiranje afričkih država u geopolitičke regije zajedno s percepcijama pripisanim takvim podjelama—posebno one osnovane na idejama rase i etniciteta—ispunjene su inherentnim paradoksima. Sudan se primjerice smatra sjevernoafričkom zemljom, iako su njegovi stanovnici pretežito crnački Afrikanci.

Uz malehne iznimke Mauricijusa i Južne Afrike subsaharska je Afrika poput ostatka kontinenta jedna od najsiromašnijih regija na svijetu koja još uvijek pati od naslijeđa kolonijalnog osvajanja i okupacije, neokolonijalizma, inter-etničkih konflikata i političkog rascjepa. U regiji se nalaze brojne zemlje koje pripadaju najslabije razvijenim zemaljama na svijetu. (Vidi Ekonomija Afrike.)

Države subsaharske Afrike[uredi | uredi izvor]

Tačan položaj razdijelne linije između dviju regija nije jasno definiran zbog diskontinuiranih i nejasnih prelomnih tačaka između državnih granica, ekologijâ i etnicitetâ. Subsaharska Afrika prema jednoj klasifikaciji dviju regija uključuje četrdeset osam država. Od ukupnog se broja njih četrdeset i dvije nalaze na afričkom kopnu. Ostalih šest država, koji se također smatraju dijelom subsaharske Afrike, čine četiri ostrvske države u jugozapadnom dijelu Indijskog oceana (Madagaskar, Komori, Mauricijus i Sejšeli) i dvije ostrvske države u Atlantskom okeanu (Zeleni Rt i São Tomé i Príncipe). Prema toj klasifikacijskoj šemi, zemlje Subsaharske Afrike su:

Istočna Afrika[uredi | uredi izvor]

Južna Afrika[uredi | uredi izvor]

Afrički rog (Sjeveroistočna Afrika)[uredi | uredi izvor]

Srednja Afrika[uredi | uredi izvor]

Zapadna Afrika[uredi | uredi izvor]

Afričke ostrvske države[uredi | uredi izvor]

Teritoriji, posjedi, departmani[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]